V Pakistane ozbrojenci uniesli dve české turistky

Pakistanská polícia sa snaží nájsť a oslobodiť dve české turistky, ktoré v stredu uniesli neznámi ozbrojenci v provincii Balúčistán neďaleko hraníc s Iránom. Páchatelia uniesli Češky z mikrobusu, v ktorom ich sprevádzal miestny policajt, v nepokojnej provincii Balúčistán neďaleko hraníc s Iránom. Pakistanské úrady incident potvrdili českému veľvyslanectvu v Islámábáde. Úrad je aj v kontakte s príbuznými oboch žien.

14.03.2013 08:44
debata (11)

K únosu sa zatiaľ nikto neprihlásil a nie je známy ani motív. Podobné incidenty sú v tejto oblasti však pomerne časté a hlavným cieľom páchateľov býva výkupné.

Ženy prišli do Pakistanu zo susedného Iránu ako turistky, povedal minister vnútra provincie Balúčistán Akbar Husajn Durrání. Podľa neho ženy z miesta odviezli aj s policajnou eskortou v terénnom automobile, z ktorého únoscovia neskôr policajta vyhodili a ponechali si jeho zbraň. Ozbrojencov bolo údajne osem až desať.

Podľa informácií denníka Pakistan Times pakistanská polícia vyslala na miesto zásahové jednotky, aby po unesených pátrali a pokúsili sa ich oslobodiť. Podľa niektorých medializovaných informácií však české turistky odviezli do susedného Afganistanu. Podľa českej ambasády táto informácia potvrdená nie je potvrdená a ide skôr o dohady.

Iránsko-pakistanskú hranicu české turistky prekročili na prechode Taftan, kadiaľ prechádza hlavná cesta spájajúca východoiránsky Záhidán s Kvétou, správnym strediskom provincie Balúčistán. Ozbrojenci mikrobus zastavili neďaleko obce Nok Kundí, ktorá leží v okrese Čaghí asi 120 kilometrov od hraníc.

Incident sa podľa Pakistan Times stal presne na mieste, kde pred dvoma rokmi ozbrojenci uniesli turistu z Francúzska. Prepustili ho po mesiaci, keď zrejme dostali výkupné. To isté sa v júli 2011 stalo švajčiarskemu páru, ktorý prepustili osem mesiacov po odovzdaní výkupného. Menej šťastia mal britský pracovník Medzinárodného výboru Červeného kríža, ktorého uniesli v Kvéte v januári 2012. O niekoľko mesiacov neskôr neďaleko mesta našli jeho telo bez hlavy. Na ňom bol upevnený lístok s oznámením, že ho zabili preto, lebo za neho výkupné nikto nechcel zaplatiť. Za únosy bývajú zodpovední islamisti napojení na Taliban a teroristickú sieť Al-Kajdá, ale aj miestni separatisti alebo zločinecké gangy. Únosy nielen cudzincov, ale aj miestnych obyvateľov sú v regióne podobne ako v severnej Afrike a na Blízkom východe považované za lukratívny biznis, teda v prípade, že páchateľov nevedú teroristické či politické dôvody.

České ministerstvo zahraničných vecí dlhodobo vyzýva českých občanov, aby do Pakistanu a najmä do prihraničných regiónov ako je Balúčistán jazdili len so zvýšenou opatrnosťou. Zatiaľ nie je jasné, či po únose českých turistiek naliehavosť odporučení nezdôraznia.

11 debata chyba