Za rezignáciou Benedikta XVI. sú aj mocenské intrigy, tvrdia analytici

Po prekvapujúcom oznámení pápeža Benedikta XVI. o jeho odstúpení z čela katolíckej cirkvi sa strhla lavína špekulácii o tom, čo bolo skutočným dôvodom pre tak závažné rozhodnutie, ale aj o najpravdepodobnejšom nástupcovi. Veľkú šancu stať sa 266. pápežom dávajú talianske denníky viedenskému arcibiskupovi, kardinálovi Christophovi Schönbornovi.

12.02.2013 18:00
Pápež Benedikt XVI. Foto: ,
Ihneď po prekvapujúcom oznámení pápeža Benedikta XVI. o rezignácii sa začali objavovať špekulácie o jeho ďalšom nástupcovi.
debata (43)

Podľa talianskych médií za rezignáciou 85-ročného Josefa Ratzingera nie je len vekom podmienený zhoršujúci sa zdravotný stav, ale aj mocenské intrigy vo vnútri kúrie. Tie sa pre pápeža najmä po tzv. afére Vatileaks, v ktorej išlo o krádež dôverných cirkevných dokumentov, stali neznesiteľnými, tvrdia znalci pomerov vo Vatikáne. Podľa nich hodil Benedikt „uterák do ringu“, aby ukončil internú vojnu v kúrii. Ide v nej údajne o stret medzi štátnym tajomníkom Tarcisiom Bertonem a jeho odporcami, ktorí chcú dosiahnuť jeho prepustenie.

Bertone je vo Vatikáne už dlhú dobu terčom kritiky, napríklad v súvislosti so škandálom zneužívania detí katolíckymi kňazmi. Kritiku si vyslúžil aj pre cirkev katastrofálnym prístupom ku kontroverznému, silne konzervatívnemu Bratstvu svätého Pia X.

V pondelok večer, teda v deň, keď pápež... Foto: Reuters, ANSA/ Alessandro di Meo
Vatikán, Námestie sv. Petra, Bazilika V pondelok večer, teda v deň, keď pápež Benedikt XVI. oznámil svoju rezignáciu, sa prehnala nad Rímom búrka. Fotografi zachytili mohutné blesky nad Bazlikou sv. Petra.

Pápež sa pred niekoľkými mesiacmi postavil na Bertoneho stranu a reformne orientované sily kritizovali jeho zbližovanie sa s Piovým bratstvom. Niektorí pozorovatelia v tom vidia najväčšiu chybu jeho pontifikátu. Vatikán okrem iného zrušil exkomunikáciu niekoľkých biskupov z tohto bratstva, vrátane Richarda Williamsona, ktorý sa stal smutne známy tým, že popieral holokaust.

Politi: Mocenský boj dosiahol nepredstaviteľnú úroveň

Za bývalým pápežovým komorníkom Paolom Gabrielom, ktorý dostal 18 mesiacov za krádež dôverných dokumentov, stojí skupina vatikánskych disidentov, ktorí chcú mocenský boj v kúrii vyniesť na verejnosť. O tom je presvedčený „kráľ“ novinárov akreditovaných vo Vatikáne Marco Politi, ktorý informuje o dianí vo Vatikáne už štyri desaťročia.

„V minulosti dochádzalo k mocenským bojom na chodbách vatikánskych palácov, teraz sa dostávajú na verejnosť. To je znamenie silnejúcej sekularizácie a signál, že interný mocenský boj dosiahol doteraz nepredstaviteľnú úroveň,“ myslí si Politi.

Veľkú šancu má Ratzingerov žiak Schönborn

Veľkú šancu na nástupníctvo po pápežovi Benediktovi pripisujú talianske médiá Rakúšanovi Schönbornovi, bývalému Ratzingerovmu žiakovi. Aj keď Benedikt nebude môcť v konkláve rozhodovať o svojom nástupcovi, jeho vplyv „bude rozhodujúci a to je úplne nový aspekt,“ napísal denník La Repubblica.

18. apríl 2005. Kardináli prichádzajú do... Foto: SITA/AP, Osservatore Romano
Konkláve 2005 18. apríl 2005. Kardináli prichádzajú do Sixtínskej kaplnky, kde sa konalo konkláve po smrti pápeža Jána Pavla II. Kardináli vtedy zvolili za jeho nástupcu Josefa Ratzingera.

„V znamení kontinuity s pápežom je kandidatúra kardinála Schönborna, mimoriadne vzdelaného Ratzingerovho žiaka a potomka starej rodiny českej aristokracie, ktorý prišiel na konkláve v roku 2005 vlakom a sám si na stanici niesol kufor,“ napísal milánsky denník Corriere della Sera. „Schönborn, ktorý už vtedy patril medzi kandidátov na pápeža, je vyvážený reformátor, ktorý sa postavil do čela boja proti zneužívaniu detí a dokonca kritizoval starú gardu v kúrii.“

Za uchádzača s najlepšími vyhliadkami označil Schönborna aj milánsky denník Sole 24 Ore a turínsky denník La Stampa. „Budúcim pápežom by mohol byť osvedčený Ratzingerov človek, ako je Schönborn, ktorý je síce konzervatívny v cirkevnej doktríne, ale otvorený pre dialóg s pokrokovými krídlami rakúskej cirkvi,“ myslí si La Stampa.

43 debata chyba