Viva Chávez, lúčila sa Venezuela

Prezidenti krajín Latinskej Ameriky, Iránu a Bieloruska sa v piatok v Caracase zúčastnili na pohrebe venezuelského prezidenta Huga Cháveza. Rakva bola zahalená vlajkou. Desaťtisíce Venezuelčanov sa počas pietneho obradu zhromaždili v uliciach a pred vojenskou akadémiou stála niekoľkokilometrová reťaz tých, ktorí chceli vidieť pozostatky vodcu.

08.03.2013 13:17 , aktualizované: 21:12
ahmadinedzad, chavez, lukasenko Foto: ,
Čestnú stráž pri rakve Huga Cháveza držali aj iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád (vpravo) s bieloruským náprotivkom Alexandrom Lukašenkom.
debata (12)

Chávez v utorok vo veku 58 rokov podľahol rakovine. O prezidentovom zhoršenom zdravotnom stave médiá špekulovali už krátko po jeho decembrovej operácii na Kube. Na úvod ceremoniálu Chávezom vybraný nástupca, viceprezident Nicolás Maduro, prevzal z rúk vojenskej stráže odeté v historickej uniforme meč vodcu latinskoamerického povstania z 19. storočia Simona Bolívara. K jeho odkazu sa socialistický vodca hlásil.

Meč položil na rakvu. Následne sa pri nej vystriedali pozvaní politickí lídri, ktorí po skupinkách držali okolo pozostatkov Cháveza čestnú stráž. Urobili tak kubánsky prezident Raúl Castro, jeho brazílska kolegyňa Dilma Rousseffová či bolívijský prezident Evo Morales, jeden z najbližších Chávezových spojencov.

Smútočný ceremoniál v Caracase

„Bol neporaziteľný. Odišiel ako víťaz a to už nikto nezmení. Je to zapísané v histórii,“ vyhlásil ešte pred obradom Castro. Chávezových ideovo blízkych politikov z ďalších častí sveta reprezentovali napríklad iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád a jeho bieloruský náprotivok Alexander Lukašenko.

Pri rakve Huga Cháveza sa lúčil aj kubánsky... Foto: SITA/AP, Miraflores Press Office
Venezuela Chavez Pri rakve Huga Cháveza sa lúčil aj kubánsky prezident Raul Castro.

Okrem argentínskej prezidentky Cristiny Fernándezovej Kirchnerovej, ktorá z Caracasu odcestovala domov kvôli zdravotným problémom, boli na pohrebe prítomní všetci významní lídri krajín Latinskej Ameriky. Španielsko vyslalo korunného princa Felipeho.

Ako uviedol venezuelský minister zahraničia Elías Jaua, na pohreb prišlo 32 národných lídrov z celého sveta, z čoho minister usúdil, že „jeho odkaz zjednocuje svet“.

Vystavia ho ako Lenina

Mnohočlenný orchester zahral niekoľko ľudových piesní a tamojší katolícky kňaz prečítal pasáž z evanjelia. Následne sa mikrofónu chopil americký baptistický pastor a aktivista Jesse Jackson. „Veľkého vodcu robí to, ako sa dokáže postarať o tých najslabších. Hugo to dokázal,“ vyhlásil. Spomenul však nedobré vzťahy, ktoré USA s Venezuelou v posledných rokoch mali, a vyzval na ich zlepšenie.

„Sme na rovnakom kontinente, zužitkujeme rovnaké prírodné zdroje, máme spoločnú vášeň pre baseball, rovnaké sny. Mali by sme vybudovať mosty spájajúce naše národy,“ povedal.

Obrad, na ktorom televízne kamery zachytili napríklad aj hollywoodskeho herca Seana Penna, zakončil plamennou rečou Maduro. „Tu si náš veliteľ a tu stoja všetci tvoji muži a ženy, ktorí ti prisahali vernosť. Sme ti verní až za hrob,“ povedal emotívne. Jeho prejav bol plný agresívnych slov, vyzývajúcich k boju proti „zradcom“, ktorých tento týždeň označil za strojcu Chávezovej smrti.

Venezuelský viceprezident Nicolás Maduro dáva... Foto: SITA/AP, iraflores Press Office
Venezuela Chavez Venezuelský viceprezident Nicolás Maduro dáva meč Simona Bolívaru na Chávezovu rakvu počas smútočného ceremoniálu.

Na záver smútočného ceremoniálu odovzdal Maduro Bolívarov meč Chávezovej smútiacej rodine.

Davy prezidentových priaznivcov, ktoré sa pred akadémiou začali zhromažďovať už nad ránom, sprevádzali čakanie na začiatok obradu zvolávaním hesiel ako „Chávez nezomrel, Chávez sa rozmnožil!“ alebo „Ja som Chávez!“

Niekoľkokilometrová reťaz, ktorá sa pred vojenskou akadémiou tvorila od stredy, sa nezmenšila ani v priebehu ceremoniálu. Maduro totiž oznámil, že po obrade budú ostatky prezidenta vystavené ešte približne týždeň, aby sa mu mohli pokloniť ďalšie státisíce záujemcov. Potom bude Chávezovo telo nabalzamované, podobne ako pozostatky Lenina a nastálo vystavené v sklenenej rakve v Múzeu revolúcie v Caracase.

Pohreb je spájaný s posilňovaním Chávezovej garnitúry

Pohreb Huga Cháveza je považovaný za významný krok k posilneniu jeho odkazu. Podľa agentúry AP je možné očakávať výpravný ceremoniál sprevádzaný vytváraním politického kultu. K rakve vystavenej vo vojenskej akadémii sa prišli pokloniť už viac ako dva milióny ľudí.

Vláda v stredu zorganizovala takmer desaťkilometrový smútočný sprievod, a zúčastnili sa na ňom stovky tisíc ľudí. Vo štvrtok potom venezuelský viceprezident Nicolás Maduro oznámil, že telo zosnulého bude nabalzamované a trvalo vystavené vo vojenskom múzeu neďaleko prezidentského paláca. Chávezove ostatky tak budú nasledovať osud komunistických revolučných vodcov na čele s Leninom a Mao Ce-tungom.

K Chávezovej rakve sa doteraz prišli pokloniť... Foto: SITA/AP, Miraflores Press Office)
Chavez, pohreb K Chávezovej rakve sa doteraz prišli pokloniť viac ako dva milióny ľudí.

Rakva bude v múzeu podľa Madura k nahliadnutiu „najmenej“ sedem ďalších dní, než experti ostatky upravia na trvalé vystavenie. Zatiaľ nie je jasné, kedy bude telo prepravené z vojenskej akadémie.

Vojenské múzeum je miestom, kde v roku 1992 Cháveza, vtedy vojenského dôstojníka, po zmarenom prevrate zadržali venezuelské jednotky. Budovu chce režim upraviť na múzeum revolúcie. Chávezovi priaznivci podľa spravodajskej stanice BBC chcú, aby zosnulý prezident bol pochovaný v národnom panteóne po boku Simona Bolívara, jedného z hlavných predstaviteľov juhoamerického boja za nezávislosť od Španielov. Venezuelská ústava však umožňuje uloženie pozostatkov na tomto významnom pohrebisku až po 25 rokoch od smrti dotyčného.

Óscar Valles, politológ z univerzity v Caracase, považuje trvalé vystavenie Chávezovho tela za snahu uchovať jeho mocenskú štruktúru. Vznikajúca aureola okolo prezidenta podľa neho v budúcnosti výrazne skomplikuje činnosť opozície.

Napriek súčasnému obdobiu smútku mnohí Venezuelčania už vyjadrujú obavy, či sa znepriatelení predstavitelia krajiny dokážu dohodnúť na vláde. Opozícia zase volá po nových voľbách. „Ľudia sa začínajú vracať späť k bežným životom. Musia pracovať,“ citovala agentúra AP Lauru Guerraovú, ktorá patrí k Chávezovým stúpencom. O Madurovi ako mocnej osobnoti, ktorý by ešte v piatok mal zložiť prísahu ako úradujúci prezident, si však zatiaľ nie je istá: "Nemyslím si, že bude rovnaký. Pochybujem, že má takú silu, akú mal náš veliteľ.“

Najmasovejšie pohreby v moderných svetových dejinách

Odhaduje sa, že na piatkovom pohrebe venezuelského prezidenta Huga Cháveza sa zúčastnia státisíce jeho prívržencov a stane sa tak jedným z najmasovejších smútočných zhromaždení v posledných desaťročiach.

Severná a Južná Amerika

  • Pohreb argentínskej prvej dámy Evy Perónovej známej pod prezývkou Evita, ktorá v roku 1952 zomrela ako 33-ročná na rakovinu, trval 16 dní a prilákal do Buenos Aires približne dva milióny ľudí.
  • Po úmrtí argentínskeho prezidenta Juana Peróna v roku 1974 zaplnil centrum hlavného mesta približne miliónový dav.
  • V roku 1936 sa Argentínčania rozlúčili so spevákom Carlosom Gardelom, ktorého pohrebný sprievod meral päť kilometrov.
  • Vyše milióna ľudí prišlo v roku 1963 do Washingtonu, aby vzdalo poctu zavraždenému prezidentovi USA Johnovi Fitzgeraldovi Kennedymu.

Európa

  • Po úmrtí pápeža Jána Pavla II. v roku 2005 zaplnilo Vatikán a Rím vyše milióna prívržencov katolíckej viery. Ďalšie zhromaždenia sa konali v iných častiach sveta vrátane poľského Krakova, kde priamy prenos z pohrebu sledovalo približne 800-tisíc ľudí.
  • V roku 1997 šokovala Britániu nehoda, pri ktorej zahynula populárna princezná Diana. Pohrebný sprievod vylákal do ulíc Londýna státisíce sympatizantov.
  • Masové prejavy smútku sprevádzali aj úmrtia štátnikov vo východoeurópskom komunistickom bloku. Okolo rakvy sovietskeho vodcu Josifa Stalina v roku 1953 prešlo päť miliónov ľudí, zatiaľ čo počas pohrebu s ním v Moskve lúčilo vyše milióna Sovietov.

Ázia

  • Pohreb Matky Terezy, svetoznámej misionárky albánskeho pôvodu, sa konal v roku 1997 v indickej Kalkate. Zúčastnilo sa na ňom vyše milióna ľudí.
  • V roku 1948 v prítomnosti dvoch miliónov ľudí spopolnili telo vodcu indického hnutia za nezávislosť Mahátmu Gándhího.
  • V roku 1964 sa prišlo vyše milióna Indov rozlúčiť so zosnulým premiérom Džaváharlálom Néhrúom. Rovnaká účasť bola zaznamenaná aj počas pohrebu jeho dcéry a nástupkyne Indiry Gándhíovej, ktorá zomrela o 20 rokov neskôr.
  • Osemsto miliónov Číňanov v roku 1976 prerušilo prácu po tom, ako sa dozvedeli o úmrtí vodcu Maa Ce-tunga, s ktorým sa neskôr v Pekingu lúčil miliónový dav.
  • Úmrtie severokórejského vodcu Kima Il-sunga, v zahraničí známeho aj pod menom Kim Ir-sen, v roku 1994 vyvolalo v uliciach Pchjongjangu nebývalé masové prejavy smútku. Podľa severokórejských médií trasu pohrebného sprievodu lemovali dva milióny ľudí. Situácia sa zopakovala v roku 2011, keď severokórejské vedenie oznámilo úmrtie vodcu Kima Čong-ila.

Blízky východ

  • Milióny Egypťanov sa v roku 1970 prišli do Káhiry rozlúčiť so zosnulým prezidentom Gamálom Abd an-Násirom. Podľa arabských médií však metropola Egypta zažila najväčší pohreb v roku 1975, keď zomrela tamojšia slávna speváčka Umm Kulsúm.
  • Úmrtie iránskeho ajatolláha Rúholláha Chomejního v roku 1989 vyvolalo v krajine kolektívnu hystériu. Podľa údajov tlačovej agentúry IRNA lídra islamskej revolúcie odprevádzalo až 10 miliónov Iráncov.
  • Zavraždenému izraelskému premiérovi Jicchakovi Rabinovi v roku 1995 vzdali poctu milióny Izraelčanov a stovky zahraničných osobností vrátane lídrov z arabského sveta.
  • Masové prejavy emócií sprevádzali aj pohreb palestínskeho vodcu Jásira Arafata v roku 2004, ktorého rakvu po prílete do Rámalláhu nemohli 20 minút vyložiť z vrtuľníka, keďže bol obkľúčený niekoľkotisíco­vým davom.

    (SITA)

12 debata chyba