La Repubblica: Pápež odchádza pre korupciu a homosexuálnu loby

Aféra Vatileaks, korupcia vo Vatikáne a údajné homosexuálne vzťahy vatikánskych prelátov. To sú skutočné dôvody, ktoré podľa talianskeho denníka La Repubblica stoja za rozhodnutím pápeža Benedikta XVI. Denník sa odvoláva na nemenovaný zdroj, ktorý je údajne oboznámený so správou o neprávostiach vo Vatikáne.

21.02.2013 16:35
Pápež Benedikt XVI., Bertone Foto: ,
Na snímke pápež Benedikt XVI. a vatikánsky štátny sekretár Tarcisio Bertone.
debata (82)

Osemdesiatpäťročný Benedikt XVI. minulý týždeň prekvapujúco oznámil abdikáciu. Rozhodnutie odôvodnil svojím vekom, s ktorým už vraj na svoj úrad nestačí.

La Repubblica píše, že 17. decembra priniesla pápežovi trojica kardinálov, medzi nimi i 88-ročný slovenský kardinál Jozef Tomko, 300-stranovú tajnú správu o afére Vatileaks ohľadom krádeže dôverných cirkevných dokumentov, ktorej sa dopustil pápežov komorník. V dokumente sa však tiež písalo aj o homosexuálnych vzťahoch vatikánskych prelátov, ktorých môžu pre ich tajomstvá ľahko vydierať. V ten deň sa Benedikt XVI. údajne rozhodol odstúpiť.

O tom, že dôvody pápežovho odstúpenia nie sú len čisto zdravotné, ale že za nimi stoja predovšetkým mocenské intrigy v kúrii, už v minulosti špekulovali viacerí znalci tamojších pomerov. Podľa talianskeho denníka kardináli pred Vianocami pápežovi opísali presný obraz o pomeroch vo Vatikáne. V správe sa hovorilo o „nečistých vplyvoch“ na členov kúrie a o sieti lobistov a finančných záujmov sprevádzaných sexuálnymi súvislosťami. Niektorí vysokopostavení preláti boli „zvonku vystavení vplyvu laikov“, s ktorými udržiavali vzťahy „svetskej povahy“.

Kardináli dokonca údajne vytvorili tajnú homosexuálnu sieť, ktorá v Ríme a Vatikáne organizovala sexuálne schôdzky. Patrili k nej aj členovia kúrie, ktorí sú vraj pre svoju sexuálnu orientáciu ľahko vydierateľní.

Benedikt XVI. úrad hlavy rímskokatolíckej cirkvi opustí 28. februára. Podľa informácií talianskeho denníka chce správu o afére Vatileaks osobne svojmu nástupcovi odovzdať v nádeji, že bude dosť „silný, mladý a požehnaný na to, aby podnikol nutné kroky“.

82 debata chyba