Grillo straší Talianov koncom eura

Politický systém v Taliansku sa vraj do pol roka zrúti. Šéf-nešéf najsilnejšej parlamentnej strany-nestrany sa zastrája, že až potom príde jeho chvíľa. Beppe Grillo, líder Päťhviezdičkového hnutia, tvrdí, že voľby, v ktorých získal štvrtinu odovzdaných hlasov, boli len generálnou skúškou.

04.03.2013 08:55
Beppe Grillo, maskovanie Foto: ,
Beppe Grillo, ktorý odmieta dávať rozhovory talianskym novinárom, sa takto skrýval pred objektívmi fotoaparátov počas ranného behu po pláži neďaleko svojej vily v meste Marina di Bibbona.
debata (4)

Ostatní politici sa medzitým snažia prísť na to, ako vybŕdnuť z politického patu, do ktorého ich Grillov úspech dostal. Bez hlasov jeho senátorov totiž žiaden z politických blokov nemôže získať väčšinu. Grillo už naznačil, čo by chcel za svoju podporu.

„Ak by Demokratická strana Piera Luigiho Bersaniho a Ľud slobody Silvia Berlusconiho navrhli okamžitú zmenu volebného zákona, zrušenie financovania politických strán za získané hlasy a limit dve funkčné obdobia pre poslancov, v takom prípade by sme, samozrejme, takúto vládu podporili,“ povedal Grillo v rozhovore pre nemecký magazín Focus. „Ale, samozrejme, nič také sa nestane. Len blufujú, aby získali čas,“ myslí si bývalý komik.

Beppe Grillo, ktorý odmieta dávať rozhovory... Foto: SITA/AP, Federico Bernini
Beppe Grillo, maskovanie Beppe Grillo, ktorý odmieta dávať rozhovory talianskym novinárom, sa takto skrýval pred objektívmi fotoaparátov počas ranného behu po pláži neďaleko svojej vily v meste Marina di Bibbona.

Grillo už v minulosti niekoľkokrát povedal, že jeho protestné hnutie nepodporí žiadnu vládu. Svoje vyhlásenia teraz zmiernil s tým, že poslanci jeho hnutia môžu podporiť jednotlivé zákony. Päťhviezdičkové hnutie je však nepredvídateľné a sám Grillo tvrdí, každý z jeho poslancov hlasuje sám za seba. Líder hnutia, ktoré nemá bežné stranícke štruktúry, nie je ani jeho oficiálnym šéfom a dokonca nebude v novom parlamente. Včera sa noví poslanci parlamentu za hnutie stretli na tajnom rokovaní v Ríme, kde sa chcú dohodnúť aspoň na základnej stratégii. Podľa Grilla je to jedno, keďže nové voľby budú v Taliansku čochvíľa.

„Keď budeme v parlamente, zvrhneme starý systém. Nie preto, že by sa nám to páčilo, ale preto, že je prehnitý,“ varoval Grillo. „Dávam starým stranám ešte šesť mesiacov a potom je koniec. Potom nebudú mať na vyplácanie dôchodkov a platov štátnym zamestnancom,“ vyhlásil s tým, že krajinu treba začať budovať nanovo. Vinu za súčasný stav nedáva ani tak spoločnej európskej mene, ako hore dlhov, za ktoré podľa neho môžu špekulanti. Ak sa však Rímu nepodarí dlhov zbaviť, potom sa musí podľa Grilla porúčať euro. Hoci je podľa vlastných slov presvedčeným Európanom, Talianom by dal na výber v nezáväznom referende, ktoré by podľa neho malo veľkú politickú váhu.

Zamaskovaný Grillo ignoruje talianskych novinárov

Do chaosu po voľbách bez víťaza zasiahol aj prezident Giorgio Napolitano. Vyzval jednotlivé strany, aby sa vyvarovali kategorických vyjadrení, ktoré by im neskôr zabránili dosiahnuť dohodu. „Máme povinnosť chrániť verejné záujmy a imidž krajiny navonok,“ odkázal prezident s tým, že sa nechystá vyhlásiť nové predčasné voľby. Napolitano zároveň vyjadril pochybnosť, že tak okamžite spraví aj jeho nástupca, ktorého si Taliani zvolia v polovici apríla.

Víťaz volieb do dolnej komory Bersani zatiaľ počíta s tým, že pred parlament predstúpi so žiadosťou o podporu menšinovej vlády. Jej program by bol obmedzený a bude sa snažiť nájsť čo najviac styčných bodov s Grillovými požiadavkami.

Šéf najväčšej ľavicovej strany nevylučuje, že úlohou nového kabinetu by malo byť len dovedenie krajiny k novým voľbám. Bersani však po novom musí čeliť aj nevôli z vlastných radov. Ľavičiari sú nespokojní s výsledkom, keďže prieskumy im predpovedali jasné víťazstvo. Objavujú sa hlasy, že za to môže nevýrazná kampaň a že ľavici by sa vodilo lepšie, ak by si v primárnych voľbách na jar namiesto Bersaniho vybrala mladého a energického florentského starostu Mattea Renziho. Stranícke grémium Demokratickej strany by sa v stredu okrem rokovania o novej vláde malo zaoberať aj zotrvaním Bersaniho na jej čele. Očakáva sa, že už prvý ďalší neúspech by mohol byť Bersaniho posledným.

4 debata chyba