Vráťte nám marku, burcuje nová nemecká strana

Starú nemeckú menu vystriedalo euro už pred viac ako desaťročím, no politický kapitál sa z nej stále vytĺcť dá. Podľa v pondelok zverejneného prieskumu verejnej mienky by každý štvrtý Nemec zvažoval v septembrových voľbách hlas pre stranu, ktorá by sľúbila odchod z eurozóny.

12.03.2013 14:30
Konrad Adam Foto: ,
Publicista Konrad Adam, spoluzakladateľ strany Alternatíva pre Nemecko, burcuje Nemcov, aby sa vrátili k marke.
debata (6)

Dieru na nemeckom politickom trhu sa snaží zaplniť nová strana, ktorej hlavným cieľom je práve odstúpenie od spoločnej európskej meny.

„Skoncujme s eurom!,“ burcuje ľudí na svojej stránke Alternatíva pre Nemecko. „Naša krajina je v najväčšej kríze svojich dejín. Zavedenie eura bolo osudovou chybou, ktorá ohrozuje našu prosperitu,“ píše nová strana, čo považuje za zásadnú chybu súčasného systému.

Alternatíva pre Nemecko chce Nemcom ponúknuť presne to, čo sľubuje jej názov. „Všetky strany v Spolkovom sneme majú na záchranu eura rovnaký názor,“ tvrdí jej zakladateľ Konrad Adam.

„Jediné, čím sa od seba líšia je to, koľko peňazí do systému naliať a kedy. Euro je vnímané ako posvätné a každý s odlišným názorom je onálepkovaný ako populista. To nie je správne,“ povedal pre program Deutsche Welle. Bývalý novinár denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung pre svoj nápad získal viacerých odborníkov z nemeckého mediálneho i podnikateľského prostredia. Medzi podporovateľmi novej strany je napríklad aj bývalý šéf nemeckého zväzu priemyselníkov či viacerí súčasní aj bývalí poslanci alebo europoslanci vládnych kresťanských demokratov i liberálov.

Strana tvrdí, že je proeurópska a jej cieľom je zachovanie Európskej únie ako spolku suverénnych krajín, spojených spoločným trhom. Spoločná mena však podľa nich musí pobrať do dejín. Každý štát by sa mal o svojej mene rozhodnúť sám a nebyť do nej nútený európskou zmluvou. Nemecko by malo z eurozóny vystúpiť a buď sa vrátiť k marke, alebo vytvoriť novú menu so severskými štátmi, ktorých ekonomika je rovnako výkonná ako tá nemecká.

Napriek potenciálu pre euroskeptickú stranu sú však odborníci v predpovedaní úspechu opatrní. „Za normálnych okolností by som takejto strane dával šance prekročiť päťpercentný prah vstupu do parlamentu,“ myslí si ekonóm Rudolf Hickel, ktorý na brémskej univerzite viedol Inštitút práce a ekonomiky. „Ale ľudia za Alternatívou sú najlepšou zárukou toho, že sa tak nestane. Sú to profesori a frustrovaní ekonómovia. Ak by stranu viedol nejaký populista, považoval by som ich za nebezpečných,“ povedal pre Deutsche Welle.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba