Chávez má byť večne ako živý

Pohreb Huga Cháveza zrušili. Mŕtveho prezidenta prišli počas posledných dní oplakať milióny Venezuelčanov. V jeho prítomnosti mohli pre veľký záujem pobudnúť len niekoľko sekúnd. Nové vedenie krajiny preto sľúbilo, že obľúbeného vodcu nepochová a jeho telo vystaví pre budúce generácie.

09.03.2013 08:11
Venezuela Chavez Foto: ,
Kubánsky komunistický vodca Raúl Castro salutuje nad rakvou zosnulého venezuelského prezidenta Huga Cháveza. Vpravo stojí Chávezova dcéra Rosa Virginia a naľavo od Castra Chávezov vyvolený nástupca Nicolás Maduro.
debata (3)

„Rozhodli sme sa, že telo nášho Comandanta prezidenta pripravíme a zabalzamujeme, aby stále zostalo prístupné ľuďom,“ povedal pred začiatkom smútočnej ceremónie Nicolás Maduro, doterajší viceprezident, ktorý včera prevzal funkciu hlavy štátu. „Presne ako Ho Či Mina. Presne ako Lenina. Presne ako Mao Ce-tunga. Bude naveky v múzeu, aby si ho ľud mohol pozrieť,“ povedal Maduro, ktorého Chávez určil za svojho nástupcu.

Nové vedenie pôvodne plánovalo mŕtveho otca venezuelskej socialistickej revolúcie uložiť do hrobky. Hovorilo sa o tom, že spočinie po boku bojovníka za nezávislosť Simona Bolívara, ktorý bol Chávezovým veľkým vzorom. Ústava však umožňuje pochovanie v Národnom panteóne až 25 rokov po smrti. Správy o mumifikácii napriek tomu boli prekvapením.

Telo bude po včerajšom smútočnom ceremoniáli ešte týždeň vystavené vo vojenskej akadémii. Potom ho zabalzamujú – pomoc Caracasu už ponúkli ruskí biochemici, ktorí sa hrdia desaťročiami skúseností a praxou z úpravy tiel mŕtvych komunistických vodcov. Miestom posledného odpočinku by nakoniec mala byť sklenená rakva v kasárňach, z ktorých sa Chávez začiatkom deväťdesiatych rokov pokúsil o štátny prevrat.

Z budovy spravia Múzeum revolúcie. Podľa venezuelskej vlády sa za tri dni od úmrtia na muža, ktorý krajine vládol štrnásť rokov, prišli pozrieť dva milióny z takmer 30 miliónov jeho krajanov. Lietadlá, vlaky a autobusy smerujúce zo všetkých kútov Venezuely do hlavného mesta sú však vraj vypredané a mŕtvemu vodcovi chcú vzdať pocty aj ďalší.

„Už nikdy nikto nebude ako on,“ plakala za svojím idolom 77-ročná Venezuelčanka Berta Colmenariesová, ktorá si odstála niekoľkohodinový rad, aby mohla prejsť okolo vystavenej rakvy. O tom, že Chávezov duch by mal ďalej žiť, však nemá pochýb. „Som mu vďačná za toľko. A budem voliť Madura, koho iného. Chávez nám to prikázal a my musíme robiť, čo povedal,“ dodala.

V krajine však nežijú len prezidentovi priaznivci. Prívržencom opozície sa zbožšťovanie mŕtveho lídra nepozdáva. „Mumifikácia a vystavenie naveky? To je čistý magický realizmus. To sa môže stať len vo Venezuele,“ posťažoval sa denníku USA Today tridsiatnik Lukas Flores. S Chávezom sa prišli rozlúčiť aj tri desiatky hláv štátov. Nechýbali medzi nimi Chávezovi súdruhovia v svetonázore.

„Najdôležitejšie je, že odišiel neporazený,“ vyhlásil Raúl Castro, ktorý v Caracase zastupuje Kubu. „Bol neporaziteľný. Odišiel víťazne, a to už nik nevezme. Zostane to navždy v dejinách,“ pripomenul najvyšší stranícky a štátny predstaviteľ z Havany Chávezove štyri volebné víťazstvá i úspechy v referendách. Okrem Castra prišiel i iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád, hlava Bieloruska Alexandr Lukašenko či prezident Nikaraguy Daniel Ortega. Prítomní boli aj takmer všetky latinskoamerické a karibské hlavy štátov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba