Vatikán: duchovný vodca alebo obchodná firma?

Pre katolíckych veriacich najvyššia duchovná a mravná inštancia, pre ostatných komunita, čeliaca finančným a pedofilným škandálom.

19.02.2013 14:40
debata (32)

Je ešte pápež duchovný vodca alebo skôr šéf firmy, ktorý musí hasiť podozrenia z nečistých transakcií, vyrovnať sa s početnými prípadmi zneužívania detí a čeliť intrigám svojich podriadených?

Vatikán čelí kritike. Aj preto v Neapole možno... Foto: SITA/AP, Salvatore Laporta
Vatikán, pápež, suvenír Vatikán čelí kritike. Aj preto v Neapole možno nájsť i nelichotivé suveníry s odchádzajúcim pápežom.

„Nepochybne je to stále a v prvom rade duchovný vodca. Určuje, kam sa bude cirkev vyvíjať, jej smerovanie a postoj k jednotlivým dogmám. Na obchodné veci má svojich ľudí, ide to akoby mimo neho,“ myslí si historička Katarína Zavacká.

Povesť Vatikánu sa začala rúcať koncom 70. rokov, keď na povrch prenikli podozrenia z nekalých transakcií v Banke Ambrosiano, ktorej bol väčšinovým vlastníkom. Mali sa tam vraj prať peniaze talianskej mafie aj juhoamerických drogových barónov.

„Je to až detektívna záležitosť. Špekulovalo sa, že smrť pápeža Jána Pavla I. súvisela s tým, že chcel odhaliť tieto machinácie. Zomrel totiž náhle po 33 dňoch pontifikátu ako 66-ročný,“ hovorí český historik, zaoberajúci sa dejinami cirkvi, Jaroslav Šebek.

Opäť iba nedorozumenie?

Škandál sa naplno prevalil v roku 1982, keď odvolaného šéfa banky Roberta Calviho našli obeseného na londýnskom moste. V ten istý deň vypadla z okna banky jeho sekretárka, obe úmrtia uzavreli ako samovraždy. O päť rokov neskôr Banka Ambrosiano skrachovala.

Problémy s transparentnosťou pokračovali – úrady začali v roku 2009 vyšetrovať desiatky finančných domov, ktoré mali kontakty s Vatikánskou bankou – opäť pre nedodržiavanie pravidiel boja proti špinavým peniazom. Podozrivé boli aj transakcie za 180 miliónov eur urobené cez Banca di Roma v rokoch 2006 až 2008.

Ďalší úder prišiel v roku 2010. Na pretrase bolo opäť podozrenie z prania špinavých peňazí. Talianske úrady pre nedodržiavanie európskych noriem proti legalizácii takýchto príjmov zablokovali 23 miliónov eur na účte Vatikánskej banky v banke Credito Artigiano, ktoré chcel Vatikán previesť bez ohlásenia. Kardinála Crescenzia Sepeho dokonca vyšetrovali pre údajnú korupciu. Svätá stolica to celé vysvetlila ako nedorozumenie.

Pokus o rázny rez

Kauzy napokon donútili Vatikán reformovať finančný systém. Bol to akt sebazáchrany, podľa Šebeka musia začať dodržiavať pravidlá, aby boli seriózne banky ešte ochotné s nimi obchodovať. Odchádzajúceho pápeža Benedikta XVI. považuje za muža, ktorý mal snahu urobiť v podivných praktikách rázny rez.

Koncom roka 2010 schválil pápež štyri zákony na boj proti nelegálnym operáciám. „Jedným z opatrení bolo zriadenie Dozorného úradu finančných operácií (AIF), akejsi vatikánskej centrálnej banky, ktorá má kontrolovať všetky finančné transakcie vo Vatikáne. Na jej čele je Švajčiar Rene Brülhart, bývalý riaditeľ lichtenštajnskej Finančnej spravodajskej jednotky,“ pripomína cirkevný analytik Imrich Gazda z portálu svetkresťanstva sk.

Na jar roku 2011 sa do Vatikánskej banky dostali medzinárodní kontrolóri. Svätá stolica v snahe upokojiť škandály a obhájiť čistý štít súhlasila so spoluprácou s výborom expertov Rady Európy pre už tradičnú tému – opatrenia proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

V máji 2012 bol nečakane odvolaný šéf Vatikánskej banky Ettore Gotti Tedeschi. Dôvodom malo byť vedenie banky, nie odpor k nastupujúcej transparentnosti. Nového riaditeľa církevnej finančnej inštitúcie sa podarilo vymenovať práve včera. Kardinálska komisia sa zhodla na vhodnom adeptovi až po ôsmich mesiacoch.. Nomináciu nemeckého právnika Ernsta von Freyberga schválil aj papež Benedikt XVI.. Je to jedno z jeho posledných veľkých rozhodnutí v úrade.

S rokom 2013 prišlo ďalšie prekvapenie – talianska centrálna banka zakázala prevody peňazí cez platobné karty, čo znamená, že vo Vatikáne si nevyberiete peniaze z bankomatu ani nezaplatíte kartou. Zatiaľ čo Vatikán to označil za technický problém, talianske médiá špekulujú, či nejde o sankciu za nedodržiavanie pravidiel proti praniu špinavých peňazí.

Čistenie špinavých príjmov porazila Vatileaks

Len čo sa zdalo, že sa Vatikán začína spamätávať s finančných afér a veľkých pedofilných škandálov, Svätá stolica sa znova dostala na popredné strany svetovej tlače. Najbližší pápežovi ľudia vyniesli tajné dokumenty a súkromné listy, hovoriace o intrigách a korupcii, podozrivých finančných operáciách a mocenskom boji v Svätej stolici i samotnej banke. Aféra Vatileaks vlani v máji otriasla Benediktom XVI. a podľa Šebeka prispela k jeho rozhodnutiu odstúpiť.

Budúci pápež sa verejnosti prvýkrát ukáže na... Foto: SITA/AP, Alessandra Tarantino
Vatikán, pápež Budúci pápež sa verejnosti prvýkrát ukáže na centrálnom balkóne Baziliky sv. Petra. Veriaci do neho vkladakú nádeje, že očistí pokrivený imidž Vatikánu.

Aféra Vatileaks je v poslednom čase najväčšou čiernou škvrnou na tvári Svätej stolice, myslí si český historik. Pápežovho komorníka Paola Gabrieleho odsúdili za vynesenie dokumentov na 18 mesiacov, Šebek je však presvedčený, že nebol hlavným aktérom. „To, že sa vôbec mohli dostať von, muselo byť pre pápeža veľmi bolestné. Zistil, že v najbližšom okolí nie je dostatok lojality.“

Realitné impérium

Ani tento rok sa nezačal pre Vatikán dobre. Z Británie, ktorá podľa denníka Guardian podozrievala miništát zo špinavých transakcií už v 40. rokoch, prišlo odhalenie rozsiahlych realitných obchodov Svätej stolice. Všetko sa malo začať Lateránskymi zmluvami, podpísanými s Benitom Mussolinim ako zástupcom talianskeho kráľa vo februári 1929.

Tri zmluvy uznali Vatikán ako samostatný mestský štát, zaviedli katolicizmus ako štátne náboženstvo a uznali cirkvi odškodnenie za zhabané majetky a stratu suverenity koncom 19. storočia. Vatikán zaviedol cirkevnú daň a sám bol spod daní oslobodený. Mussoliniho 50 miliónov dolárov sa dodnes malo rozrásť vďaka nehnuteľnostiam v Británii, vo Francúzku a Švajčiarsku na pol miliardy libier. Podľa Guardianu vytváral Vatikán sieť krycích firiem od začiatku 30. rokov.

Rast majetku viedol aj k založeniu spomínanej Vatikánskej banky v roku 1942. Oficiálne sa nazýva Inštitút pre náboženské záležitosti (IOR). Jej celkové imanie sa len odhaduje – a to na 5 miliárd eur. Spravuje peniaze Vatikánu a katolických organizací po celom svete, celkom registruje 33.400 účtov.

Vatikánska stopa na Slovensku

Jedna z afér Svätej stolice sa týka priamo Slovenska – náhle a dodnes nevysvetlené odvolanie obľúbeného arcibiskupa Róberta Bezáka. „Snažil sa rozkryť nie celkom férové hospodárenie svojho predchodcu, arcibiskupa Jána Sokola v Trnavskej diecéze. Ukazuje sa, že niektoré z podozrivých peňazí mohli byť z Vatikánu – ale sú to všetko len špekulácie,“ dodáva Šebek. Vatikán totiž zostáva uzavretý – naposledy utajil operáciu Benedikta XVI., pri ktorej mu pred troma mesiacmi zaviedli kardiostimulátor.

Slovensko nemá na transakcie diecéz dosah. Vatikánskymi zmluvami náš štát uznal kánonické právo a podľa historičky Zavackej sa nepochopiteľne vzdal možnosti kontrolovať to, čo sám financuje. „Takáto zmluva je úplne ojedinelá, nemá ju ani Taliansko,“ tvrdí. Na zmenu zmluvy u nás nie je politická vôľa, okrem toho by musel súhlasiť Vatikán.

Ten bude mať veľa práce s naprávaním svojej povesti, ktorú podľa Zavackej najviac poškodili pedofilné škandály. Finančné sa objavovali vyše dvadsať rokov, no prevalenie neuveriteľného rozsahu zneužívania detí kňazmi a ich kolektívne utajovanie vážne zasiahli verejnú mienku. „Nový pápež musí urobiť kroky, aby bol Vatikán dôveryhodnejší,“ dodáva Šebek. Nepopierateľne je silným hráčom nielen na poli viery, ale aj svetovej politiky a zlepšenie imidžu potrebuje.

Zavacká nepredpokladá, že by vplyv cirkvi slabol. „Ak cirkevná moc prežila škandály súvisiace s jej pomocou nacistom pri ich útekoch, toto už také nebezpečné nie je. Ale závisí od veriacich, ako sa k tomu postavia oni, nie Vatikán.“

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba