Je najsvätejší deň, desiatky miliónov Indov sa v Gange zbavujú hriechov

Desiatky miliónov Indov sa ponorilo do vôd v sútoku rieky Ganga a Jamuna, aby tak dodržali rituálnu očistu v deň, ktorý tradičný hinduistický sviatok Kumbh mélá považuje za najsvätejší.

10.02.2013 17:02
India, Ganga Foto: ,
Desiatky miliónov Indov sa ponorilo do rieky Ganga, aby zmysli zo seba hriechy v najsvätejší deň sviatku Kumbh mélá.
debata (3)

Hinduisti veria, že kúpeľom v posvätných vodách zo seba zmyjú hriechy. Sviatok, ktorý sa začal 14. januára a potrvá do 10. marca, je označovaný za najväčšie zhromaždenie ľudí na svete. Viac ako osem miliónov ľudí vykonalo očistný kúpeľ počas prvého dňa Kumbh mélá a celkovo sa odhaduje, že sa tento rok ponorí do vôd rieky až sto miliónov pútnikov.

V dnešný deň podľa veriacich praje rituálu mimoriadne postavenie vesmírnych telies, účasť prekonávala všetky očakávania. Z leteckých záberov podľa úradov vyplýva, že do Iláhábádu, kde žije 1,2 milióna obyvateľov, prišlo takmer 40 miliónov ľudí. Do poludnia miestneho času podstúpilo očistný kúpeľ 20 miliónov veriacich.

„Jedno krátke ponorenie v rieke má silu, ktorá zmení váš život,“ povedal jeden z účastníkov obradu. Väčšina veriacich sa chce v rieke len mierne namočiť, niektorí však vodu aj pili alebo si ju naberali do fliaš, a to aj napriek tomu, že je v sútoku oboch riek mimoriadne znečistená.

Na mieste je momentálne viac ako 14-tisíc policajtov a príslušníkov polovojenských i špeciálnych jednotiek. Pomáha aj 30-tisíc dobrovoľníkov. Žiadne väčšie komplikácie z miesta zatiaľ nehlásili. Podľa organizátorov je tohtoročná účasť „bezprecedentná“. Pre pútnikov vraj pripravili 80 miliónov litrov pitnej vody, 35-tisíc toaliet a na ich zdravie dohliada 243 lekárov v štrnástich nemocniciach. V nich od začiatku sviatku ošetrili viac ako 152-tisíc ľudí a ďalších 40-tisíc sa v dave stratili a polícii sa ich opäť podarilo spojiť s príbuznými či priateľmi. Sviatok si zatiaľ od polovice januára vyžiadal dvoch mŕtvych.

Nahý Ind odchádza na koni po tom, čo zo seba... Foto: Reuters, ADNAN ABIDI
India, Ganga Nahý Ind odchádza na koni po tom, čo zo seba zmyl hriechy v Gange.

Nedeľný kúpeľ sa konal na osemnástich rôznych miestach pozdĺž brehu rieky. Rádžkumár Singh, vládny úradník zo štátu Pandžáb povedal: „Cestoval som tri dni autobusom, vlakom i peši, aby som sa sem dostal. Verím, že kúpeľ v najposvätnejší deň ma zbaví všetkých hriechov a pomôže mi zabezpečiť budúcnosť pre mňa i moju rodinu.“

Kumbh mélá svoj pôvod odvodzuje z mytologického boja medzi bohmi a démonmi o pohár s nektárom nesmrteľnosti. Podľa legendy sa pri potýčke o čašu niekoľko kvapiek vylialo na štyri miesta pri sútoky rieky Ganga, Jamuna a mytologického podzemného toku Sarasvatí – na Iláhábád, Nášik, Udždžain a Hardvár. Sviatok sa slávi každé tri roky postupne na zmienených štyroch pútnických miestach, v Iláhábáde teda každých dvanásť rokov.

Desiatky miliónov Indov sa ponorilo do rieky...
Milióny Indov sa zúčastnilo rituálu, podľa...
+7Milióny Indov sa zúčastnilo rituálu, podľa...
3 debata chyba