Japonsko si pripomína druhé výročie ničivého zemetrasenia

Japonci si v pondelok pripomínajú druhé výročie ničivého zemetrasenia v krajine, ktoré si vyžiadalo okolo 19-tisíc obetí.

11.03.2013 13:19 , aktualizované: 13:55
Abe Foto: ,
Druhé výročie zemetrasenia si pripomenul aj japonský premiér Šinzo Abe
debata

Otrasy a následné vlny tsunami z 11. marca 2011 spôsobili tiež obrovské škody a zapríčinili najhoršiu jadrovú katastrofu od výbuchu v ukrajinskej atómovejj elektrárni v Černobyle. Zemetrasenie poškodilo jadrovú elektráreň vo Fukušime a do prostredia následne unikla radiácia, ktorá prinútila desaťtisíce ľudí opustiť svoje domovy v okolitých oblastiach.

Vláda v reakcii pod tlakom verejnej mienky postupne odstavila všetky svoje jadrové reaktory, niektoré však už opäť spustila.

Japonci, ktorých domy a farmy pred dvoma rokmi zasiahla radiácia z poškodenej jadrovej elektrárne vo Fukušime, v pondelok formálne podali žalobu na vládu a žiadajú od nej odškodnenie. Takmer 800 obyvateľov sa obrátilo na fukušimský okresný súd v deň druhého výročia tragédie z 11. marca 2011.

Podľa právnikov je to najväčšia skupinová akcia proti štátu v tejto záležitosti. Poškodení žalujú aj prevádzkovateľa elektrárne, spoločnosť TEPCO, a žiadajú 50-tisíc jenov (400 eur) ako kompenzáciu za každý mesiac, ktorý museli pre katastrofu stráviť mimo domova. Navyše vyzývajú súd, aby vydal nariadenie, ktoré by vládu i prevádzkovateľa prinútili znížiť hladinu radiácie v oblasti na úroveň pred katastrofou.

Poškodení občania z nešťastia vinia spoločnosť TEPCO a vládu, ktorá podľa nich zanedbala bezpečnosť jadrových zariadení a nestanovila to ako svoju prioritu.

Tisíce protijadrových demonštrantov sa v sobotu zišli v Tokiu, kde pred druhým výročím havárie vo Fukušime vyzvali vládu, aby sa vzdala jadrovej energie. Podľa organizátorov zaplnilo park v centre japonskej metropoly okolo 15-tisíc ľudí, medzi nimi obete katastrofy i celebrity vrátane nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Kenzabura Oeho.

Demonštranti neskôr pochodovali mestom a vydali vyhlásenie vyzývajúce premiéra Šinzóa Abeho, aby dal zavrieť všetky jadrové elektrárne. Abe, ktorého konzervatívna Liberálno-demokratická strana má úzke vzťahy so silnými podnikateľskými kruhmi krajiny, opakovane uviedol, že povolí reštartovanie odstavených reaktorov, pokiaľ sa preukážu byť bezpečné. Ako tvrdí, jeho vláda chce „zodpovednú energetickú politiku“ a prisľúbil tiež podporovať alternatívne a obnoviteľné zdroje energie.

debata chyba