Pchjongjang pritvrdil svoje hrozby

Akcia, reakcia a opäť akcia. Najprv bola severokórejská februárová jadrová skúška. Nasledoval štvrtkový trest v podobe jednohlasného rozhodnutia BR OSN o sprísnení sankcií voči KĽDR. Pchjongjang vzápätí vypovedal všetky dohody o neútočení s Južnou Kóreou.

10.03.2013 14:43
KLDR, Kim Čong-un Foto: ,
Severokórejský líder Kim Čong-un (uprostred) prišiel v piatok na ostrov Jangjae, najjužnejšie územie KĽDR, aby podporil ,,bojového ducha" vojakov.
debata (4)

Zároveň prerušil tzv. horúcu linku, priame telefonické spojenie medzi Pchjongjangom a Soulom. Osirel aj jediný hraničný priechod medzi oboma susedmi.

„V správaní sa KĽDR to nie je nič nové. Situácia sa opakuje. Veď aj v máji 2009 Pchjongjang jednostranne zrušil prímerie,“ pripomenul pre noviny Christian Science Monitor Bruce Klingner, odborník z washingtonského Heritage Foundation a odborník na severovýchodnú Áziu. Podľa viacerých analytikov novinkou je však postoj Číny, ktorá počas hlasovania v BR OSN súhlasila s pritvrdením sankcií proti susedovi. „Ide o primerané opatrenia,“ komentoval najnovšie sankcie predstaviteľ čínskeho ministerstva zahraničia Čin Han. Otázkou však zostáva, do akej miery ich Peking bude plniť.

Peking a Pchongjang sa potrebujú

„Čína a KĽDR sa vzájomne potrebujú,“ vyjadril podstatu vzťahov Čcheng Siao-che z pekinskej univerzity. Ako zdôraznil, Pchjongjang je závislý od čínskej pomoci a obchodovania s Pekingom. Na druhej strane Čína neskrýva snahu udržať si na svojej strane aspoň jedného priateľsky naladeného suseda na pozadí washingtonského tzv. ázijského obratu, ktorý ma podľa analytikov brzdiť Peking v „rozlete“.

Čínsku zmenu v postoji počas štvrtkového hlasovania o sankciách na pôde OSN niektorí prisudzujú aj zmene atmosféry vo vzťahoch Pchjongjang – Peking po nástupe Kim Čong-una pred rokom. Čínska strana mu otvorene vyčíta ignorovanie priateľstva s čínskym susedom. Výsledkom je, že Peking sa dostáva do „nepríjemnej situácie“. A tak reaguje zvýšenou kritikou Pchjongjangu "zabalenou“ do čoraz častejších výziev na zachovanie zdržanlivosti. Najnovšie tak urobila Chua Čchun-jing, hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničia.

„Čína apeluje na všetky zúčastnené strany, aby zachovali pokoj, prejavili zdržanlivosť a vzdali sa všetkých akcií, ktoré by mohli prehĺbiť napätie,“ povedala na pravidelnom stretnutí s novinármi predstaviteľka ministerstva zahraničia citovaná rádiom Hlas Ameriky. Zároveň pripomenula, že práve prímerie, ktoré zastavilo kórejskú vojnu, hrá dôležitú úlohu v zachovaní mieru a stability na Kórejskom polostrove. Otázkou zostáva, ako na podobné výzvy zareaguje ich adresát.

Zatiaľ, aspoň podľa vyhlásenia štátneho Výboru pre mierové zjednotenie, od najbližšieho pondelka prestáva platiť predovšetkým zmluva o neútočení z roku 1991, ktorej obsahom je mierové riešenie sporov a predchádzanie náhodným vojenským konfliktom. Rovnaký osud v rovnakom čase má stihnúť aj dohodu o prímerí z roku 1953.

Na pokoji v oblasti nepridávajú ani pravidelné vojenské cvičenia KĽDR i jeho južného suseda. Pchjongjang ešte v stredu vyhlásil zákaz vstupu lodí a lietadiel do oblastí jeho východného a západného pobrežia. Podľa odborníkov práve to môže znamenať prípravu na veľké vojenské manévre. V hre by mohol byť dokonca aj ďalší z kontroverzných raketových pokusov. Posledný uskutočnil Pchjongjang 12. februára tohto roku.

Cvičia jedni aj druhí

Juhokórejské jednotky spoločne s americkými spojencami už začali 1. marca cvičenie Foal Eagle (Mladý orol), ktoré sa má skončiť v predposledný aprílový deň. Paralelne s ním sa od pondelka má začať aj desaťdňové cvičenie pod kódovým označením Key Resolve (Kľúčové rozhodnutie), ktoré má byť založené na počítačovom modelovaní.

„Dovtedy, kým budú USA pripravené vyvolať jadrovú vojnu, budú naše jednotky využívať právo na preventívny jadrový úder,“ reagovala vo štvrtok KĽDR na spomínané spoločné vojenské cvičenia, ktoré sú podľa nej porušením prímeria znamenajúceho zastavenie kórejskej vojny v rokoch 1950 až 1953. Soul reagoval rovnakou mincou, keď pohrozil vymazaním zo zemského povrchu režimu na severe. „Ak Severná Kórea zaútočí jadrovými zbraňami, tak po režime Kim Čong-una nezostane ani stopy,“ citujú agentúry z oficiálneho stanoviska juhokórejského ministerstva obrany.

Rezolúcia BR OSN 2094

Štvrtkový jednohlasne schválený dokument obsahuje už štvrtý balík sankcií proti KĽDR. Konkrétne napríklad import luxusných predmetov do krajiny, vrátane jácht a drahých áut. Schválený dokument zároveň vyzýva všetkých členov OSN na zablokovanie akýchkoľvek finančných prevodov v KĽDR a zastavenie akýchkoľvek finančných služieb. Signatári rezolúcie majú o. i. ukončiť so Severnou Kóreou aj obchodovanie v prípade, že by mohlo napomáhať rozvoj jadrového programu Pchjongjangu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba