Klausov svokor perzekvoval slovenských Židov

Svokor súčasného českého prezidenta Václava Klausa pôsobil počas druhej svetovej vojny ako vysoký predstaviteľ vtedajšej tajnej polície a osobne sa podieľal na prenasledovaní Židov za takzvaného Slovenského štátu. V sobotu o tom napísali české Lidové noviny.

09.02.2013 16:49
Václav Klaus Foto: ,
Václav Klaus s manželkou Líviou. Prezidentova manželka je pôvodom Slovenska a jej otec sa osobne zúčastňoval na prenasledovaní a deportáciách Židov zo Slovenska.
debata (126)

Denník pritom poukázali na fakt, že Klausov syn nedávno za niečo podobné skritizoval súčasného ministra zahraničných vecí a neúspešného prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga. Jeho svokor Johann Hardegg bol totiž za vojny presvedčeným nacistom.

Klausova manželka Lívia pochádza zo Slovenska. Jej otec Štefan Miština bol podľa portálu Lidovky.cz členom tajnej polície za éry vtedajšieho prezidenta Jozefa Tisa. Pracoval totiž pre vtedajšiu Ústrednú štátnu bezpečnosť (ÚŠB), ktorá vznikla v roku 1940 zlúčením viacerých policajných a spravodajských úradov. Išlo o centrálu tajnej politickej polície, pričom jednou z jej úloh bolo aj zabavovanie židovského majetku.

Za prvej samostatnej Slovenskej republiky prišlo k deportácii desiatok tisíc Židov do nacistických koncentračných táborov. Väčšina z nich pobyt v zariadeniach neprežila.

126 debata chyba