Nemecká ľavica chce obrať boháčov

Milionárom by sa človek v Nemecku nemal stať skôr ako za dva roky práce. Aspoň taká je predstava nemeckej strany Die Linke. Kto zarobí viac, mal by podľa postkomunistov odovzdať všetko nad limitom štátu.

02.02.2013 11:01
debata (4)

Milionárom by sa človek v Nemecku nemal stať skôr ako za dva roky práce. Aspoň taká je predstava nemeckej strany Die Linke. Kto zarobí viac, mal by podľa postkomunistov odovzdať všetko nad limitom štátu.

„Navrhujeme, aby nikto nezarábal viac, ako je štyridsaťnásobok spoločenského minima,“ tvrdí šéfka strany Katja Kippingová. „Aj tak to je 40-tisíc eur mesačne,“ dodala. Návrh podporil aj druhý predseda strany Bernd Riexinger. „Volebná kampaň bude o prerozdeľovaní peňazí. Peniaze superbohatých bude treba na financovanie sociálnych výdavkov a investícií do budúcnosti. Chceme, aby sa občania vzbúrili proti hromadeniu obrovského bohatstva v rukách zopár jedincov,“ vyhlásil Riexinger.

Snaha o stopercentné zdanenie je Kippingovej srdcovou záležitosťou. Za jeho zavedenie začala bojovať už vlani, krátko po zvolení za spolupredsedníčku strany. „To nie je otázka daňovej politiky, ale otázka demokratickej solidarity,“ povedala vtedy pre denník Die Welt. „Od pol milióna eur ročne už aj tak ďalšie peniaze neznamenajú viac šťastia.“

Kippingovej sa nepozdáva súčasné rozdelenie bohatstva v spoločnosti. „Je ťažké pochopiť, že v nejakej firme zarábajú upratovačky tisíc eur a manažéri viac ako milión. Ak chcú manažéri zarábať viac, musia dať vyššie platy aj upratovačkám,“ predstavila svoju víziu spravodlivosti.

Strana Ľavica – Die Linke vznikla zlúčením východonemeckej postkomunistickej Strany demokratického socializmu a západonemeckej, odbormi podporovanej Volebnej alternatívy – práca a sociálna spravodlivosť.

S podobným návrhom, hoci miernejším, vyrukoval aj francúzsky prezident François Hollande. Ten chcel domácim milionárom vysoké príjmy od istej hranice zdaňovať 75 percentami. Hoci mu súd skrížil plány, svojho zámeru sa stále nevzdáva.

Nemeckí milionári však zatiaľ môžu spávať pokojne. Die Linke majú podporu približne 6 percent a na celonemeckej úrovni s nimi žiadna z veľkých strán nechce spolupracovať.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba