Berlínsky múr ustupuje luxusným bytom. Ľudia protestujú márne

Stavbári napriek protestu tristo ľudí strhli časť Berlínskeho múru, ktorého zvyšky sú pre nemeckú metropolu obrovským turistickým lákadlom. V blízkosti vyše kilometer dlhého úseku múru, nazvaného East Side Gallery, majú vzniknúť luxusné byty. Múr museli búrať pre to, aby mohli stavbári dostať na stavenisko ťažkú techniku. Miestnym sa to však nepáči, pretože múr považujú za historickú pamiatku.

01.03.2013 16:57
Berlísnky múr, protesty Foto: ,
Nemci protestovali proti strhnutiu časti Berlínskeho múru, ktorý musel ísť dole pre záujmy stavbárov.
debata (5)

„Ničia tu nemecké a celosvetové kultúrne dedičstvo. Zo strany mesta je to strašne trápne. Teraz sa hanbím, že som Berlínčan,“ povedal jeden z kritikov stavebného projektu Robert Muschinski. Demonštrantom sa podarilo zablokovať ulicu a nakoniec prinútili stavbárov prácu prerušiť. Z múru, z ktorého majú odstrániť asi dvadsať metrový úsek, zatiaľ zíva asi dva metre široká diera. Na mieste zasahovala stovka policajtov, päť ľudí pri incidente zatkli.

Demonštranti priviezli so sebou napodobeninu jedného dielu múru a postavili ho pred vzniknutú dieru. Jeden z protestujúcich niesol transparent s otázkou „To už kultúra nemá žiadnu hodnotu?“ Pohoršený je aj Kani Alavi, autor maľby znázorňujúci dav ľudí volajúcich do otvoru v stene.

„Umením sme dokumentovali pokojnú revolúciu, je to doklad, ktorý by sme mali uchovať pre budúce generácie,“ povedal umelec. „Ak to teraz zničíme, nezostane po nás nič, čím by sme ilustrovali našu minulosť. Musíme bojovať za zachovanie tohto historického dokumentu,“ vyzval umelec. Napriek tomu, že múr je jednou z najväčších atrakcií mesta, získali investori bytového projektu od úradov povolenie jeho časť strhnúť.

Developeri mali proti protestujúcim navrch,... Foto: Reuters, Thomas Peter
Berlínsky múr, búranie Developeri mali proti protestujúcim navrch, stavbárov chránila aj polícia. Mestská časť totiž vydala stavbárom všetky potrebné povolenia na rozobratie časti múru.

Prerušenie stavebných prác je pravdepodobne len dočasné. Starosta príslušnej mestskej časti Franz Schulz potvrdil, že mestskí pamiatkari dali stavebnej firme všetky potrebné povolenia na rozobratie 22 metrov dlhého úseku múru pre potreby novovznikajúceho bytového projektu Living Levels.

Volker Thoms, hovorca developerskej firmy Living Bauhaus, vyhlásil, že stavba bude „v nasledujúcich dňoch“ pokračovať. Uisťoval však že jednotlivé diely len premiestnia, a to do nábrežného parku za East Side Gallery.

„Umelci z toho nie sú práve nadšení, ale ich obrazy a ich umenie nezmiznú úplne, len nebudú na múre, ale za ním,“ povedal Thoms. Vďaka projektu má podľa neho nad Sprévou vzniknúť aj nový most pre chodcov a to na rovnakom mieste, kde býval do 2. svetovej vojny.

East Side Gallery vznikla blízko mostu Oberbaumbrücke krátko po páde Berlínskeho múru v roku 1990. Asi 1 300 metrov dlhý úsek tu pomaľovalo 120 umelcov z celého sveta. Nedávno tieto maľby zrenovovali za vyše dva milióny eur.

Jedna z najznámejších malieb, ktorá znázorňuje slávny trabant, ktorý preráža múr. Turisti sa tiež často fotografujú pri bozkávajúcich sa komunistických vodcoch Leonida Brežneva a Ericha Honeckera.

5 debata chyba