Zeman pre chybu v texte podpisoval prezidentský sľub na dvakrát

Nový český prezident Miloš Zeman sa v piatok stal v poradí tretím prezidentom samostatnej Českej republiky. Svoj prezidentský sľub však musel podpísať znovu, keďže v pôvodnej verzii textu sa vyskytla gramatická chyba v podobe nevyskloňovaného prídavného mena.

08.03.2013 17:30
Zeman Foto: ,
Miloš Zeman podpisuje svoj prezidenský sľub vo Vladivslavskej sále.
debata (10)

V pôvodnom texte podpísanom vo Vladislavskej sále Pražského hradu bolo totiž uvedené: „Sľubujem na svoju česť, že svoj úrad budem zastávať v záujme celého ľudu a podľa svojho najlepšie vedomia a svedomia.“

Slovo „najlepšie“ nebolo vyskloňované a v texte malo byť uvedené „najlepšieho“. Zeman preto za prítomnosti predsedu vlády, predsedníčky parlamentu a predsedu Ústavného súdu opätovne zopakoval a podpísal svoj sľub, ako predpisuje ústava. Stalo sa tak o druhej hodine popoludní, píše portál českého denníka MF DNES.

Na dopoludňajšom inauguračnom obrade sa zúčastnili stovky pozvaných osobností vrátane Zemanovho predchodcu Václava Klausa či manželky zosnulého exprezidenta Václava Havla Dagmar. Po zložení sľubu vo Vladislavskej sále vystúpil s prejavom, v ktorom vytýčil ciele svojho päťročného funkčného obdobia.

Podľa svojich slov chce „upokojiť a stabilizovať českú politickú scénu“ a plánuje bojovať proti „ostrovom negatívnej deviácie“, za ktoré označil „kmotrovské mafie a neonacistické úderky“ vyčíňajúce v uliciach ako aj podstatnú časť českých médií. Tie následne obvinil z „vymývania mozgov a mediálnej masáže verejnej mienky“, na čo prítomní zareagovali potleskom. Nezabudol však ani vyjadriť uznanie všetkým občanom, ktorí volili jeho protikandidáta v januárových voľbách Karla Schwarzenberga.

Zeman sa koncom januára stal prvým priamo zvoleným prezidentom Českej republiky. Bývalý sociálnodemokra­tický premiér v súboji o najvyšší post porazil ministra zahraničných vecí Schwarzenberga o takmer desať percent.

10 debata chyba