Nový pápež: Veľké šance majú aj duchovní z Latinskej Ameriky

Prvý raz v histórii by na čele katolíckej cirkvi mohla stáť osobnosť z iného svetadielu ako z Európy. Uviedla to agentúra Reuters po nečakanom oznámení rezignácia pápeža Benedikta XVI, ktorý sa chystá z vlastnej vôle opustiť svoj úrad 28. februára. Podľa agentúry majú v nadchádzajúcej voľbe veľké šance latinskoamerickí duchovní.

11.02.2013 17:03
Vatikán, pápež, rezignácia Foto: ,
Konzistórium kardinálov vo Vatikáne.
debata

V Latinskej Amerike žije v súčasnosti 42 percent z 1,2 miliardy katolíckych veriacich, zatiaľ čo Európa predstavuje už len 25 percent katolíckej populácie.

O mene nového pápeža, ktorý vystrieda nemeckého rodáka Benedikta XVI. a jeho poľského predchodcu Jána Pavla II., rozhodne volebný zbor kardinálov. Dvaja vysokí predstavitelia Vatikánu nedávno nečakane otvorene naznačili možného nástupcu, a Latinská Amerika je očividne v centre diskusií.

„Poznám množstvo biskupov a kardinálov z Latinskej Ameriky, ktorí by mohli prevziať zodpovednosť za celosvetovú cirkev,“ vyhlásil nemecký arcibiskup Gerhard Müller, ktorý pôsobí ako prefekt Kongregácie pre náuku viery, čo je úrad, ktorý pred ním zastával práve odstupujúci pápež.

„Cirkev hlása, že kresťanstvo sa nesústreďuje iba na Európu,“ zdôraznil Müller v predvianočnom rozhovore pre denník Rheinische Post.

Švajčiarsky kardinál Kurt Koch, ktorý je hlavou Pápežskej rady pre jednotu kresťanov, obdobne švajčiarskemu denníku Tages-Anzeiger povedal, že budúcnosť katolíckej cirkvi nie je v Európe.

„Bolo by dobré, keby na ďalšom konkláve boli kandidáti z Afriky či Južnej Ameriky,“ konštatoval ohľadom voľby, ktorá sa uskutoční za zatvorenými dverami v Sixtínskej kaplnke vo Vatikáne. Na otázku, či by dal prednosť neeurópskemu kandidátovi pred kandidátom európskym v prípade ich rovnakej spôsobilosti, odpovedal, že áno.

Ak je skutočne Latinská Amerika na rade, potom najsilnejšími uchádzačmi by mali byť Odile Scherer, ktorý pôsobí ako arcibiskup obrovskej diecézy brazílskeho Sao Paula či Argentínčan talianskeho pôvodu Leonardo Sandri, ktorý teraz stojí na čele Kongregácie pre východné cirkvi.

Africkým favoritom sa zdá byť Peter Turkson z Ghany, ktorý teraz vedie Pápežskú radu pre spravodlivosť a mier.

Polovica kardinálov, ktorí sú oprávnení hlasovať, pochádza z Európy, hoci na tomto kontinente žije len štvrtina svetových katolíkov. Ak sa konkláve nakoniec prikloní k starému kontinentu, je podľa expertov na záležitosti Vatikánu kandidátom na vedúcu pozíciu milánsky metropolita Angelo Scola. Bez šance ale údajne nezostáva ani viedenský kardinál Christoph Schönborn, ktorý sa narodil v roku 1945 na Litoměřicku a ktorý je žiakom a dôverníkom pápeža Benedikta XVI.

debata chyba