Zemanovi všetci tlieskať nechcú

Miloš Zeman v piatok zloží sľub prezidenta Českej republiky. Na nádvorí Pražského hradu budú určité búrlivé oslavy, ale vo Vladislavskej sále zrejme zaznie obmedzený potlesk.

08.03.2013 06:00
Klaus, Zeman Foto: ,
Václav Klaus vo štvrtok opustil funkciu hlavy štátu, jeho nástupcom sa v piatok oficiálne stane Miloš Zeman. Obaja sú na fotografii z 5. februára tohto roku, keď Klaus prijal Zemana ako víťaza prezidentských volieb.
debata (11)

Inauguráciu sa chystajú sledovať tisíce Zemanových stúpencov, ktorým poslúži priamy prenos na veľkoplošnej obrazovke. Priamo na slávnosti asi budú chýbať jeho najväčší politickí odporcovia a ak predsa prídu, pravdepodobne dajú najavo symbolický protest.

Časť zákonodarcov zvažuje, či sa zúčastnia na inaugurácii, napísal portál Novinky a citoval Petra Gazdíka zo strany TOP 09, ktorej kandidát Karel Schwarzenberg prehral v druhom kole prezidentských volieb. „Sú takí, čo naozaj majú problém s tým, ako bola vedená Zemanova kampaň,“ povedal Gazdík, ktorý si o ňom myslí, že do kresla hlavy štátu sa prebojoval manipuláciami a klamstvami. Dodal, že niektorí stranícki kolegovia rozmýšľajú, že si ako „signál“ dajú motýlika – tak ako ho nosí na košeli Schwarzenberg. Náznaky neochoty privítať Zemana ako novú hlavu štátu sa objavili aj v tábore Občianskej demokratickej strany.

Dá predpokladať, že vzťahy medzi ľavicovo zmýšľajúcim prezidentom a pravicovo zameranou vládou budú problémové, niekedy možno až vyhrotené. Zeman po víťazstve naznačil, že širší výklad ústavy mu umožňuje odvolať premiéra a jeho ministrov. Predseda vlády Petr Nečas hrozbu odbil slovami, že sa nezodpovedá hlave štátu, ale Poslaneckej snemovni, ktorá mu jediná môže vysloviť nedôveru.

Obavy z možných Zemanových krokov už naznačila Nečasova stranícka kolegyňa a šéfka dolnej komory parlamentu Miroslava Němcová. Poukázala na to, že zrejme bude ťažiť z toho, že bol zvolený v priamych voľbách: „Nový prezident bude chcieť hrať trochu silovú hru. Ide o to, aby sme hľadali aspoň základnú mieru zhody,“ poznamenala podľa portálu Novinky.

Strana práv občanov

Otázne je, ako Zemanov príchod na Hrad, a teda permanentné zviditeľnenie, pomôže Strane práv občanov, ktorej zostane čestným predsedom. Tá sa pred rokom tešila, keď jej prieskum verejnej mienky nameral popularitu vyššiu ako 3 percentá, čo bolo pritom stále málo na vstup do Poslaneckej snemovne. Teraz je situácia iná. „V 200-člennej snemovni by Strana práv občanov obsadila 16 kresiel,“ informovala nedávno o svojej ankete agentúra ppm factum. Zeman však napriek nárastu popularity tíši eufóriu. „Tvrdí sa, že takzvaná prezidentská strana má automaticky 10 percent. Prosím vás, aby ste tomu neverili. V každých voľbách vyhráva tá strana, ktorá má dobrých kandidátov a dobrý program,“ zdôraznil podľa serveru Lidovky. Stranu varoval pred populizmom, pričom so zveličením doplnil, že cesta k volebnému úspechu nevedie nalievaním slivovice. Riadny termín volieb do Poslaneckej snemovne bude v roku 2014.

Zahraničná politika

Pokiaľ ide o zahraničnú politiku, je isté, že prvá cesta Zemana mimo Českej republiky povedie na Slovensko. Ubezpečil o tom hneď po víťazstve v prezidentských voľbách. V oblasti zahraničnej politiky bude zaujímavé sledovať, ako sa Zeman dokáže zhodnúť so Schwarzenbergom, ktorý je šéfom diplomacie. Nemenej dôležité bude, aké slová použije už ako hlava štátu na adresu krajín, o ktorých má pochybnosti. Ako bude vyzerať jeho vzťah s moslimskými štátmi? Islam totiž vníma odsudzujúco. „Moslim sa dá definovať ako vyznávač Koránu, podobne ako nacista je vyznávač rasovej nadradenosti a antisemitizmu,“ vyhlásil Zeman pred necelými dvoma rokmi.

Takmer s istotou sa dá povedať, že nový český prezident nikdy nepocestuje na návšteve Prištiny. Pred dvoma rokmi nielenže označil uznanie jednostranne vyhlásenej nezávislosti Kosova za chybu, ale zašiel ešte ďalej. „Kosovo je islamská teroristická diktatúra, ktorú financuje narkomafia,“ povedal vtedy v Českej televízii.

Program inaugurácie

  • 9. hodina: príjazd Miloša Zemana na Pražský hrad.
  • 10. hodina: slávnostný akt zloženia sľubu prezidenta republiky vo Vladislavskej sále.
  • 11. hodina: vojenská prehliadka na III. nádvorí Pražského hradu.
  • 11.15: položenie kvetov k pozostatkom sv. Václava v Chráme sv. Víta.
  • 11.45: uctenie pamiatky prezidenta Tomáša G. Masaryka na Hradčianskom námestí a stretnutie s občanmi.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba