Cirkev našla Františka na kraji sveta

Katolícka cirkev objavila Ameriku. Novým pápežom sa stal muž mnohých prvenstiev. Kardinál Jorge Mario Bergoglio (76) z Buenos Aires si obliekol biely plášť a v dvetisícročnej histórii cirkvi je jej prvou hlavou z Nového sveta. Ako prvý pápež si zvolil meno František a je prvým jezuitom, ktorý zasadne na Petrov stolec. Argentínčana 115 voliteľov vybralo v piatom kole voľby. Biely dym z komína Sixtínskej kaplnky oznámil jeho zvolenie krátko po siedmej hodine večer.

13.03.2013 22:38 , aktualizované: 14.03.2013 09:35
Vatikán, pápež František I. Foto: ,
Nový pápež František I. zdraví tisícky veriacich, ktorí sa zhromaždi na Svätopeterskom námestí.
debata (46)

Bergogliovi najvyšší úrad cirkvi podľa všetkého ušiel len tesne pred ôsmimi rokmi, keď sa musel skloniť pred svojím predchodcom Josephom Ratzingerom.

„Bratia a sestry, dobrý večer,“ pozdravil Bergoglio vo svojej rodnej taliančine davy na svätopeterskom námestí, po tom, čo ho šéf kardinálskeho kolégia dekanov predstavil ako nového pápeža Františka. Syn talianskych prisťahovalcov do Argentíny zažartoval, že kardináli, ktorí ho zvolili, ho išli hľadať až na kraj sveta.

Biely dym stúpa z komína na streche Sixtínskej...
Biely dym stúpa z komína na streche Sixtínskej...
+22Biely dym stúpa z komína na streche Sixtínskej...

Jeho meno sa nespomínalo medzi najväčšími favoritmi. Vatikanológovia i stávkové kancelárie hovorili o súboji milánskeho arcibiskupa Angela Scolu a brazílskeho kardinála Odila Scherera. Opäť sa však potvrdilo porekadlo, že kto do Sixtínskej kaplnky vchádza ako pápež, odchádza z nej ako kardinál.

Hoci ho médiá nezaraďovali ani medzi desať najnádejnejších papabilov, Bergoglio mal už pri predchádzajúcej pápežskej voľbe medzi kardinálmi mnoho stúpencov. Podľa talianskeho magazínu Limes mu zo 115 voliteľov pred ôsmimi rokmi odovzdalo hlas až 40. Ratzingerovi sa ho podarilo poraziť až vo štvrtom kole.

Znalci vatikánskych pomerov Bergoglia teraz podceňovali pre jeho vysoký vek. Hovorilo sa totiž, že po dvoch pápežoch, ktorí úrad opustili vo vysokom veku, cirkev zmietaná krízami uprednostní mladšieho a energického lídra.

Pápež František sa narodil už v roku 1936 ako jedno z piatich detí talianskeho železničného robotníka. Napriek tomu, že vyšiel z biednych pomerov, nepripojil sa k hnutiu teológie oslobodenia, v Latinskej Amerike silnému prúdu, inšpirovanému marxizmom. Viacerí kritici mu aj vyčítali, že nie je dostatočne citlivý k otázkam sociálnej spravodlivosti. Bergoglio však podporoval sociálne programy a upozorňoval na úskalia slobodného trhu, no uprednostňoval však duchovno, ktoré podľa neho prirodzene vedie k súcitu s chudobnými.

V pohŕdaní svetským bohatstvom sám išiel príkladom svojím jednoduchým životným štýlom. Žil v malom byte, ktorý uprednostnil pred biskupským palácom, vzdal sa limuzíny so šoférom a radšej jazdil verejnou dopravou. Dokonca si aj sám varil.

Od pápeža Františka ťažko možno očakávať zmenu konzervatívneho smerovania cirkvi. Ostro sa stavia proti potratom a eutanázii a pridŕža sa aj cirkevného učenia o homosexualite, hoci zdôrazňuje potrebu rešpektovania homosexuálnych jednotlivcov.

Pre ostrý odpor k homosexuálnym manželstvám, ktoré Argentína povolila pred troma rokmi, sa dostal do sporu aj s ľavicovou prezidentkou Cristinou Kirchnerovou. Tej protesty cirkvi pripomenuli stredovek a inkvizíciu.

Bergoglio pred ôsmimi rokmi čelil obvineniu, že počas argentínskej „Špinavej vojny“ spolupracoval s vojenskou juntou pri únose dvoch jezuitských kňazov. Bergoglio obvinenia odmietol a doteraz sa neobjavili žiadne dôkazy, ktoré by ich potvrdzovali.

Jorge Mario Bergoglio

  • Dátum a miesto narodenia: 17. decembra 1936 v Buenos Aires talianskym emigrantom
  • Vzdelanie: vyštudoval chemickopriemyselnú strednú školu, vo veku 21 rokov vstúpil do jezuitského rádu; vyštudoval filozofiu a teológiu v San Miguel pri Buenos Aires
  • Svätenia: 13. decembra 1969 (kňaz), 27. júna 1992 (biskup)
  • Dátum vymenovania za kardinála: 21. február 2001
  • Doterajšia funkcia: od 28. februára 1998 je arcibiskupom v Buenos Aires
46 debata chyba