Narkobarón je nový Al Capone

Americké Chicago má znova verejného nepriateľa číslo jeden. Po takmer storočí Al Caponeho na mieste najhľadanejšieho muža podsvetia vystrieda mexický narkobarón. Joaquina Guzmána, prezývaného Krpec, americké mesto viní z drogovej nákazy.

17.02.2013 07:18
guzman Foto:
Joaquin Guzmán na plagáte chicagskej polície. Guzmán je najnebezpečnejším narkobarónom na svete a chicagským verejným nepriateľom číslo jeden.
debata (5)

„Od čias Caponeho si žiaden zločinec tento titul nezaslúžil viac ako Guzmán,“ zdôvodnil rozhodnutie Chicagskej komisie pre kriminalitu jej šéf J. R. Davis. „Guzmán je hlavným dodávateľom drog do Chicaga. Jeho agenti dovážajú obrovské množstvá narkotík a späť do Mexika posielajú milióny dolárov,“ vysvetlil, ako sa najväčším zločincom metropoly amerického stredozápadu mohol stať človek, ktorý sa skrýva na druhej strane americko-mexickej hranice, tisíce kilometrov od Chicaga.

Chicago bolo prvým americkým mestom, ktoré v minulom storočí začalo zverejňovať zoznamy takzvaných verejných nepriateľov. Metropolu zločinu z tridsiatych rokov 20. storočia si neskôr vzala za vzor aj FBI, ktorá prax prevzala a začala zverejňovať federálne zoznamy Most Wanted – najhľadanejších zločincov.

Gangster Al Capone, ktorý zbohatol počas prohibície, bol prvým zločincom, ktorého Chicago označilo za verejného nepriateľa číslo jeden. Capone sa na zoznam dostal rok po takzvanom valentínskom masakri, keď 14. februára 1929 jeho muži brutálne popravili členov konkurenčného gan­gu.

Po Caponem Chicago zaradilo na zoznam verejných nepriateľov aj ďalších zločincov, miesto čísla jeden však zostávalo až doteraz neobsadené. „Novým chicagským Caponem je Guzmán,“ povedal šéf miestnej pobočky federálnej agentúry na boj proti drogovým zločinom Jack Riley. Mexický narkobarón je však podľa neho omnoho horší. „Ak by sme týchto dvoch chlapíkov postavili proti sebe do ringu, Krpec by Caponeho zožral zaživa,“ povedal Riley.

Guzmán, ktorý meria 168 centimetrov, je šéfom kartelu Sinaloa, najmocnejšieho gangu sveta. Guzmánovo osobné bohatstvo sa odhaduje na miliardu dolárov.

Narkobaróna pritom už mexická polícia raz mala v rukách. Po zatknutí v Guatemale Guzmána uväznili v zariadení s najprísnejšou ochranou. Mexické väzenie mu zjavne neprekážalo, no keď sa objavila hrozba vydania do Spojených štátov, narkobos podplatil stráže a spoza mreží ušiel v koši so špinavou bielizňou. Od roku 2001 je na úteku. Po svojom úniku gangster porušil pakt kartelov o neútočení a rozpútal krvavú drogovú vojnu.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba