Do parlamentu mieri druhá Mussoliniho vnučka

Duceho priezvisko v Taliansku stále otvára dvere. Bezmála sedem desaťročí po konci druhej svetovej vojny môžu byť v talianskom parlamente menovkou Mussolini označené dokonca dve poslanecké kreslá. Po známej Alessandre Mussoliniovej, ktorá je už roky poslankyňou za stranu Silvia Berlusconiho, chce do zákonodarného zboru na kandidátke konkurenčnej strany preniknúť aj jej sesternica.

01.02.2013 11:00
debata (3)

Edda Negriová Mussoliniová svoje rozhodnutie kandidovať oznámila len niekoľko dní po tom, čo expremiér Berlusconi na pamätný deň holokaustu vyhlásil, že vraždenie Židov bolo síce nepríjemným vedľajším dôsledkom nevyhnutnej aliancie s Hitlerom, no inak bol Benito Mussolini dobrý vodca.

„Keď sa ma reportéri pýtajú na porovnanie Berlusconiho s mojím dedkom, odpovedám vtipom,“ komentovala expremiérove slová Edda Mussoliniová. „Môj dedko mal len jeden veľký proces. Bol to čestný človek,“ citoval ju regionálny denník La Voce di Romagna.

S Berlusconiho kontroverzným hodnotením talianskeho fašistického vodcu však súhlasí. „Samozrejme, všetci sa zhodneme na tom, že diktatúra a rasové zákony boli zlo,“ tvrdí dcéra najmladšieho z Mussoliniho piatich potomkov Anny Marie. „No veci treba vnímať v kontexte doby.“

Il Duce, ako Mussoliniho prezývali, sa dostal k moci už roku 1922. Po uzavretí vojnového spojenectva s Hitlerom prijal zákony, ktoré zbavovali približne 40-tisíc talianskych Židov práv. Štvrtina z nich po deportáciách zomrela v koncentračných táboroch.

Podľa Mussoliniho vnučky mu však treba priznať aj zásluhy. „Začal s odvodňovaním močarísk, budoval mestá, nehovoriac o jeho sociálnych zákonoch a podpore domácností,“ bráni 49-ročná politička svojho starého otca. Tvrdí však, že Taliansko by sa malo začať konečne venovať dôležitejším veciam a nie donekonečna rozoberať dobré a zlé stránky Mussoliniho vlády.

Do parlamentu sa chce Mussolinová dostať na kandidátke strany Budúcnosť a sloboda. Tá vznikla odštiepením od Berlusconiho Ľudu slobody, keď sa jej líder Gianfranco Fini nepohodol s expremiérom. Fini predtým viedol postfašistickú Národnú alianciu a ešte predtým Talianske sociálne hnutie, ktorých farby kedysi hájila aj Alessandra Mussoliniová.

Tá sa však s Finim rozkmotrila po tom, čo „polepšený“ politik ostro odsúdil fašizmus a Mussoliniho vládu. Obe vnučky talianskeho fašistického vodcu teraz možno budú mať príležitosť zasadnúť v jednej budove. „Sotva sa vídame,“ prezradila Edda Negriová Mussoliniová.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba