Nádejný šéf CIA bráni popravy na diaľku

S novým šéfom do americkej tajnej služby neprídu nové metódy. John Brennan, ktorý má veľké šance stať sa hlavou CIA, pred senátormi obhajoval používanie bezpilotných lietadiel na cielenú likvidáciu teroristov. Brennan je považovaný za jedného z krstných otcov tohto programu a v tajnej službe ho má roky na starosti. Vypočúvanie pred senátnou komisiou sprevádzali protesty a niektorým demonštrantom sa ho na chvíľu podarilo aj prerušiť.

10.02.2013 08:17
John Brennan Foto: ,
John Brennan má veľké šance stať sa hlavou CIA.
debata (43)

„Pristupujeme k takýmto akciám len ako k poslednej možnosti, aby sme zachraňovali životy, kde nie je iná možnosť,“ vysvetlil Brennan svoj postoj k bezpilotným lietadlám, známym ako drony. Nič podľa neho nie je vzdialenejšie pravde ako domnienka, že Spojené štáty sa pomocou dronov pomstia nepohodlným ľuďom.

Program útokov bezpilotnými lietadlami sa začal už za minulej vlády, keď George W. Bush nariadil asi päťdesiat. Skutočný rozmach zažili až za Obamu. Súčasný šéf Bieleho domu odsúhlasil viac ako tristo útokov, ktoré mali približne tritisíc obetí. Pri útokoch omylom zomierali aj nevinní.

Kritikom sa nepáči tajnostkárstvo, ktoré okolo útokov panuje. Nie je jasné, na akej úrovni dochádza k výberu cieľov. Mnohí protestujú proti tomu, že si Biely dom upravil pravidlá tak, aby bolo možné pomocou dronov zabíjať bez súdu aj amerických občanov, ktorí sa dajú do služieb terorizmu. Tak to spravil napríklad v prípade jedného zo šéfov Al-Kajdá, Anvara Avlakího. Brennanovo meno sa v súvislosti s riaditeľským postom v CIA spomínalo už pred štyrmi rokmi. Dlhoročný zamestnanec tajnej služby sa však vtedy vzdal kandidatúry z obavy, že by neprešiel schvaľovacím procesom. V CIA totiž pôsobil v čase, keď používala proti teroristom vypočúvacie metódy, ktoré mnohí považujú za mučenie. Teraz Brennan priznal, prečo proti nim v agentúre nezasiahol.

„Nepodnikol som kroky k zastaveniu používania týchto techník. Nebol som zodpovedný za tento program,“ povedal senátorom. „Vyjadril som svoje osobné námietky a postoje pred niekoľkými kolegami, no nesnažil som sa to zastaviť, keďže to podliehalo inej časti agentúry a riadila to v tom čase priamo vláda,“ povedal.

Senát by mal potvrdiť Brennana na čele CIA budúci týždeň. Zrejme nebude mať problémy.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba