Berlusconiho teší roztržka ľavice

Silvio Berlusconi si adoptoval opustené šteniatko a jeho súperi začínajú byť nervózni.

08.02.2013 07:46
Silvio Berlusconi Foto:
Roztržky ľavičiarov hrajú do karát expremiérovi
debata (7)

Expremiér, ktorý ešte začiatkom roka smeroval k drvivej porážke, sa podľa najnovších prieskumov verejnej mienky stále viac doťahuje na stredoľavý blok Piera Luigiho Bersaniho. Berlusconiho silný finiš pred parlamentnými voľbami čoraz jasnejšie naznačuje, že Taliansko bude aj po voľbách rozdelenou krajinou. Aby ľavica mohla efektívne vládnuť, bude sa Demokratická strana zrejme musieť spojiť s centristickým blokom odchádzajúceho premiéra Maria Montiho. To sa však nepáči Bersaniho ľavicovému spojencovi, ktorý sa bojí, že ho šéf demokratov obetuje v prospech koalície.

„Vždy som hovoril, že chcem 51 percent,“ vyhlásil Bersani. „Ale ak by sme dostali 49 percent, vždy budem pripravený obrátiť sa na iné skupiny, ktoré sú proti Berlusconimu a proti Lige severu. Som pripravený obrátiť sa na ne, a to zahŕňa aj Montiho,“ povedal politik, ktorý sa už vidí v premiérskom kresle.

Zmena nezaberá

Maria Montiho, niekdajšieho eurokomisára a súčasného dosluhujúceho premiéra, vnímajú Taliani rozporne. „Profesor“ či „Supermario“ síce po páde Berlusconiho vlády vytiahol Taliansko z tých najhorších problémov, no len za cenu veľkých škrtov a uťahovania opaskov. Monti, ktorý pod svoju značku zobral malé centristické strany, sa v prieskumoch verejnej mienky potáca okolo deviatich percent. Zatiaľ mu nepomáhajú ani poradcovia, ktorí v Spojených štátoch pripravovali kampaň Barackovi Obamovi. Rukopis nádeje a zmeny je však jasne čitateľný na prvom kampaňovom videu, ktoré Montiho tím v stredu zverejnil.

Odchádzajúci premiér je na ňom zobrazený ako odborník a záchranca krajiny odmietajúci korupciu a staré štruktúry, otravujúce taliansku politickú scénu, aj ako milujúci starý otec.

Technokrat, ktorý má ako doživotný senátor zaručené miesto v parlamente, si až doteraz udržiaval od oboch blokov odstup – kritizoval rovnako Bersaniho Demokratickú stranu a jej spojencov i Berlusconiho Ľud slobody a jeho koaličných partnerov z federalistickej a protiprisťaho­valeckej Ligy severu. Ešte pred niekoľkými týždňami dokonca tvrdil, že si nevie predstaviť sám seba ako ministra financií vo vláde, ktorú by viedol Bersani. „S vládou by som musel súhlasiť v 98 percentách programu,“ prezradil svoje podmienky.

To sa však zmenilo a Monti naznačil, že je ochotný pristúpiť na kompromis. Ak by sa totiž voľby konali v tejto chvíli, Demokratická strana a jej ľavicoví spojenci by vďaka volebnému systému získali jasnú väčšinu v dolnej komore parlamentu. Systém totiž pridelí minimálne 55 percent kresiel víťaznej strane, ak by vyhrala čo len o jediný hlas. Do senátu, ktorý môže každej vláde blokovaním zákonov riadne skomplikovať život, sa však volí podľa regiónov. Horná komora by však za súčasného stavu zrejme padla do lona Berlusconimu a jeho spojencom a Bersani by proti nemu potreboval aj Montiho senátorov.

Bersaniho voľba

Monti dal jasne najavo, že tento scenár mu nie je proti srsti. Ešte v čase, keď formoval svoj volebný blok, však prisľúbil, že nebude spolupracovať ani s pravicovými, ani ľavicovými extrémistami. Teraz to potvrdil znova. „Ak má Bersani záujem, tak ako deklaruje, musí si vybrať,“ odkázal šéfovi ľavice.

Demokratická strana totiž ide do volieb spoločne s malým zoskupením Ľavica Ekológia Sloboda. To vedie bývalý radikálny komunista Nichi Vendola, básnik, bojovník za práva neheterosexuálov a premiér regiónu Apúlia. K sympatiám medzi Montim a Vendolom neprispelo, že exkomunista patril medzi najtvrdších kritikov šéfa vlády odborníkov a stále odmieta akúkoľvek spoluprácu.

Líder ekologistov preventívne odkázal Bersanimu, aby na jeho obetovanie ani nepomýšľal. „Dúfam, že si na plecia nezoberie zodpovednosť za rozpad stredoľavej koalície,“ vyhlásil Vendola. Dohoda o povolebnej spolupráci by podľa neho znamenala volebné straty. „Bola by to samovražda pre nich, ako aj pre nás,“ analyzoval situáciu pre denník Corriere della Serra. Verí, že jediný spôsob, ako sa vyhnúť ponižujúcej spolupráci, je jasné víťazstvo ľavice v oboch komorách parlamentu. To sa podľa neho podarí dosiahnuť len nekompromisným trvaním na pevných zásadách.

Nič viac ako roztržku ľavice si neželá Berlusconi. Odpisovaný politik znova dokázal, že je majstrom politického marketingu.

„Bersani a Monti sa úprimne priznali k spoločným plánom,“ vyhlásil Berlusconi, ktorý síce zatiaľ nespustil volebné spoty, no už sa v pozitívnom svetle objavuje v spriaznených médiách – napríklad ako pestuje na rukách opustené šteniatko. „Je medzi nimi puto vyznávačov náboženstva daní,“ spojil oboch politických rivalov.

Berlusconiho skoku v prieskumoch zrejme pomohol najmä škandál najstaršej stále fungujúcej banky sveta. Sienska Monte Paschi je totiž spájaná s ľavicou. Berlusconi však rastúce percentá pripisuje svojmu sľubu, že nielenže zruší Montiho nepopulárnu daň z nehnuteľností, ale že už zaplatené peniaze Talianom vráti. Nevedno však, odkiaľ by na splnenie sľubu chcel vziať prostriedky.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba