Meno pápeža oznámi Francúz

Keď z balkóna svätopeterskej baziliky zaznie Habemus papam, bude to zrejme latinčina s francúzskym prízvukom. Ak sa novým pápežom nestane francúzsky kardinál Jean-Louis Tauran, bude to práve on, kto v najbližších dňoch svetu odhalí novú hlavu katolíckej cirkvi. Stopätnásť kardinálov ju bude voliť od dnešného popoludnia.

12.03.2013 08:26
Pápež Benedikt XVI. Foto: ,
Benedikt XVI. pozdravuje veriacich po zvolení za pápeža na snímke z apríla 2005. Konkláve dnes začína voliť v poradí 266. hlavu katolíckej cirkvi.
debata (4)

„Princovia cirkvi“ si užívali posledné chvíle predtým, ako sa zatvoria do Sixtínskej kaplnky a naplno sa ponoria do svojej zložitej úlohy. „Je ťažké sa dobre nenajesť v Ríme,“ pochvaľoval si kulinárske zážitky pred začiatkom konkláve bostonský arcibiskup Sean O'Malley.

Počas najdlhšie trvajúceho konkláve v dejinách obyvatelia mestečka Viterbo v trinástom storočí kardinálov voliteľov doslova zamkli v miestnom paláci, čím dali volebnému zhromaždeniu meno. Cum clave totiž po latinsky znamená pod kľúčom. Aby voľbu, ktorá sa vtedy natiahla na tri roky, ešte urýchlili, podávali kardinálom len chlieb a vodu.

Hovorca Vatikánu Federico Lombardi tvrdí, že teraz sa o pápežovi rozhodne do štyroch dní. Volitelia nebudú ani hladovať, bez ohľadu na to, ako dlho sa budú radiť. Pred jednoduchou stravou, ktorú dostanú v Dome svätej Marty však mnohí počas víkendového voľna uprednostnili lepšie reštaurácie. Len newyorskému arcibiskupovi Timothymu Dolanovi sa talianska kuchyňa úplne nezavďačila. Kardinál si v liste svojim farníkom povzdychol, že zmešká Deň svätého Patrika, ktorý pripadá na nedeľu. „Až doteraz som tu nenašiel írske bochníčky, dusené hovädzie a whisky. Ale neškľabte sa, mám v Ríme celkom rád miestnu stravu a víno,“ dodal.

grafika pápež

S blížiacim sa rozhodnutím sa stupňujú aj špekulácie o budúcom pápežovi. Médiami sa mihá meno za menom a skloňujú sa dôvody za a proti. Práve to túto voľbu odlišuje od mnohých predchádzajúcich. „Pred ostatným konkláve každý uznával Ratzingera ako favorita,“ pripomína pre Pravdu americký jezuita a odborník na Vatikán Thomas Reese. „To platilo aj pred voľbou Pavla VI. a Pia XII. A hoci voľba Jána Pavla II. bola prekvapením, aj vtedy boli pred konkláve jasní favoriti a len neschopnosť rozhodnúť sa viedla k tomu, že sa kardináli poobzerali po niekom inom,“ upozorňuje na neprítomnosť jasného favorita.

Podľa Reeseho, ktorý vo Vatikáne pôsobí ako spravodajca magazínu National Catholic Reporter, môže byť príčinou neskúsenosť kardinálov. Pätina voliteľov si obliekla červené rúcho len minulý rok a ešte sa nemusela stihnúť zorientovať vo vatikánskej politike. Dôvodom môže byť aj rozdelenosť Vatikánu, ktorý po sérii škandálov nebol schopný zorganizovať úspešnú presviedčaciu kampaň v prospech jedného zo skúsených vatikánskych kardinálov, tak, ako to bolo pred ôsmimi rokmi. Reese pripomína aj možnosť, že medzi kardinálmi jednoducho tentoraz nie je taká výrazná osobnosť, ktorá by vyčnievala nad ostatných. Ján Pavol II. i Benedikt XVI. podľa neho pri výbere kardinálov dávali väčší dôraz na lojalitu ako na výber nasledovníka.

Zatiaľ je isté len jedno. Ak na balkón v najbližších dňoch nevystúpi kardinál Tauran, nový pápež bude Francúz.

Časť kardinálov bude bývať skromne, kedysi boli všetci ako pacienti oddelení závesmi

Členovia konkláve sa ubytujú v Dome sv.¤Marty. Vatikánsky hosťovský dom sa nachádza niekoľko stoviek metrov od Sixtínskej kaplnky, kde sa uskutoční voľba pápeža. Izby si rozdelia žrebovaním. Tento postup má zabezpečiť, aby kardináli z rovnakej krajiny alebo tí, čo podporujú nejakého spoločného kandidáta, dostali náhodne pridelené izby. Zmysel žrebu spočíva v tom, aby sa im zabránilo rokovať o stratégii ohľadom voľby novej hlavy katolíckej cirkvi.

Niektorí volitelia sa môžu cítiť sklamaní, pretože päťposchodový Dom sv.¤Marty ponúka „iba“ 106 apartmánov. Kardinálov s volebným právom je 115, čiže deväť z nich sa musí výrazne uskromniť. Títo budú bývať v malých miestnostiach, ktoré sa dajú označiť za cely. Apartmány síce názvom pripomínajú luxusné ubytovacie priestory v hoteloch, ale v tomto prípade majú len posteľ pre jednu osobu, kúpeľňu a malý písací stôl. Určite sú však príjemnejšie ako spomínané takzvané cely. Skromne zariadené apartmány sú pritom oveľa lepším prístreškom, než bolo ubytovanie počas voľby pápeža v minulosti. Dom sv.¤Marty postavili v roku 1996 na žiadosť vtedajšieho pontifika Jána Pavla¤II. Predtým kardináli s hlasovacím právom nocovali na provizórnych posteliach v dočasne prispôsobených vatikánskych priestoroch, pričom ich často oddeľovali závesy. Podobalo sa to na viaclôžkové oddelenia pacientov v nemocnici.

Pobyt pod strechou Domu sv. Marty bude mať spoločné so Sixtínskou kaplnkou to, že voliteľom odoprú akýkoľvek styk s okolím. Platí totiž stáročia trvajúca záväzná tradícia, že z konkláve nesmie nič uniknúť na verejnosť. Technici preto zariadili, aby z Domu sv.¤Marty zmizli televízory, telefóny, bezdrôtové pripojenie na internet, respektíve aby neexistovali akékoľvek možnosti komunikácie s vonkajším svetom.

Keďže dočasný prístrešok pre 115 kardinálov sa nachádza niekoľko stoviek metrov od miesta voľby pápeža, väčšina bude zrejme chodiť peši do Sixtínskej kaplnky. Starší, ktorým už slabšie slúžia vlastné nohy, môžu využiť autobus, čo bude jazdiť medzi týmito dvomi budovami.

Dom sv. Marty po prvý raz poslúžil pre konkláve v roku 2005, keď po smrti Jána Pavla¤II. zvolili Josepha Ratzingera za jeho nástupcu, a teda hlavu 1,2 miliardy katolíckych veriacich na celom svete. Budova stojí na mieste, kde sa od roku 1891 pôvodne nachádzal hospic pre obete cholery. Konkláve je, samozrejme, pripravené aj na možné zdravotné problémy. Voliteľom budú poruke dvaja lekári. Sú povinní zložiť prísahu, pretože mlčanlivosť musia dodržiavať všetci zainteresovaní. Odlúčenie od sveta sa pre kardinálov skončí, keď zo Sixtínskej kaplnky začne stúpať biely dym – signál, že zvolili nového pápeža. Kto sa ním stane, je pokojne možné označiť za najväčšiu hádanku roku 2013.

grafika pápež

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba