Zvolia nového pápeža skôr?

Čo vyhovuje Rímu, nemusí vyhovovať svetu. Po nečakanom oznámení rezignácie z Vatikánu zaznieva, že na nového pápeža sa možno nebude musieť dlho čakať. Najvyššie kruhy katolíckej cirkvi zvažujú, že by voľbu novej hlavy začali hneď po odchode Benedikta XVI. na dôchodok, aby Petrov stolec zostal prázdny čo najkratšie.

18.02.2013 10:00
Pápež Benedikt XVI. Foto: ,
Pápež Benedikt XVI.
debata (4)

Podľa kritikov tohto rozhodnutia by však zo skoršieho konkláve profitovali najmä vatikánski kardináli. Vatikán dôvodí, že skoršia voľba by zaistila svetu pápeža na celé obdobie veľkonočných sviatkov.

„Je to otázka, o ktorej sa debatuje,“ priznal diskusie o skoršej voľbe pápeža vatikánsky hovorca Federico Lombardi. „Je možné, že sa podarí pripraviť návrh o posunutí začiatku konkláve, ktorý by kardináli schválili hneď v prvý deň po pápežovom odchode,“ povedal hovorca. Benedikt XVI. prestane byť pápežom 28. februára o 20. hodine. Cirkevné zákony nariaďujú, aby sa konkláve – stretnutie kardinálov s právom voliť – začalo najskôr 15 dní a najneskôr 20 dní po uvoľnení svätopeterského stolca. Opatrenie má dať voliacim kardinálom z celého sveta dostatok času na to, aby pricestovali do Ríma a na voľbu sa pripravili. Benediktovho nástupcu by mala určiť viac ako stovka kardinálov – presný počet závisí od toho, koľkí z nich nedovŕšia k začiatku konkláve 80 rokov.

„Teraz je iná situácia,“ vysvetlil špekulácie Lombardi. Keďže pápež nezomrel, ale odchádza, kardináli majú na prípravu o tri týždne viac času. Cirkevné autority preto budú skúmať, či pravidlá pápežskej voľby umožňujú aj takúto interpretáciu.

Agentúra AP uvádza, že ak chce cirkev stíhať najväčšie kresťanské sviatky roka s novým pápežom a bez stresov, mala by svoju novú hlavu poznať najneskôr 17. marca. Tradícia totiž velí, že nový Svätý Otec sa úradu ujíma na nedeľňajšej omši a nasledujúca nedeľa je už takzvaná Kvetná, ktorou sa začínajú veľkonočné sviatky.

Objavujú sa však aj kritické hlasy, ktoré pred ohýbaním pravidiel varujú. „Zákon jasne hovorí, že konkláve sa nesmie začať skôr ako 15 dní po smrti alebo rezignácii pápeža. Cirkevné zákony nemožno meniť len tak,“ domnieva sa americký jezuita a komentátor diania v cirkvi Thomas Reese. „Meniť ich môže len pápež a po jeho rezignácii nikto. Ak by však pápež zmenil pravidlo o konkláve pred svojím formálnym odchodom, na čo má nárok, médiá by okamžite zaplavili konšpiračné teórie o tom, kto zo zmeny bude profitovať. Toto cirkev nepotrebuje,“ uviedol pre Pravdu.

Podľa amerického odborníka na Vatikán majú pravidlá svoje opodstatnenie a urýchlenie konkláve by mohlo posunúť rovnováhu síl. „Z krátkeho obdobia pred začiatkom konkláve budú ťažiť kardináli z Rímskej kúrie, pre ktorých je Vatikán domácou pôdou. Oni poznajú všetkých ostatných kardinálov, pretože tí chodia do Ríma na návštevy. Nevatikánski kardináli sa však zväčša nenavštevujú navzájom vo svojich diecézach. Ak si chcú spraviť názor na iných kardinálov, obracajú sa na svojich kolegov v Ríme. Čím je obdobie pred konkláve dlhšie, tým viac času majú kardináli na rozhovory medzi sebou a na spoznávanie sa. Čím je obdobie pred konkláve dlhšie, tým sú nevatikánski kardináli menej závislí od svojich rímskych kolegov,“ povedal.

Odchádzajúcemu pápežovi prišlo včera zaželať veľa šťastia vyše stotisíc ľudí. Benedikt XVI. viedol na Námestí sv. Petra svoju predposlednú verejnú modlitbu Anjel Pána. Desaťtisícom veriacim z celého sveta poďakoval za podporu a poprosil ich o modlitby za neho i za jeho nástupcu. „Cirkev vyzýva všetkých svojich členov na obnovu. To znamená boj, duševnú bitku, pretože zlý duch nás pokúša, aby sme opustili cestu k Bohu,“ povedal Benedikt.

Pápež sa bude tento týždeň venovať pôstnemu rozjímaniu. Pred veriacich predstúpi znova až budúcu nedeľu a potom v predvečer rezignácie.

Po odchode z čela cirkvi odíde najskôr do letného sídla Castel Gandolfo a po rekonštrukcii budúceho príbytku sa vráti do Vatikánu. Podľa odborníkov ide o praktické riešenie – pápežský štát nemusí vysielať s pápežom ochranku ani ho zverovať polícii iného štátu, jeho budúca rezidencia sa nemôže stať symbolom alternatívy k Vatikánu a v neposlednom rade je pápež na dôchodku chránený pred pokusmi o žaloby.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba