Modlite sa za mňa, prosil pápež

Rozhodol som sa slobodne. S týmito slovami sa pápež Benedikt XVI. prihovoril veriacim. V stredu vystúpil na verejnosti po prvý raz, odkedy je známe, že koncom februára opustí svoj úrad.

14.02.2013 08:55
Benedikt Foto: ,
Pápež Benedikt XVI. (vľavo) prijíma znak popola počas obradov Popolcovej stredy. Bola to zároveň posledná liturgia, ktorú viedol ako hlava cirkvi.
debata (5)

Hlava katolíckej cirkvi odslúžila pravdepodobne poslednú veľkú omšu. Agentúra Reuters uviedla, že sa mala pôvodne konať v menšom kostole, ale Vatikán sa ju rozhodol presunúť do Baziliky sv. Petra.

Ešte pred omšou sa na generálnej audiencii zišlo podľa prítomných médií asi osemtisíc ľudí. "Rozhodol som sa úplne slobodne pre dobro cirkvi po tom, čo som sa dlho modlil a spytoval si svedomie pred Bohom. Modlite sa za mňa, za cirkev, za budúceho pápeža,“ citoval Reuters odkaz Benedikta¤XVI. veriacim.

Audienciu podľa denníka New York Times niekoľko ráz prerušil potlesk. Pápež, ktorý ako príčinu odstúpenia uviedol to, že ho opúšťajú sily, vraj vyzeral v dobrej kondícii a hovoril pevným hlasom.

Rozhodnutie o tom, kto bude novým pápežom, urobí konkláve asi v druhej polovici marca. Vtedy zasadne zbor kardinálov, ktorý určí nástupcu Benedikta¤XVI. Podľa agentúry AFP to potvrdil hovorca Vatikánu Federico Lombardi.

"Konkláve sa nemôže stretnúť pred 15. marcom. Očakávame, že sa začne 15., 16., 17., 18. alebo 19.,“ uviedol Lombardi. Kým sa svet dozvie, kto bude novým pápežom, špekulácie budú rásť s blížiacim sa dňom konkláve. Benedikt¤XVI. síce končí, ale dá sa predpokladať, že má predstavu o svojom nástupcovi.

"Pravdepodobne však nepoužije svoj vplyv priamo. Teda nepovie, koho by mali zvoliť,“ hovorí o odchádzajúcom pápežovi Steven Avella, americký expert na dejiny náboženstva na jezuitskej Marquettovej univerzite. "Jeho myšlienky a to, akých kardinálov favorizuje, však budú voliteľom známe. Verejne povedia: Buď vôľa Tvoja. Za kulisami však bude zúriť boj o moc,“ povedal Avella pre Pravdu.

"Som presvedčený, že Benedikt¤XVI. má jasnú predstavu, kto by ho mal nahradiť. V tomto zmysle by mohli mať nádejní uchádzači predstavu, kto má lepšie šance. Benedikt¤XVI. samotný nebude hlasovať. Do úradu však uviedol 67 kardinálov. Tí mu niečo dlhujú a uznávajú rovnaké konzervatívne hodnoty ako on,“ uviedol pre Pravdu aj Gezim Alpion, odborník na náboženské otázky z univerzity v britskom Birminghame. Podľa Avellu však do voľby nového pápeža zasiahne aj fakt, že ten súčasný neumrel, ale rezignoval.

"Nebude pohreb, ktorý by bolo potrebné naplánovať, zúčastniť sa ho a uzavrieť ho. Takéto rituály dávali kardinálom čas na stretnutie, diskusie a hľadanie konsenzu o novom pápežovi. Debaty sa teraz asi uskutočnia telefonicky, mailom a cez prostredníkov. Predpokladám, že volitelia budú mať určitú predstavu, keď sa vo Vatikáne stretne konkláve,“ vysvetľuje expert. Avella tiež pripomína, že medzi kardinálmi sú nezhody.

"Časť preferuje Benediktovu vojnu s modernosťou a žiada pokračovanie tejto politiky. Iní zase požadujú, aby sa pápežom stal niekto z tretieho sveta. Má to byť akýsi znak toho, že na týchto cirkvách záleží. Nie som si však istý, či sú to dobré princípy pre voľbu pápeža. Mal by to byť niekto so zmyslom pre administratívu, ovládajúci viaceré jazyky a so solídnym a moderným teologickým vzdelaním,“ opísal odborník kvalifikovaného kandidáta.

"Pápež určite nepovie ani slovo k procesu volieb,“ reagoval pre agentúra AP Lombardi. "Žiadnym spôsobom sa do toho nebude miešať.“

Hoci Benedikt¤XVI. nezomrel, s predmetmi spojenými s jeho úradom naloží Vatikán podľa zaužívaných zvykov. Preto aj zničia jeho zlatý prsteň, známy aj ako Rybárov prsteň. Vo Vatikáne tiež riešia otázku, ako budú Benedikta¤XVI. oslovovať, keď už pápežom nebude. Mohlo by to byť rímsky emeritný biskup. Podľa Lombardiho nie je jasné, či sa nejakým spôsobom zapojí do života vo Vatikáne. Brat hlavy katolíckej cirkvi Georg Ratzinger pre nemecké médiá uviedol, že bývalý pápež bude len v úzadí. Pravdepodobne už nebude ani písať.

Benedikt sa po rezignácii utiahne do rezidencie v Castel Gandolfo. Neskôr bude bývať v budove, kde predtým žili mníšky. Je to hneď pri kláštore na severe vatikánskych záhrad. Štvorposchodový dom v posledných mesiacoch prerábali. Či to bolo preto, že si ho Benedikt zvolil už dávno, Vatikán nepotvrdil. Lombardi však pre New York Times uviedol, že na pápežovom rozhodnutí rezignovať sa podieľali aj náročné cesty na Kubu a do Mexika, ktoré absolvoval vlani.

"Načasovanie oznámenia rezignácie je zaujímavé. Práve pred pôstnym veľkonočným obdobím. Možno sa pozrel do kalendára, povedal sebe a Bohu, že už nemá energiu, aby to zvládol, a tiež Svätý týždeň. Všetky verejné ceremónie sú vyčerpávajúce,“ uviedol pre agentúru AP Chester Gillis, profesor teológie na Geogetownskej univerzite vo Washingtone.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba