Katolíci majú pápeža, z komína stúpa biely dym

Kardináli sa zhodli na novom pápežovi. Z komína na streche Sixtínskej kaplnky stúpa biely dym. Vo Vatikáne sa rozozvučali zvony.

13.03.2013 07:11 , aktualizované: 19:37
Vatikán, konkláve, voľba pápeža Foto: ,
Námestie svätého Petra vo Vatikáne sa podvečer opäť zaplnilo. Kardináli sa vrátili do Sixtínskej kaplnke, kde by mali rozhodnúť o novom pápežovi.
debata (51)

Veriaci videli čierny dym od utorňajšieho večera, keď sa začalo konkláve, volebné zhromaždenie 115 kardinálov mladších ako 80 rokov, až do stredajšieho večera trikrát. Úspešnú voľbu potvrdil biely dym v stredu večer. Novým pápežom sa stal argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio a vybral si meno František.

Americký teológ Thomas Reese tvrdil, že od roku 1831 netrvala voľba nikdy viac ako päť dní a že až prekročenie tejto doby by znamenalo, že kardináli majú skutočne problém nájsť nového pápeža. Šanca, že nástupcu Benedikta XVI. zvolia ešte v stredu, podľa niektorých komentátorov nebola veľmi veľká. Voľba sa totiž začala bez jasného favorita. Hovorilo sa až o šiestich vážnych kandidátoch.

V týchto dňoch najsledovanejší komín na svete...
Námestie svätého Petra vo Vatikáne sa podvečer...
+12Námestie svätého Petra vo Vatikáne sa podvečer...

Podľa odhadov boli traja silní kandidáti

Výber nového pápeža sa teraz podľa odhadov odohrával najmä medzi talianskym kardinálom Angelom Scolom, Brazílčanom Odilom Schererom a Kanaďanom Markom Ouelletom. Angelo Scola mal na svojej strane údajne hlasy z Európy a USA, Odilo Scherer mal podporu kúrie a Marc Ouellet je dobre známy v Latinskej Amerike a úzko spolupracoval s Benediktom XVI.

Nádej na zvolenie mali vraj aj dvaja americkí kardináli. Jedným z nich je Sean O'Malley, známy rozhodným prístupom k pedofilnému škandálu v Spojených štátoch, a katolíckej verejnosti dobre známy Timothy Dolan. Proti nim by pri rozhodovaní mohlo hrať to, že patria k najväčšej politickej a ekonomickej veľmoci sveta.

Rovnako ako pri predchádzajúcich voľbách zaplnil Námestie sv. Petra dav ľudí. Čakajúcich veriacich neodradil ani trvalý dážď. Kardináli sú do zvolenia nového pápeža izolovaní od okolitého sveta. Za Európu hlasuje 60 kardinálov, z toho 28 z Talianska, za Severnú Ameriku 14, za Latinskú Ameriku 19, za Afriku 11, za Áziu desať a za Oceániu jeden. Vo volebnom zbore je aj pražský arcibiskup Dominik Duka, voľby sa nezúčastňuje nikto zo Slovenska, pretože slovenskí kardináli už prekročili vekovú hranicu 80 rokov.

Osemdesiatpäťročný Nemec Joseph Ratzinger používajúci pápežské meno Benedikt XVI. z postu odišiel 28. februára, čo zdôvodnil ťažkosťami pri plnení povinností vyplývajúcimi z pokročilého veku. Ratzingerovi však naďalej prináleží titul „emeritný pápež“ a napriek rezignácii môže využívať pápežské sídlo v Castel Gandolfo neďaleko Ríma. Podľa doterajších pravidiel sa mala voľba jeho nástupcu začať 15 až 20 dní po uvoľnení postu, odchádzajúci pápež však umožnil skorší termín, čo zrejme súvisí s blížiacimi sa veľkonočnými sviatkami.

Farbe dymu pomáhajú chemické látky

Vatikán poodhalil tajomstvo chemikálií, ktoré obsahuje dym vypustený z komína nad Sixtínskou kaplnkou. Pri pálení znehodnotených lístkov pri voľbe nového pápeža na konkláve vychádza čierny dym, keď nikto zvolený nebol. Biely dym sa naopak objaví, až bude nová hlava rímskokatolíckej cirkvi vybraná.

Hovorca Vatikánu Federico Lombardi povedal, že čierny dym spôsobuje zmes chloristanu draselného, anthracenu, ktorý je z uhoľného dechtu, a síry. Biely dym vznikne po použití chlorečnanu draselného, laktózy a živice rozpustenej v chloroforme.

Vatikán sa rozhodol túto zmes použiť vzhľadom na to, že pri minulej voľbe v roku 2005 nebolo úplne jasné, či z komína vychádza biely dym alebo čierny. Po stáročia si pritom kardináli vystačili pri vypustení čierneho dymu pridávaním vlhkých pilín k spaľovaným volebným lístkom. Lombardi novinárov ubezpečil, že dym obohatený chemikáliami neohrozuje vzácne fresky v Sixtínskej kaplnke.

51 debata chyba