Severná Kórea vypovie dohody o neútočení, Čína vyzýva na pokoj

Severná Kórea vypovie všetky dohody o neútočení s Južnou Kóreou. Komunistický režim tiež prerušuje takzvanú červenú linku, teda priame telefonické spojenie medzi Pchjongjangom a Soulom. Zároveň uzatvára hraničný priechod so svojim južným susedom. Podľa BBC je to reakcia na nové sankcie proti KĽDR, ktoré vo štvrtok prijala Bezpečnostná rada OSN.

08.03.2013 06:54 , aktualizované: 13:12
Severná kórea, Kim Čong Un Foto: ,
Severokórejský líder Kim Čong Un sleduje dianie pri hraniciach s Južno Kóreou.
debata (217)

Severná Kórea „odvoláva všetky dohody o neútočení medzi severom a juhom“, uviedol vo vyhlásení štátny Výbor pre mierové zjednotenie Kórey (CPRK). Ide predovšetkým o zmluvu o neútočení z roku 1991, ktorá schválila mierové riešenie sporov a predchádzanie náhodným vojenským stretom. Výbor spresnil, že zmluva bude anulovaná k pondelku 11. marca, teda rovnakému dňu, keď chce Pchjongjang podľa predchádzajúceho varovania zrušiť dohodu o prímerí z roku 1953, ktorou sa skončila kórejská vojna.

Ďalšia časť oznámenia, ktoré priniesla severokórejská agentúra KCNA, hovorí o uzavretí hlavného prechodu Pchanmundžom v demilitarizovanej zóne medzi oboma Kóreami. Uvádza tiež, že Pchjongjang „práve informuje“ Soul o tom, že „okamžite“ prerušuje červenú linku. Tá bola zriadená v roku 1971 a KĽDR ju už podľa agentúry AFP prerušil pri piatich príležitostiach v minulosti – naposledy v roku 2010.

Vyhlásenie CPRK odsúdilo štvrtkové rezolúciu OSN ako dôkaz, že Washington a jeho „bábky v Soule“ sú „neuvážene odhodlaní“ ku konfrontácii. „Vzťahy medzi Severom a Juhom zašli tak ďaleko za nebezpečnú hranicu, že už nejdú napraviť. Na Kórejskom polostrove naberá vrch krajne nebezpečná situácia, keď jadrová vojna môže vypuknúť práve teraz,“ povedal výbor vo vyhlásení. Varoval tiež, že severokórejská armáda „nemilosrdne“ zareaguje na akékoľvek narušenie svojho pozemného územia, mora, či vzdušného priestoru, „hoci o jedinú piaď“.

Sankcie, ktoré sú trestom za februárovú jadrovú skúšku, majú za cieľ zastaviť Severnej Kórei prísun materiálu a všetkých peňazí, ktoré by mohli slúžiť na vývoj jadrového arzenálu a rakiet dlhého doletu. Pätnástka členov Bezpečnostnej rady ju prijala jednomyseľne.

Pchjongjang sa vyhráža Washingtonu

Komunistický štát v očakávaní hlasovania Bezpečnostnej rady pohrozil možnosťou preventívneho jadrového útoku proti Spojeným štátom. Washington, ktorý sa teraz zúčastňuje na každoročnom americko-juhokórejskom vojenskom cvičení v oblasti, tieto slová označil za nevhodnú provokáciu.

Severná Kórea v stredu vyhlásila zákaz vstupu lodí a lietadiel do oblastí na svojom východnom a západnom pobreží. Podľa expertov zrejme chystá veľké vojenské manévre, vylúčiť však nemožno ani raketový test. BBC tiež napísala, že severokórejský vodca Kim Čong-un údajne navštívil niektoré jednotky v prednej línii a vyzýval vojakov, aby boli kedykoľvek pripravení „rozdrviť nepriateľa“.

Najnovšie kroky, ktoré v piatok Pchjongjang oznámil, ešte viac vystupňovali napätie na Kórejskom polostrove po jadrovom teste, ktorý KĽDR uskutočnila 12. februára. Severná Kórea je známa útočnou rétorikou aj v pokojnejších časoch, ale v posledných dňoch jej hrozby a ich tón dosiahol bezprecedentného vrcholu.

KĽDR je pripravená na totálnu vojnu

Severokórejský vodca Kim Čong-un vyhlásil, že armáda KĽDR „je pripravená na totálnu vojnu“. Kim v piatok navštívil vojenské jednotky v prednej línii, ktoré sa podieľali na ostreľovaní juhokórejského ostrova Jonpchjong v roku 2010. Podľa agentúry KCNA vojakov vyzval, aby boli kedykoľvek pripravení „zniesť nepriateľa zo sveta“.

Severokórejský režim tiež v piatok usporiadal v Pchjongjangu ďalšiu masovú manifestáciu. Podľa spravodajcov BBC sa snaží vytvoriť medzi občanmi dojem, že situácia dosiahla kritického bodu. Vyskytli sa aj správy, že vozidlá verejnej dopravy jazdia zakryté sieťami zelenej maskáčovej farby.

Aj Južná Kórea v posledných dňoch rozvinula svoju rétoriku. Hovorca juhokórejského ministerstva obrany Kim Min-sok pohrozil, že ak KĽDR zaútočí na jeho krajinu jadrovou zbraňou, „skončí jej existencia na Zemi“. Hovorca tiež varoval, že v prípade akejkoľvek provokácie zo severu Soul okamžite zmení práve prebiehajúce spoločné vojenské manévre Južnej Kórey a Spojených štátov v trestné ťaženie.

Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje označila bezpečnostnú situáciu na Kórejskom polostrove za vážnu a vyhlásila, že na provokácie KĽDR bude „dôrazne reagovať“. Je ale pripravená s Pchjongjangom jednať, ak sa „vydá na cestu zmeny“.

Čína, ktorá je najbližším spojencom Pchjongjangu, vo štvrtok v Bezpečnostnej rade hlasovala za nové sankcie proti KĽDR a vyzvala k pokoju a zdržanlivosti. „Čína apeluje na všetky zúčastnené strany, aby zachovali pokoj, preukázali zdržanlivosť a vzdali sa všetkých akcií, ktoré by mohli prehĺbiť napätie,“ vyhlásila hovorkyňa čínskej diplomacie Chua Čchun-jing.

217 debata chyba