Švajčiari v referende hlasovali za zrušenie zlatých padákov

Švajčiari v referende schválili návrh, ktorého cieľom je zakázať vysoké odmeny pre riaditeľov veľkých firiem. Zákon o stanovení záväzných stropov na odmeňovanie vedúcich pracovníkov podporilo takmer 68 percent voličov naprieč všetkými kantónmi. Konečne výsledky ukázali, že svoje právo vyjadriť sa využilo 46 percent voličov. Rozhodli tak, že takzvané zlaté padáky pre odchádzajúcich manažérov by mali byť minulosťou.

03.03.2013 12:16 , aktualizované: 21:35
(typo - nepouzivat v orise) peniaze, euro,... Foto:
Ilustračné foto
debata (21)

Obyvatelia tejto alpskej krajiny v referende rozhodovali okrem iného o tom, či sa posilnia práva akcionárov, ktorí by po novom získali právomoc rozhodovať o plate pre vedenie firiem.

Referendum okliešti štedré manažérske príjmy, sa koná na základe občianskej iniciatívy. Za „návrhom proti zlodejstve“, ako sa súbor opatrení nazýva, stojí podnikateľ a nezávislý poslanec Thomas Minder.

Plán, ktorý má zaistiť rozumnú výšku odmien pre manažment firiem, sa týka spoločností, ktoré obchodujú na burze a majú sídlo vo Švajčiarsku. Okrem domácich firiem tak v prípade schválenia bude mať značný vplyv aj na tie zahraničné: na švajčiarskom území má sídlo napríklad americká ropná spoločnosť Transocean, koncern Tyco alebo potravinárska spoločnosť Aryzta.

Minderov návrh chce akcionárom zaistiť lepšie postavenie pri rozhodovaní o firme. Vedenie by podľa neho malo vlastníkov informovať o platoch vedúcich pracovníkov a pravidelné hlasovanie akcionárov o výške odmien by bolo pre firmu záväzné. Ak by teda akcionári rozhodli napríklad o zrušení „zlatých padákov“, mimoriadne vysokých bonusoch pre odchádzajúcich manažérov, muselo by ich vedenie poslúchnuť. V prípade porušenia pravidiel by podľa návrhu hrozilo dotyčným až trojročné väzenie alebo pokuta až do výšky polročného platu.

Aj keď proti návrhu viedli ostrú kampaň pravicové strany a hospodársky zväz Economiesuisse, podľa ktorých by nové pravidlá poškodili konkurencieschop­nosť krajiny, väčšina Švajčiarov hlasovala za.

Verejná mienka vo Švajčiarsku, rovnako ako v ďalších mnohých krajinách, nie je naklonená vyplácaniu astronomických odmien, a to najmä po vypuknutí ekonomickej krízy v roku 2008. V poslednej dobe verejnosť rozhnevala napríklad správa o tom, že odchádzajúci predseda predstavenstva farmaceutickej firmy Novartis Daniel Vasella má podľa zmluvy dostať v priebehu piatich rokov 72 miliónov švajčiarskych frankov (takmer 59 miliónov eur). Vesella pre mediálny tlak odmenu odmietol. Krátko na to sa pozornosť médií i verejnosti zamerala na šéfa firmy Tyco Edwarda Breena, ktorý minulý rok zarobil 30 miliónov frankov (takmer 25 miliónov eur).

21 debata chyba