Ahmadínedžád chce byť prvým Iráncom vo vesmíre, McCain ho prirovnal k opici

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád v pondelok vyhlásil, že je pripravený byť prvým Iráncom vo vesmíre. Kontroverzný líder, ktorému sa tento rok skončí druhé funkčné obdobie, chce byť podľa vlastných slov priekopníkom v rámci iránskeho vesmírneho programu kritizovaného Západom.

04.02.2013 16:43 , aktualizované: 21:34
Ahmadinedzád Foto:
Mahmúd Ahmadínedžád (vľavo)
debata (8)

„Naša mládež si zaumienila vyslať človeka do vesmíru v najbližších štyroch-piatich rokoch a ja som presvedčený, že sa tak stane. Som preto pripravený byť prvým Iráncom, ktorý sa prostredníctvom našich vedcov obetuje a pôjde do vesmíru, aj keď viem, že je na to veľa kandidátov,“ povedal Ahmadínedžád v Teheráne počas slávnostného predstavenia dvoch nových iránskych satelitov určených na vyslanie do vesmíru. Prezident tiež vyjadril záujem „vydražiť sám seba a peniaze venovať“ na vesmírny výskum Teheránu, ktorý tvrdo zasiahli medzinárodné sankcie za sporný jadrový program.

Prominentný americký senátor a bývalý prezidentský kandidát John McCain Ahmadínedžáda nepriamo označil za „opicu“. Teherán pritom minulý týždeň informoval, že ešte predtým vyšle do kozmu živú opicu.

„Takže Ahmadínedžád chce byť prvým Iráncom vo vesmíre – nebol tam už minulý týždeň?“ napísal McCain na svojom oficiálnom konte na Twitteri. Jeho poznámky vyvolali na americkej politickej scéne úsmev, ale aj rozhorčené reakcie. „Neviete pochopiť vtip?“ odpísal neskôr McCain svojim kritikom.

8 debata chyba