Vatikán čaká na dátum konkláve

Michelangelove fresky si návštevníci Vatikánu v najbližších dňoch nepozrú. Sixtínsku kaplnku si už pre seba vyhradili kardináli. Stále sa však čaká na posledných príchodzích, a tak sa dátum, kedy sa 115 voliteľov odoberie za zatvorené dvere, svet dozvie najskôr v stredu.

06.03.2013 09:38
Kardináli Foto: ,
Kardináli prichádzajú na druhý deň zasadnutia generálnej kongregácie, kde sa okrem iného rozhoduje aj o začiatku konkláve.
debata

Kardináli zatiaľ oficiálne diskutujú o úlohe cirkvi i jej vatikánskeho vedenia a škandáloch, ktoré starobylú organizáciu sprevádzajú. Neoficiálne muži s červenými čiapočkami už hľadajú najvhodnejšieho následníka pápeža Benedikta XVI., ktorý minulý týždeň dobrovoľne opustil svätopeterský stolec.

„Nik netúži čokoľvek uponáhľať,“ povedal vatikánsky hovorca Thomas Rosica. „Chcú využiť tento čas na spoznávanie situácie a na premýšľanie a to je z doterajších schôdzok jasne viditeľné,“ dodal. V pondelok sa kardináli stretli na dvoch zasadnutiach generálnej kongregácie, v utorok už len na jednom. Kongregácia je ideálnou príležitosťou na prebratie záležitostí cirkvi, inokedy je totiž väčšina kardinálov roztrúsená po celom svete a komunikácia je obmedzená. Cirkevní hodnostári, ktorí chcú na zhromaždení prehovoriť, sa musia zapísať do poradovníka, no potom môžu rozprávať na akúkoľvek tému a bez časového obmedzenia.

Pripravujú kaplnku

Podľa druhého vatikánskeho hovorcu Federica Lombardiho sú vo Vatikáne už všetci kardináli volitelia, okrem piatich. Na určenie dátumu začiatku konkláve nie je potrebná stopercentná účasť. Kardináli však musia dať svojim kolegom dostatok času na to, aby sa stihli do Ríma dostať skôr, ako sa budú dvere Sixtínskej kaplnky zamykať.

Jednou z najslávnejších pamätihodností sa ročne premelie päť miliónov turistov, no od včerajšieho popoludnia zíva nezvyčajnou prázdnotou. Kaplnku totiž treba na konkláve dôkladne pripraviť. Tak ako pred ostatnou voľbou, aj teraz musia pripevniť špeciálne kachle na komín. V kachliach sa budú spaľovať volebné lístky kardinálov a čierny či biely dym oznámi výsledok voľby svetu.

Sixtínska kaplnka dostane aj falošnú podlahu. Pod ňou bude skryté najmodernejšie zariadenie, ktoré má zabrániť odpočúvaniu kardinálov počas konkláve. Vatikán nechce nechať nič na náhodu, aby sa najdôvernejšie debaty nedostali von.

Falošný biskup

Ostražitosť je skutočne namieste. V pondelok takmer až do auly svätého Pavla prenikol falošný biskup. Nemec Ralph Napierski, ktorý sa už v minulosti prezliekal za kňaza, sa dostal cez prvé strážne stanovište a dokonca sa fotil so skutočnými „kolegami“ a zapájal sa do rozhovorov. Predstavoval sa ako Basilius z Talianskej pravoslávnej cirkvi a neskôr tvrdil, že chcel poukázať na pochybenia cirkvi pri krytí škandálov so sexuálnym obťažovaním.

Až na miesto generálnej kongregácie sa však nedostal. Vatikán uistil svet, že tie naozaj dôležité debaty vedú len skutoční kardináli. Napierski si vôbec nedal záležať a zanedbal detaily. Ostražitejšej stráži na ďalších stanovištiach neušlo, že jeho róba je kratšia ako cirkev predpisuje a že namiesto fialovej biskupskej šerpy mal okolo pása ovinutý obyčajný fialový šál. Od zvyšku duchovných, ktorí vo Vatikáne zvyčajne nosia biskupské a kardinálske čiapočky, Napierskeho odlišoval aj klobúk.

Favoritom je Bezákov „známy“

Medzi kardinálmi sa už vykryštalizovalo niekoľko mien, o ktorých sa v súvislosti s voľbou nového pontifika najviac hovorí. Jedným z najčastejšie spomínaných je kanadský kardinál Marc Ouellet, ktorého si Benedikt pred troma rokmi povolal do Vatikánu.

V prípade voľby pápeža je však takmer pravidlom, že najčastejšie spomínaní favoriti napokon odchádzajú tak ako prišli – v kardinálskej červeni a nie bielom rúchu nového pápeža. Špekulácie preto zľahčuje aj samotný Ouelett, ktorý sa kedysi vyjadril, že zvolenie za pápeža musí byť nočná mora.

„Stáročia a stáročia sa pozornosť upierala na Európu, takže sa čaká, že raz pápež príde z Ázie, Afriky alebo Ameriky,“ povedal Ouelett, ktorý pred povolaním do Vatikánu pôsobil v Québecu. „Dnes by to už nebolo prekvapenie. Aj ja musím byť pripravený, hoci si myslím, že iní by to zvládli lepšie,“ povedal pre kanadskú televíziu CBC.

Svoje stanovisko 68-ročný kardinál neskôr zopakoval aj v inom rozhovore. „Nemôžem na túto možnosť nemyslieť. Samozrejme, keď prichádzam na konkláve, musím si v duchu hovoriť – čo ak, čo ak… Pomáha mi to rozjímať, pomáha mi to modliť sa, vyvoláva to vo mne strach. Som si veľmi dobre vedomý bremena, ktoré to so sebou nesie,“ povedal duchovný, ktorý má vo Vatikáne na starosti vymenúvanie biskupov na celom svete. „Človek musí byť pripravený na akýkoľvek výsledok, no myslím si, že istý počet ľudí má väčšie šance byť zvolený ako ja,“ povedal.

Ouelletovo meno nie je neznáme ani slovenským veriacim. Québečan totiž stojí na čele Kongregácie pre biskupov, ktorá vyšetrovala a neskôr odvolala trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka. Ouelletov podpis je aj pod listom s jedenástimi otázkami, ktoré Bezák dostal z Vatikánu a ktoré sa zameriavali na arcibiskupovo súkromné i verejné vystupovanie. Ouellet stojí aj za zákazom verejného vyjadrovania pre Bezáka, ktoré slovenskému biskupovi pred niekoľkými dňami tlmočil generálny predstavený rehole redemptoristov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba