Senát obžaloval Klausa z velezrady

Po prvý raz v dejinách samostatnej Českej republiky majú súdiť hlavu štátu. Horná komora parlamentu podala obžalobu na Václava Klausa.

04.03.2013 17:10 , aktualizované: 05.03.2013 07:45
Václav Klaus Foto: ,
Dosluhujúci český prezident Václav Klaus.
debata (64)

Ústavný súd sa bude zaoberať tým, či prezident spáchal velezradu. Medzi niekoľkými dôvodmi obžaloby (viď tabuľku) rezonuje v českej spoločnosti najviac udelenie rozsiahlej amnestie.

Rozhodnutie Senátu namierené proti Klausovi prišlo krátko pred jeho odchodom z Pražského hradu. Z úradu odíde tento štvrtok, v piatok ho vo funkcii nahradí Miloš Zeman, ktorý zvíťazil v nedávnych prezidentských voľbách.

Schválenie návrhu obžaloby nebolo isté do poslednej chvíle. Vyžadovalo si súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných senátorov. Viacerí na včerajšom rokovaní chýbali. Obžalobu nakoniec podporilo 38 členov Senátu, 30 hlasovalo proti.

Rozhádaní politici

Opozičná sociálna demokracia, ktorá našla potrebnú väčšinu v ďalších politických kluboch, si výsledok pochvaľuje. „Senát si splnil povinnosť chrániť ústavnosť v Českej republike,“ poznamenal jej podpredseda Jiří Dienstbier podľa portálu iDnes. „Chceme vedieť, až kam môže prezident zájsť,“ doplnil ho stranícky kolega Miroslav Antl.

Vládnuca pravicová občianska demokracia, naopak, považuje konanie hornej komory parlamentu za poľutovaniahodné. „Je to útok na povesť celej Českej republiky, ktorý je motivovaný osobnou nenávisťou,“ citovala agentúra ČTK premiéra Petra Nečasa. Podobne sa vyjadril jeho niekdajší minister spravodlivosti Jiří Pospíšil: „Príde k poškodeniu dobrého mena štátu v zahraničí,“ upozornil v Českej televízii. Ladislav Jakl, tajomník Klausa, sa nazdáva, že Senát chce trestne stíhať osobný názor hlavy štátu, čo je podľa neho neprípustné. V hornej komore parlamentu bola aj možnosť, že reakcia na prezidentove kroky bude miernejšia. Jej predseda Milan Štěch (pritom sociálny demokrat) navrhol prijať namiesto obžaloby kompromisné uznesenie, ktoré by poukázalo na údajné ústavné prešľapy Klausa. Neuspel však.

Cieľ poškodiť?

Obhajcovia dosluhujúcej hlavy štátu sa domnievajú, že obžaloba má očierniť celé dve funkčné obdobia Klausa, ako aj s výhľadom do budúcnosti – čiže keby chcel po odchode z Hradu nejakým spôsobom vstupovať do politického diania v Česku. „Návrh bol v súlade so zákonom, lenže za hranicou slušnosti, pričom autorom išlo o dehonestáciu odchádzajúceho prezidenta,“ podľa portálu Novinky to zdôraznil Jaroslav Kubera, ktorý šéfuje senátorskému klubu občianskych demokratov. Dodal, že iniciátori možno zistia, že sa prepočítali: „Ak by ústavný súd rozhodol v prospech Klausa, môže mu to pomôcť pri návrate na politickú scénu.“ Senátorka Eliška Wagnerová odmieta podozrenia, že išlo o snahu zúčtovať s celým pôsobením Klausa v prezidentskom úrade. „Treba vidieť, že najmenej tri skutky sa stali v poslednom roku,“ poznamenala podľa Českej televízie.

Pokiaľ ide o samotný výraz velezrada, podľa českej ústavy je to konanie prezidenta namierené proti zvrchovanosti a celistvosti republiky, ako aj proti jej demokratickému poriadku. Spáchať ju môže len hlava štátu. Treba totiž rozlišovať v právnickej terminológii – vlastizrady sa môže dopustiť ktorýkoľvek iný občan Českej republiky rozvracaním štátu, teroristickým útokom alebo sabotážou.

Čo by stratil Klaus

Keby ústavný súd dal za pravdu tvrdeniam, ktoré mu doručí Senát, Klausovi by hrozila strata funkcie. Táto možnosť už neprichádza do úvahy, keďže z Hradu odíde vo štvrtok, a sudcovia nemajú časovú šancu dovtedy dospieť k rozhodnutiu. Súd by však mohol potrestať Klausa doživotným zákazom účasti v prezidentských voľbách. (Keby mal v úmysle kandidovať po vypršaní prvého funkčného obdobia Zemana, išiel by do volieb už vo veku 77 rokov.)

Do úvahy ešte prichádza strata všetkých materiálnych výhod, ktoré exprezidentovi vyplývajú zo zákona, upozornila Česká televízia. „Má nárok na mesačnú rentu vo výške 50-tisíc českých korún, paušálne náhrady v rovnakej sume na nájom kancelárie a plat asistenta. Zároveň môže využívať ochranku a služobné auto so šoférom,“ uviedla televízia.

Dôležité otázniky

Obžalobou Klausa sa bude zaoberať ústavný súd prednostne, ubezpečil generálny sekretár tohto orgánu Ivo Pospíšil. „Je reálne, že rozhodnúť by mohol do konca marca,“ citovala ho Česká televízia.

Súd sa musí najprv zaoberať procesnou otázkou prípadu. Poukázal na to exminister Pospíšil, ktorý naznačil, že na stole sa objaví rébus. V súvislosti so zavedením priamej voľby hlavy štátu sa zmenili podmienky, kedy je možné prezidenta obžalovať. „Podľa novely, ktorá začne platiť od 7. marca, keď Klaus opustí úrad, je potrebné získať pre obžalobu trojpätinovú väčšinu v Senáte, ako aj v Poslaneckej snemovni,“ povedal pre portál stanice ČT 24. Doteraz postačuje iba súhlas hornej parlamentnej komory. Exminister vysvetlil, že ústavný súd si položí otázku, či v súvislosti so zmenou legislatívy je vôbec oprávnený konať v Klausovom prípade.

Príčiny obžaloby podľa Senátu

  • Rozsiahlou amnestiou zastavil aj trestné stíhania vo veľkých hospodárskych kauzách, čím mal porušiť práva poškodených ľudí.
  • Otáľal s podpisom zmluvy Európskej únie o stabilizačnom mechanizme a tiež s dodatkom k Európskej sociálnej charte.
  • Takmer rok nevymenoval žiadneho ústavného sudcu a s výnimkou dvoch neúspešných pokusov ani nikoho nenavrhol Senátu na schválenie nominácie, čím mal vážne ohroziť riadne fungovanie ústavného súdu.

Pôvodnú agentúrnu správu nahradil autorský článok z denníka Pravda

64 debata chyba