Ruskí potápači hľadajú časti meteoritu v zamrznutom jazere

Skupina šiestich potápačov v sobotu prehľadáva zamrznuté jazero v Čeľabinskej oblasti, do ktorej v piatok dopadol meteorit.

16.02.2013 10:18 , aktualizované: 12:57
meteorit, Ural Foto: ,
Meteorický dážď zasiahol v piatok región ruského Uralu. Svedkovia videli mohutný záblesk, po ktorom nasledoval výbuch. Ten poškodil množstvo budov a zranilo sa 1 200ľudí.
debata (39)

Jeho úlomky, na ktoré sa teleso rozlomilo počas preletu atmosférou, spôsobili zranenia viac ako 1200 ľuďom. Úrady sa teraz snažia nájsť konkrétne časti desaťtonového vesmírneho telesa a zamerali sa preto na jazero Čebarkul. Ako v sobotu potvrdilo ruské ministerstvo pre výnimočné situácie, zatiaľ sa nepodarilo objaviť žiadne hmatateľné úlomky meteoritu a to aj napriek piatkovému nasadeniu 20-tisíc ľudí a troch lietadiel po celej oblasti.

Obyvatelia juhoruských regiónov v piatok ráno s panikou reagovali na oslnivé žiarenie na oblohe a hluk, čo podľa úradov spôsobil meteorit vybuchujúci v atmosfére. Padajúci objekt sprevádzaný oslňujúcim zábleskom zachytili viacerí svedkovia na video. Objekt zanechal na oblohe viditeľnú dymovú stopu, ktorú bolo podľa dostupných informácií možné vidieť až v susednom Kazachstane.

Piatková udalosť pripomenula incident v ruskej Tunguskej oblasti v Krasnojarskom kraji spred viac ako sto rokov. Výbuch asteroidu niekoľko kilometrov nad zemských povrchom je zrejme najdôveryhodnejšou teóriou o tom, čo sa v roku 1908 v sibírskej tajge stalo. Podľa nej teleso s priemerom asi 50 metrov explodovalo v zemskej atmosfére, pričom jeho výbuch mal byť tisíckrát silnejší ako výbuch atómovej bomby zhodenej Američanmi na japonské mesto Hirošima v roku 1945. Explóziu bolo vtedy počuť do vzdialenosti stoviek kilometrov a tlaková vlna polámala desiatky miliónov stromov na území približne 2000 kilometrov štvorcových.

Poškodeným obyvateľom komplikujú život mrazy

Škody sú viditeľné vo viac ako stokilometrovom okruhu okolo jazera Čebarkul, ktoré leží asi 70 kilometrov západne od Čeľabinsku a pri ktorom bol objavený kráter vytvorený zrejme dopadom najväčšieho meteoritu. Tlaková vlna po náraze vesmírneho telesa poškodila okná stoviek budov. V terajších až dvadsaťstupňových mrazoch to predstavuje vážny problém pre obyvateľov.

Do oblasti boli vyslané opravárske čaty z iných častí Ruska a minister pre mimoriadne situácie Vladimir Pučkov sľúbil, že predovšetkým poškodené školy a škôlky budú do pondelka funkčné. Do odstraňovania následkov prírodnej katastrofy bolo podľa gubernátora Čeľabinskej oblasti nasadených približne 24-tisíc ľudí.

Počet obyvateľov, ktorým meteorický roj nejakým spôsobom poškodil obydlia, je odhadovaný na 100-tisíc a materiálne škody údajne prekročia na miliardu rubľov.

39 debata chyba