Francúzski poslanci schválili sobáše homosexuálov a adopcie detí

Francúzski poslanci schválili vládny návrh zákona, ktorý umožňuje sobáše homosexuálov a adopcie detí aj v prípade párov rovnakého pohlavia. V apríli posúdi nový zákon ešte Senát, v ktorom má ľavicová vláda tiež väčšinu. Vo verejnom hlasovaní za zákon hlasovalo 329 poslancov, 229 ich bolo proti a desiati sa hlasovania zdržali.

12.02.2013 18:06
Francúzsko, poslanci, sobáše homosexuálov Foto: ,
Francúzska ministerka spravodlivosti a predkladateľka zákona o sobášoch homosexuálov Christiane Taubiraová zožala v parlamente aplauz po tom, čo poslanci zákon schválili.
debata (100)

Proti návrhu, ktorý patril medzi predvolebné sľuby socialistického prezidenta Francoisa Hollandea, sa ostro postavila pravicová opozícia a katolícka cirkev.

Výsledok hlasovania sa očakával. Predchádzali mu však takmer dva týždne tvrdých a emóciami nabitých debát. Opozícia presadzovala v dolnej komore viac ako 5-tisíc pozmeňovacích návrhov. Odporcovia zákona dostali do ulíc miest státisíce ľudí. Povestná je parížska demonštrácia, na ktorej sa podľa niektorých zdrojov zúčastnilo takmer milión protestujúcich. Na 24. marca organizátori opäť plánujú v Paríži veľkú demonštráciu. Napriek mohutným protestom sa však predpokladá, že aj senátori zahlasujú za zákon.

Francúzsko tak pravdepodobne už tento rok rozšíri zoznam jedenástich krajín sveta, v ktorých sú sobáše párov rovnakého pohlavia povolené. Príslušný zákon už prijali napríklad Holandsko, Belgicko, Španielsko, Kanada, Nórsko, Švédsko, Portugalsko a Argentína. Homosexuálne sobáše sú povolené aj v niektorých štátoch USA a Mexika.

Poslanci zákonom povolili množstvo sociálnych výhod

Vo Francúzsku je rovnako ako napríklad v susednom Česku už možné registrované partnerstvo. Manželstvo by však zrovnoprávnilo páry rovnakého pohlavia v širokom spektre rodinného práva a sociálnych výhod.

Homosexuálne páry vďaka sobášom získajú rovnaké... Foto: SITA/AP, Noah Berger
gej, homosexuál Homosexuálne páry vďaka sobášom získajú rovnaké sociálne zvýhodnenia, ako heterosexuálne.

Podľa prieskumov je jasná väčšina Francúzov za sobáše homosexuálov. Ohľadom adopcií detí je však francúzska spoločnosť rozdelená na dva takmer rovnaké tábory priaznivcov i odporcov.

„Či už sme za alebo proti, ide o historický fakt, ktorý odráža pozvoľnú evolúciu myslenia vo Francúzsku vo všetkých oblastiach, ktoré sa týkajú tela a postavenia ľudskej osobnosti,“ uviedol server francúzskeho týždenníka Le Point. Prijatia tohto zákona prirovnal k míľnikom, akými boli v dejinách Francúzska napríklad povolenie rozvodov, ženskej antikoncepcie a potratov.

Homosexuáli budú môcť mať deti umelým oplodnením

„Sme hrdí, že sme umožnili republike urobiť tak veľký krok v právnej rovnosti a dotiahnuť do konca tento tridsaťročný boj,“ vyhlásil hovorca socialistických poslancov Thierry Mandon.

Časť francúzskej spoločnosti na podobné zmeny však nie je ešte pripravená. „Otec a matka, to je základ“, „Všetko sa rodí zo vzťahu muža a ženy“, „Dieťa nie je právo“, bolo na transparentoch, ktoré nedávno rozvešali po celej metropole pravicoví aktivisti. Katolícky ústav Civitas v januári vyzval ľudí, aby prišli k budove Národného zhromaždenia a modlili sa proti tomuto „projektu proti prírode“.

Hollandeova vláda napriek vzniknutému napätiu už chystá ďalšiu podobnú „revolučnú“ sociálnu reformu. Koncom roka by mala predložiť návrh zákona o rodine, ktorý by okrem iného dával párom rovnakého pohlavia právo na dieťa získané umelým oplodnením. Toto právo majú vo Francúzsku zatiaľ len heterosexuálne páry, ktoré nemôžu mať vlastné deti.

100 debata chyba