S hviezdou v Maďarsku povolili aj hákový kríž

Maďarskí komunisti nechtiac vybavili beztrestnosť aj nacistom. Ústavný súd na podnet lídra krajne ľavicovej strany Attilu Vajnaiho zrušil zákon, ktorý zakazoval verejné používanie symbolov totalitnej moci. Zákon, ktorého prijatie presadila ešte v deväťdesiatych rokoch prvá vláda Viktora Orbána, medzi zakázané symboly popri hákovom kríži, znaku SS a šípovom kríži zahrnul aj červenú päťcípu hviezdu a kosák s kladivom.

21.02.2013 08:49
debata (29)

Vajnai a po ňom ďalší komunistický aktivista zákaz ignorovali. Za hviezdu, ktorú si pripli na sako, ich v Maďarsku odsúdili. Obaja sa však odvolali na Európsky súd pre ľudské práva a ten im dal za pravdu. Podľa štrasburského zdôvodnenia červenú hviezdu nemožno označiť výlučne za symbol totalitnej moci. Maďarsko za porušenie slobody prejavu svojich občanov bolo odsúdené na zaplatenie po 4 000 eur odškodného pre oboch plus uhradenie súdnych trov.

Maďarský parlament vlani v lete reagoval prijatím špeciálneho vyhlásenia, v ktorom vyjadril nesúhlas s verdiktom Štrasburgu, odmietol zákon zmeniť a rozhodol, že všetky pokuty bude uhrádzať z fondu určeného na financovanie strán. Vládny Fidesz dokonca pôvodne zvažoval, že peniaze bude zrážať zo štátnych príspevkov pre opozičných socialistov, ktorých označuje za nástupcov komunistickej strany; pre obavy, že to ústavný súd zruší, sa však tejto myšlienky vzdal.

Ústavný súd sa zákonom napokon musel zaoberať tak či tak a pod vplyvom rozsudkov zo Štrasburgu ho s platnosťou od 30. apríla zrušil. Už prvého mája by tak komunisti a neonacisti mohli beztrestne vyjsť do ulíc pod svojimi obľúbenými symbolmi. Pravda, ústavný súd zámerne stanovil dlhú lehotu, aby parlament mal dosť času zákon prijať v opravenom znení.

Háčik je však v tom, že Fidesz odmieta robiť rozdiely medzi červenou hviezdou, ktorú podľa štrasburského rozhodnutia ako symbol robotníckeho hnutia nemožno plošne zakázať, a hákovým krížom. Predseda parlamentu László Kövér, ktorý je aj podpredsedom Fideszu, to vlani na jeseň počas návštevy Štrasburgu povedal jasne. „Maďarský štát môže urobiť dve veci: buď bude donekonečna platiť za prehraté súdne spory, alebo z trestného zákonníka vyjme zákaz používania symbolov totalitných režimov – a to rovnako hákového kríža i červenej hviezdy,“ citoval ho vtedy portál Index.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba