O duel v Taliansku majú záujem traja

Týždeň pred voľbami Taliani stále nevideli debatu lídrov. Tí sa totiž nevedia dohodnúť, kto v televízii diskutovať môže a kto nie. Taliani volia v budúcu nedeľu a pondelok a výsledok môže byť prekvapujúci. Podľa tamojších zákonov totiž už týždeň nemožno zverejňovať prieskumy verejnej mienky. Televíznej debaty, ktorá by mohla poradím zamiešať, sa však voliči zrejme už nedočkajú.

19.02.2013 09:18
Mario Monti, Benedikt XVI. Foto: ,
Dosluhujúceho premiéra Maria Montiho ako jediného politika prijal počas víkendu rovnako dosluhujúci pápež Benedikt XVI.
debata (1)

„Domnievam sa, že Berlusconi sa zvlášť obáva diskusie so mnou,“ podpichol dosluhujúci premiér Mario Monti svojho predchodcu Silvia Berlusconiho. Monti navrhuje, aby pred televízne kamery predstúpil on ako predseda vlády, Berlusconi ako líder pravice a Pier Luigi Bersani ako šéf ľavicového bloku. Podľa Berlusconiho je však Monti nadbytočný.

„Roky sme mali debaty pred voľbami a vždy sme ich považovali za užitočné,“ snaží sa ešte v poslednej chvíli o zmenu bývalý eurokomisár Monti. „Nechápem, prečo by mal byť tento rok výnimkou. Vyzývam na debatu, nie je to v mojom záujme, ale v záujme talianskeho ľudu. Jedna vec je počúvať kázne alebo priehrštia sľubov a iná vec je musieť ich obhajovať,“ opäť si rypol do Berlusconiho.

Bývalý premiér je veľmi ostrým kritikom reforiem Montiho technokratickej vlády. Berlusconi zmenou kurzu k populizmu – sľubuje napríklad zrušenie Montiho nepopulárnej dane z nehnuteľností a dokonca vrátenie už vybranej sumy – dokázal pravicový blok stmeliť a oživiť tak, že bude vo voľbách útočiť na víťazstvo. Jeho koalícia Ľudu slobody s Ligou severu mala podľa posledného prieskumu podporu tesne pod tridsiatimi percentami.

„Vždy som súhlasil s televíznou debatou s kýmkoľvek,“ bráni sa Berlusconi. „Ale v tomto prípade má diskusia zmysel len medzi kandidátmi so šancou na víťazstvo,“ predstavil svoj návrh. S tým však nesúhlasí Pier Luigi Bersani, ktorý vedie do volieb ľavicu pod názvom Spoločné dobro. Jeho blok má podľa posledného prieskumu podporu približne 35 percent opýtaných. Ak debatovať v televízii, tak nech šancu dostanú lídri šiestich najväčších blokov, tvrdí, no inak sa debatám o debatách vyhýba.

Podľa Berlusconiho tlačí Montiho strach. „Je zúfalý, pretože podľa všetkého neprekročí desaťpercentnú hranicu na vstup do parlamentu,“ škodoradostne opláca dosluhujúcemu premiérovi. Monti totiž prepožičal svoje meno koalícii troch strán a tie musia spolu získať aspoň desať percent. Podľa prieskumov by Montiho Občianskej voľbe dalo hlas 13 percent opýtaných, no Berlusconi to nepovažuje za reálny volebný výsledok. Berlusconi Montiho označuje za „líderka“ a za „profesora ekonómie, ktorý ekonomike vôbec nerozumie, pretože ju celý život sleduje len cez kľúčovú dierku“, citovala ho agentúra AKI.

„Ak sa Monti a jeho spojenci nedostanú do parlamentu, tak sa opijem,“ zastrája sa „politický zabávač“ Berlusconi. „Je čas, aby som si dal chladiť sekt. Možno sa opijem už o niekoľko dní.“ Do debaty o televíznych debatách sa svojsky zapojil aj Beppe Grillo, populista, ktorého protestné Päťhviezdičkové hnutie v posledných prieskumoch oscilovalo medzi 15 a 20 percentami.

Grillo televízie odmieta, no v nedeľu mal po dlhej prestávke zavítať na diskusiu do štúdia. Pred kamerami sa však napriek sľubu neukázal. „Sú dva druhy kampane. Jedna je v televízii, možno so spravodajstvom šitým na mieru. Ja uprednostňujem ten druhý – na ulici, priamo medzi ľuďmi,“ zdôvodnil potom svoju neúčasť na svojom blogu, ktorý je najpopulárnejším politickým internetovým čítaním Talianska.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba