Miloš, hlavne odstráň korupciu v krajine, odkazuje prezidentov priateľ

Tmavý oblek z vlny a hodvábu, viazanka v národných farbách a čierne topánky - tak sa v piatok Miloš Zeman predstaví na zložení prezidentského sľubu.

08.03.2013 07:00
Miloš Zeman Foto:
Miloš Zeman
debata (2)

Oblek mu ušil zlínsky krajčír Jaroslav Mejta. „Inauguračný odev musí byť tmavý, takže farba bola daná vopred,“ povedal pre Pravdu.

Zeman nie je Mejtov nový zákazník. Zoznámil ho s ním jeden jazzový spevák, s ktorým sa majiteľ zlínskeho krajčírstva pozná dvanásť rokov. „Šitie obleku pre Zemana si vyžiadalo len malé úpravy, pretože schudol päť až šesť kilogramov,“ dodal Mejta.

Zásoba ostrých slov

Zeman avizoval, že inauguračný prejav nebude čítať, ale prednesie ho z hlavy. Česko čaká, v akom tóne sa prihovorí. Potvrdí aj povesť majstra ostrých výrazov, alebo sa čisto štylizuje do pozície prezidenta všetkých občanov?

Bojovo naladený proti médiám, drzý k politický rivalom – to je častý obraz Zemana. „Počas celého života som sa nestretol s hlúpejším a závistlivejším stvorením, než je český novinár,“ pripomenul jeho dávnejší výrok časopis Reflex.

Ešte horšie obišiel pravicový politik Michael Žantovský, v súčasnosti český veľvyslanec v Británii. Zeman pred desaťročím povedal, že kolegovia v Senáte sa o Žantovskom vyjadrujú ako o skútri. Vysvetlil, že skratka znamená „skurvený trpaslík“. „V žiadnom prípade nechcem kritizovať pána Žantovského pre fyzický vzrast, aj keď v tomto prípade približne zodpovedá jeho intelektuálnej potencii,“ povedal vtedy Zeman.

Očami z Nového Veselí

Aký je v súkromí tento politik, ktorý pred kamerami neraz pôsobí arogantne a povýšene? Starosta obce Nové Veselí, kde Zeman vlastní chalupu, o ňom tvrdí, že je príjemný človek. „Správa sa ako slušný spoluobčan. Nikdy nevystupoval namyslene a nadradene, keď sme sa spolu rozprávali,“ poznamenal o ňom Zdeněk Křivánek pre Pravdu. Zdôraznil, že zo Zemana vyžaruje charizma. „Každého určite zaujme tým, že je veľmi rozhľadený a vzdelaný človek,“ dodal starosta.

Výborný názor o Zemanovi má Jiří Růžička, jeden z tých, s ktorými sa nový prezident najlepšie pozná v Novom Veselí. „Je výnimočne chytrý a skromný človek. A nekradne,“ povedal Růžička pre Pravdu. Zemana si váži ako skvelého diskutéra: „Bez prípravy sa dokáže rozprávať o čomkoľvek.“

Růžička vlastní rybárstvo, ale spolu so Zemanom nikdy nešiel chytať ryby. „Ani nevie nahodiť udicu. Je rybársky antitalent,“ prezradil o novej hlave štátu. Zeman rád behá na lyžiach, Růžička však tvrdí, že na snehu je šikovnejší Václav Klaus, ktorý si tiež obľúbil tento zimný šport.

Zeman je vášnivý cyklista, pokračuje Růžička. „Prejazdil celú Vysočinu. Až sa hanbím, že ako tunajší rodák – na rozdiel od Zemana – nepoznám všetko, čo videl on,“ podotkol. Doplnil o ňom, že si na cyklistický výlet zvykne zobrať chlieb s masťou a cibuľou a niečo na čítanie. „Niekoľko kilometrov za Novým Veselím si potom ľahne pod strom, číta knihu a prípadne si aj zdriemne.“ Zeman je známy tým, že rád spí. „Na rozdiel od Karla Schwarzenberga však nezaspávam v práci,“ ironicky raz poznamenal na adresu svojho prezidentského protikandidáta.

Růžička si zaspomínal, že keď Zemanova dcéra Kateřina bola malá, brával ju na kolotoč. „Poznám ju od jej piatich rokov. Ako dievčatko pôsobila zakríknuto. Nečudo. Keďže Zeman bol predseda vlády, Katku sprevádzala ochranka. Do styku s inými deťmi prichádzala minimálne,“ povedal Růžička. Svojmu priateľovi, s ktorým si dlho tyká, odkazuje na Pražský hrad, aby sa mu podarilo splniť čo najviac sľubov: „Miloš, hlavne odstráň korupciu v našej krajine.“

Postrehy o ženách

Zeman je známy ako majster bonmotov. Do svojho arzenálu vie zaradiť aj poznámky o ženách. Tie si môžu položiť otázku, kde leží hranica prijateľného sarkastického podtónu. Keď Zeman v lete 2011 ostro kritizoval islam, na opačnej strane poukázal na jednu vec, s ktorou sa v niektorých moslimských krajinách stotožňuje. „Dá sa súhlasiť so zákazom pre ženy sedieť za volantom,“ citoval ho vtedy portál iDnes.

Ďalší príklad? Eduard Zeman, skalný stúpenec a menovec nového prezidenta, prezradil historku o svojom dlhoročnom kamarátovi: „Ak chcete počuť jeden z jeho bonmotov, poprosím čitateľky, aby sa neurazili. Keď Zeman navštívil farmu, ktorú vedie moja manželka, poznamenal, že je už dlho na tomto svete, ale kozy na štyroch nohách ešte nevidel,“ povedal pre Pravdu, keď v Prahe oslavoval výsledok prezidentských volieb.

Naposledy vyvolal Zeman rozruch medzi ženami, keď v debate prezidentských kandidátov „poúčal“ svojho súpera Karla Schwarzenberga. Vysvetľoval rozdiel medzi kniežatami a zemanmi. Pripomenul, že kniežatá mali právo prvej noci a preto podľa Zemana degenerovali, lebo nemuseli vydávať energiu na znásilňovanie nevoľníčok. „My zemania sme si svoje práva, nielen v sexuálnej oblasti, vždy museli ťažko vybojovať, a preto sme nedegenerovali,“ povedal v januári pred kamerami televíznej stanice Prima Family. Okamžite sa ozvali feministky, ktoré mu odkázali, že urazil všetky ženy.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba