Novým pápežom je argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio

Rímskokatolícka cirkev má nového pápeža. Je ním argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio a vybral si meno František. Je prvým jezuitským pápežom v histórii. Zvolenie nástupcu Benedikta XVI. oznámil biely dym, ktorý o 19.07 začal stúpať z improvizovaného komína Sixtínskej kaplnky. Konkláve, ktoré sa začalo v utorok večer, najvyššieho pontifika vybralo v piatom kole voľby.

13.03.2013 19:10 , aktualizované: 23:03
Pápež František I., Jorge Mario Bergoglio Foto: ,
Argentínsky kardinál a jezuita Jorge Mario Bergoglio sa stal novým pápežom.
debata (147)

Hneď, ako bolo jasné, že dym nad Sixtínskou kaplnkou je skutočne biely, tisícky ľudí zhromaždených aj v daždivom počasí na Svätopeterskom námestí prepukli do mohutného jasotu a začali mávať národnými vlajkami svojich krajín. Zvolenie pápeža potvrdilo aj vyzváňanie svätopeterských zvonov.

Kardináli predstavili veriacim nového pápeža... Foto: SITA/AP, L'Osservatore Romano
Pápež František I., Jorge Mario Bergoglio Kardináli predstavili veriacim nového pápeža Františka I. Stal sa ním argentínsky arcibiskup Jorge Mario Bergoglio, pôvodom Talian.

23.02 Nový pápež František I. v stredu krátko po svojom zvolení zatelefonoval svojmu predchodcovi Benediktovi XVI. a dohodol si s ním schôdzku. Informoval o tom hovorca Vatikánu Federico Lombardi. Obsah dôverného rozhovoru síce médiám neposkytol, uviedol však, že samotný Benedikt sa za svojho nástupcu pomodlil. Nový pápež by mal prvú verejnú modlitbu predniesť na Námestí svätého Petra už túto nedeľu.

22.09 „Srdečné pozdravy“ adresoval pápežovi prezident USA Barack Obama. Výber latinskoamerického pápeža podľa neho „potvrdzuje silu a vitalitu“ stále významnejšieho svetadielu. František I. je podľa šéfa Bieleho domu „obhajcom chudobných a najzraniteľnejších medzi nami“. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v pozdravnom telegrame napísal, že sa teší na spoluprácu s Vatikánom v ére „múdreho vedenia“ Františka I.

22.00 Nový pápež dostal už blahoželania od lídrov Európskej únie vrátane predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya a šéfa Európskej komisie Josého Manuela Barrosa. Obaja štátnici dúfajú, že Františkov pontifikát sa ponesie v duchu „propagovania základných hodnôt mieru, solidarity a ľudskej dôstojnosti,“ uvádza sa v ich spoločnom stanovisku.

21.49 „Katolícka cirkev na Slovensku je potešená voľbou pápeža,“ povedal v prvej reakcii na zvolenie nového pápeža predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský. „Jeho prvé vystúpenie je pre nás veľký príkladom. Najprv sa obrátil k ľudom na námestí a prosil ich, aby sa zaňho modlili a potom im dal požehnanie. Je to pre nás veľký príklad, aby sme takýmto spôsobom pristupovali k veriacim aj neveriacim,“ povedal.

21.45 Od nového Svätého Otca Františka I. sa podľa katolíckeho kňaza Mariána Gavendu dá čakať, že vnesie vitalitu Latinskej Ameriky do vymierajúcej Európy. Upozornil, že v Latinskej Amerike sa žije v kontexte sociálnych problémov, ktoré však cirkev rieši. Jeho duch modlitby bude zas oslovovať spiritualitu veriacich. „Je to človek modlitby. Syn železničiara, ktorý si sám varil. Teda hierarcha, ktorý žil civilným životom,“ zdôraznil Gavenda. Gavenda je voľbou kardinálov potešený, pretože nová hlava katolíckej cirkvi pochádza z robotníckej rodiny, čo je dôležité, pretože dokáže pochopiť jednoduchých ľudí. Gavenda ocenil, že nový pápež vie po nemecky. „Je to jezuita, ale duch má františkánsky. Jeho jednoduchá civilnosť je dobrý signál,“ upozornil.

21.40 Vo Vatikáne opäť ožil pápežov účet na internetovej mikroblogovej sieti Twitter (@ Pontifex). „Habemus papam Franciscum (Máme pápeža Františka),“ bol prvý tweet, ktorý sa na pápežovom účtu na Twitteri objavil o 20:33 SEČ. Benediktovi XVI.založil Vatikán účet na Twitteri až vlani v decembri. Čoskoro mal milióny priaznivcov. František I. ich mal necelú hodinu po vystúpení na verejnosti cez 1,7 milióna. Jeho účet bol tiež už v ôsmich jazykových mutáciách. Bergoglio je považovaný za cirkevného hodnostára moderného razenia. Sám má osobný účet aj na sociálnej sieti Facebook, kde má vyše 40-tisíc prívržencov.

21.08 „Pápež František prosiaci ľud o požehnanie, predtým ako udelil to svoje. Nosí meno svätca Františka z Asisi – program ktorého Cirkev veľmi potrebuje. Pápež František z Buenos Aires, ktorý má veľkú šancu vyvetrať a upratať vatikánske komnaty. Boh s Tebou,“ reagoval na zvolenie nového pápeža kňaz a bývalý novinár Karol Lovaš.

20.56 V Argentíne je kardinál Jorge Mario Bergoglio obľúbený pre spôsob života, aký viedol. Odmietal limuzíny a prepychový život, na prepravu používal verejnú dopravu, vždy bol skromne oblečený. Rovnako pred odchodom do Vatikánu radil svojim veriacim, aby zbytočne nemíňali peniaze na drahú cestu do Ríma, nech sa modlia za nového pápeža zo svojich domovov a použili peniaze na niečo užitočnejšie. Analytici sa domnievajú, že zrejme aj pre jeho spôsob života a hodnoty, ktoré vyznával, si vybral meno František.

Biely dym stúpa z komína na streche Sixtínskej...
Biely dym stúpa z komína na streche Sixtínskej...
+22Biely dym stúpa z komína na streche Sixtínskej...

20.51 Internetová encyklopédia Wikipédia promptne zareagovala a pri mene Jorge Mario Bergoglio doplnila, že bol zvolený za pápeža. Wikipédia uvádza, že nový pápež František bol arcibiskupom v Buenos Aires od roku 1998. Za kardinála ho vymenovali v roku 2001. Pápež František je podľa Wikipédie známym odporcom eutanázie a umelého prerušenia tehotenstva. Potvrdzuje aj odmietavý názor katolíckej cirkvi na homosexualitu aj napriek tomu, že nabáda k rešpektovaniu jednotlivcov, ktorí sa priznávajú k homosexualite. Ostro odsúdil argentínsku vládu, ktorá v roku 2010 potvrdila zákon umožňujúci sobáš ľudí rovnakého pohlavia. V apríli 2005 čelil obvineniam ľudskoprávnych aktivistov z kolaborácie s argentínskou juntou v roku 1976 pri únose dvoch jezuitských kňazov. Žiadne z obvinení sa nepotvrdili.

20.36 Bol zvolený človek, ktorý bol už počas minulej voľby pred 8 rokmi silným kandidátom. To bola bezprostredná reakcia hovorcu KBS Jozefa Kováčika na zvolenie nového pápeža.

20.30 Pápež požehnal všetkým ľuďom dobre vôle na celom svete. „Svätí apoštoli Peter a Pavol, ktorých moc a autoritu dôverujeme, nech sa za nás prihovára u Pána. Nech sa zmiluje nad vami všemohúci Boh, nech vám hriechy odpustí a Ježiš Kristus nech vás privedie do života večného.“

20.25 Pápež pozdravil ľudí zhromaždených na Námestí sv. Petra. Poďakoval sa im za podporu. Veriacich poprosil, aby pred tým, ako im požehná, sa za neho pomodlili. Námestie sa absolútne stíšilo.

20.23 Nový pápež František vyšiel na balkón pred veriacich. Námestím znie pápežská hymna. Najskôr sa pomodlil za emeritného pápeža Benedikta XVI., po ktorom preberá pápežský úrad.

20.12 Kardinál Jean-Louis Tauran oznámil meno nového pápeža. Je ním argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio z rádu jezuitov a vybral si meno František.

Argentinský kardinál Jorge Mario Bergoglio... Foto: SITA/AP, Alessandra Tarantino
argentinský kardinál Jorge Mario Bergoglio Argentinský kardinál Jorge Mario Bergoglio prichádza na jedno zo stretnutí kardinálov, ktoré predchádzali konkláve.

20.10 Ľudia na námestí netrpezlivo očakávajú oznámenie mena pápeža a čakajú na jeho požehnanie. Námestím sa ozýva spev či modlitby a to v rôznych jazykoch sveta. Všetky oči sa upierajú na balkón, na ktorom má vystúpiť nový pápež.

20.06 Tisícky ľudí s napätím očakáva oznámenie mena nového pápeža. Na balkóne, odkiaľ má nový pápež požehnať veriacim, sa už rozsvietili svetlá.

19.45 Na námestí zaznela talianska hymna, dav ľudí zhromaždený na Svätopeterskom námestí sa pridalo do spevu.

147 debata chyba