Pontifikát Benedikta XVI. sa skončil

Vo štvrtok o 20.00 sa skončil pontifikát pápeža Benedikta XVI. Krátko po 17.00 odletel vrtuľníkom z Vatikánu do letného sídla pápežov v Castel Gandolfo.

28.02.2013 10:05 , aktualizované: 21:47
pápež, plagát Foto: ,
V uliciach Ríma sú v týchto dňoch plagáty s fotografiou už emeritného pápeža a nápismi Grazie (Ďakujeme).
debata (31)

Bude sa tam zdržiavať do apríla, kedy pre neho bude pripravený nový domov vo vatikánskom kláštore. Benediktov pontifikát skončí o 20.00.

Benedikt XVI, ktorý bude odteraz označovaný za emeritného pápeža, večer ešte naposledy ako najvyšší predstaviteľ katolíkov požehnal veriacim z okna pápežského letného sídla.

Počas dňa sa rozlúčil v Apoštolskom paláci s kardinálmi prítomnými vo Vatikáne. Išlo o jeho poslednú oficiálnu akciu v hlavnom pápežskom sídle pred ukončením jeho pôsobenia na čele rímskokatolíckej cirkvi.

Benedikt XVI. opustil Vatikán

Benedikt XVI. sľúbil svojmu budúcemu nástupcovi „bezpodmienečnú úctu a poslušnosť“. Podľa prvých komentárov potvrdil tak snahu zažehnať obavy pred rozkolom na mocenskom vrchole cirkvi, keď budú existovať vedľa seba nový a bývalý pápež. Kardinálov vyzval, aby pri voľbe nového pontifika spolupracovali jednotne „ako orchester“, v ktorom možno dosiahnuť „dohodu a harmóniu“. Nezabudol im pripomenúť, že medzi nimi je vlastne nový pápež.

Slova sa na začiatku ceremónie ujal dekan kardinálskeho zboru Angelo Sodano, ktorý sa Benediktovi poďakoval za jeho pápežskú činnosť. S každým z kardinálov sa potom pápež osobne rozlúčil.

Benedikt XVI. dorazil do letného sídla v Castel... Foto: SITA/AP, Luca Bruno
pápež, Castel Benedikt XVI. dorazil do letného sídla v Castel Gandolfo po 17.30. Pútnikov pozdravil z okna a udelil im posledné pápežské požehnanie.

Úderom 20.00 vypršal jeho pontifikát a katolícku cirkev čaká zrejme v budúcich dňoch či týždňoch voľba nového pápeža. V tej chvíli pri bráne jeho sídla nahradila príslušníkov Švajčiarskej gardy vatikánska polícia.

Pápež oputil Vatikán krátko po 17.00.
Pápež Benedikt XVI. sa rozlúčil s kardinálmi,...
+23Pápež Benedikt XVI. sa rozlúčil s kardinálmi,...

Cirkev prevezme kardinál komorník: Tarcisio Bertone

Aj keď pápežský stolec večer po odstúpení Benedikta XVI. osirel, nezostane katolícka cirkev bez vedenia. Prevezme ho na krátke obdobie do zvolenia nového pontifika kardinál komorník, jeden z najväčších hodnostárov pápežskej kúrie. Práve k 78-ročnému Tarcisiovi Bertonemu, ktorý je zároveň vatikánskym štátnym sekretárom, sa teraz bude upierať zrak veriacich – bude totiž zvolávať konkláve a riadiť voľbu pápeža.

V čase tzv. sedisvakancie, teda prázdneho pápežského stolca, sa štatutárnou hlavou Vatikánu automaticky stal kardinál komorník (camerlengo). Jeho náplň práce sa však po dlhých storočiach zmení, pretože pápež nezomrel, ale rezignoval. Odpadol teda napríklad jeden z v minulosti nevyhnutných úkonov: oficiálne overenie pápežovho úmrtia a organizácia pohrebu.

Podľa starej tradície musel komorník overiť smrť pápeža tak, že pristúpil k lôžku mŕtveho a ťukol ho strieborným kladivkom trikrát na čelo. Potom musel tým istým kladivkom pred kolégiom kardinálov zničiť pečať pápežského prsteňa.

Kardinál Tarcisio Bertone Foto: Reuters, Alessandro Bianchi
Kardinál Tarcisio Bertone Kardinál Tarcisio Bertone

Bertone má vďaka nezvyčajnému rozhodnutiu Benedikta XVI. o niečo ľahšie postavenie. Na všetky svoje prichádzajúce povinnosti sa môže už tretí týždeň pripravovať a preto sa čaká, že organizácia konkláve pobeží veľmi rýchlo. Bezprostredne po pápežovom odchode však musí zapečatiť pápežovu pracovňu a jeho súkromné izby.

Meno Bertone sa skloňuje aj medzi favoritmi na pápeža

Úrad kardinála komorníka vznikol v 15. storočí. Od roku 2007 je ním Tarcisio Bertone, ktorý sa vzhľadom na svoj vek môže tiež aktívne zúčastniť konkláve. Práve Bertoneho meno bolo jedným z tých, ktoré médiá skloňovali v širšom okruhu favoritov na budúceho pápeža. V histórii sa už dvakrát stalo, že za pápeža zvolili práve komorníka: v roku 1878, keď na pápežský stolec zasadol Lev XIII., a v roku 1939, keď sa do čela katolíckej cirkvi dostal Pius XII.

Tarcisio Pietro Evasio Bertone sa narodil 2. decembra 1934 v Romano Canavese v severotalianskom kraji Piemonte, ktorého hlavným mestom je Turín. Ako mladý vstúpil do rádu saleziánov a študoval filozofiu a teológiu v Turíne a Ríme. Promoval z kánonického práva prácou o pápežovi Benediktovi XIV.

V roku 1960 bol vysvätený za kňaza, potom napríklad prednášal ako profesor morálnej teológie a kanonického práva na saleziánskej univerzite v Ríme a v rokoch 1989 až 1991 bol rektorom saleziánskej univerzity. V roku 1991 ho vymenovali za arcibiskupa vo Vercelli v Piemontskom kraji, kde pôsobil až do roku 1995. V roku 1988 patril do skupiny kňazov, ktorí sprevádzali vtedajšieho kardinála Josepha Ratzingera počas rokovaní o zmierení s dnes už zosnulým arcibiskupom Marcelom Lefebvrom, ktorý bol exkomunikovaný.

Od roku 1995 pracoval v Kongregácii pre náuku viery, ktorú vtedy viedol kardinál Joseph Ratzinger. Na tomto vatikánskom „ministerstve“, ktoré sa zaoberá otázkami morálky a doktríny viery, zastával Bertone druhú najvyššiu pozíciu. Začiatkom roka 2002 musel okrem iného riešiť problém, ako obnoviť dôveryhodnosť cirkvi v USA po škandále s prípadmi sexuálneho zneužívania detí kňazmi.

V roku 2002 sa stal Bertone janovským arcibiskupom a za kardinála ho menovali v roku 2003. O dva roky neskôr bol jedným z voliteľov pápeža a v júni 2006 bol vymenovaný za vatikánskeho štátneho sekretára.

Pápež na odpočinku: čo sa pre Benedikta mení

Meno a titul
Pápež bude používať titul „emeritný pápež“ alebo „emeritný pontifik rímsky“. Ponechá si svoje pápežské meno Benedikt XVI. a nebude sa vracať k občianskemu menu Joseph Ratzinger. Ako oslovenie sa ďalej bude používať „Jeho Svätosť“ – bude to teda rovnaká prax, aká panuje napríklad pri oslovovaní amerických prezidentov. Všetky bývalé hlavy Spojených štátov sa oslovujú „pán prezident“, aj keď už sú mimo úradu.

Nový domov
Benedikt bude teraz asi tri mesiace bývať v letnom sídle pápežov v Castel Gandolfo. Potom sa presunie do bývalého kláštora Mater Ecclesiae v juhozápadnej časti Vatikánu, ktorý upravujú pre jeho potreby. Podľa informácií médií sa tam budú vatikánski záhradníci starať o 500 štvorcových metrov veľkú zeleninovú záhradu a ovocný sad, aby si emeritný pápež mohol dopriať obľúbenú pomarančovú marmeládu z vlastných zdrojov.

Oblečenie
Benedikt bude nosiť jednoduché rúcho v pápežskej bielej farbe. V skrini zostanú aj všetky obľúbené doplnky, ako extravagantné klobúky. Namiesto červených topánok si obuje ručne šité hnedé, ktoré dostal od mexických krajčírov počas svojej minuloročnej návštevy.

Prsteň
Pápežský zlatý prsteň zvaný tiež rybársky bude zničený špeciálnym strieborným kladivkom, presne podľa tradície. „Predmety úzko spojené s pápežským úradom musia byť zničené,“ informoval Vatikán. Rozlomí sa tiež Benediktova pečať.

Povinnosti
Emeritný pápež nebude mať žiadne úradné ani oficiálne povinnosti. Nezúčastní sa konkláve, ktoré bude voliť jeho nástupcu. Pretože však počas svojho pontifikátu menoval 67 zo 115 kardinálov, ktorí sa voľby zúčastnia, bude mať na ich rozhodovanie prinajmenšom nepriamy vplyv.

Život v ústraní
Po oznámení rezignácie pápež povedal, že sa po odchode z úradu bude modliť za cirkev. Jeho brat Georg Ratzinger prezradil, že Benedikt by určite rád poskytol radu svojmu nástupcovi, ak by ho o ňu pápež požiadal. Mnoho času chce Benedikt venovať čítaniu a štúdiu: po svojom zvolení v roku 2005 si dal do svojho apartmánu priviezť obsiahlu knižnicu, ktorá pozostávala z 20-tisíc zväzkov. Chce sa venovať aj svojim záľubám – hre na klavír, sledovanie obľúbených čiernobielych komédií a mačkám.

Sociálne médiá
Pápežovo nedávne založené konto na Twitteri prestane fungovať. Jedným z posledných odkazov tak zrejme zostane jeho stredajšie prianie: „Kiež by každý mohol zakúsiť radosť byť kresťanom a byť milovaný Bohom, ktorý sa pre neho vzdal svojho syna.“ Je pravdepodobné, že na Twitteri ešte vo štvrtok pribudne jeho rozlúčenie sa. Počnúc piatkom bude Vatikán komunikovať cez konto generálneho sekretára.

Zlatý padák
Aj keď sú Benediktove plány skromné, bude ako biskup na odpočinku môcť využívať veľkorysú zdravotnú starostlivosť a pravdepodobne sa o neho budú ďalej starať doterajší lekári. Domácnosť bude zrejme zaisťovať ako doteraz skupina nemeckých radových sestier, ktorá ho sprevádzala už počas pontifikátu. Pretože v moderných dejinách je Benedikt prvým pápežom, ktorý sa sťahuje z úradu, neexistuje žiadny precedens, ako by sa o neho cirkev mala postarať. Je však zvykom, že každá diecéza sa stará o zabezpečenie duchovných na odpočinku a bezpochyby sa dobre postará aj o emeritného pápeža.

Georg Gänswein
Benediktov osobný sekretár zostane ďalej na svojom mieste, zároveň však bude pracovať aj pre nového pápeža.

Neomylnosť
Idea pápežskej neomylnosti sa často zle vykladá. Neplatí totiž, že by bol pápež neomylný vo všetkom, čo robí a hovorí. V skutočnosti Prvý vatikánsky koncil v roku 1870 stanovil, že „neomylnosť“ sa vzťahuje len na výroky „ex kathedra“, teda autoritatívne výroky vzťahujúce sa na celú cirkev. Benedikt túto možnosť neomylného výroku nikdy nevyužil a po odchode z úradu už samozrejme ani nevyužije.

31 debata chyba