Bergoglio kritizoval kolegov, že sú pokryteckí a zabudli na chudobných

Jorge Mario Bergoglio je prvým pápežom z amerického kontinentu, prvým jezuitom na čele cirkvi a prvým s menom František. Cirkev mala neeurópskeho pápeža naposledy v ôsmom storočí.

14.03.2013 10:52
Jorge Mario Bergoglio Foto: ,
Argentínsky kardinál a budúci pápež Jorge Maria Bergoglio si získal argentínskych veriacich svojím ľudským prístupom a neprepychovým spôsobom života.
debata (60)

Nový pápež si vybral meno podľa talianskeho svätca Františka z Assisi, ktorý sa narodil v bohatej rodine, ale vzdal sa majetku a založil františkánsky rád. Aj Bergoglio sa ako kardinál v Buenos Aires vzdal prepychu, v ktorom žili jeho predchodcovia. Žil v obyčajnom byte, jazdil mestskou dopravou, sám si varil a pravidelne navštevoval chudobných na predmestí argentínskej metropoly. Niektoré zdroje však tvrdia, že napriek napodobňovaniu ideálu Františka z Assisi si Bergoglio vybral meno podľa Františka Xaverského, ktorý bol spoluzakladateľom jezuitského rádu.

Argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio na...
Argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio si...
+7Argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio si...

Katolíkom doteraz znie v ušiach jeho minuloročný prejav, v ktorom kardinál Bergoglio obvinil svojich cirkevných kolegov z pokrytectva. Podľa neho zabúdajú, že Ježiš Kristus pomáhal malomocným a jedol s prostitútkami.

Je jasné, že 266. pápež František priblížil cirkev k oblastiam sužovaných veľkou chudobou. Už sa svetu predstavil ako iný pápež, keď jeho prvé slová po zvolení boli jednoduché: „Bratia a sestry, dobrý večer“.

Talianske denníky: Pápež miluje futbal a tango

Zvolenie argentínskeho kardinála Jorgeho Bergoglia do čela rímskokatolíckej cirkvi zvlášť uvítal v Buenos Aires futbalový klub San Lorenzo. Nový pápež František je jeho veľkým obdivovateľom, dokonca je registrovaným členom združenia fanúšikov tohto prvoligového klubu.

Argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio je... Foto: SITA/AP
Jorge Mario Bergoglio Argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio je veľkým futbalovým fanúšikom.

„Klub San Lorenzo, rovnako ako jeho hráči a fanúšikovia, blahoželajú Jorgemu Bergogliovi k zvoleniu za pápeža. Vyvoláva to v nás veľký pocit hrdosti,“ uviedol klub na svojich internetových stránkach.

Fanúšikom klubu sa Bergoglio stal už v detstve, keď sledoval výkony svojho otca. Ten za San Lorenzo hral. Klub oslávil pred piatimi rokmi sté výročie založenia a za tú dobu vyhral trinásťkrát národnú ligu. Teraz však zažíva ťažkú sezónu a zrejme spadne do druhej ligy. Taliansky denník La Repubblica dodáva, že okrem futbalu je vášňou nového pápeža aj tango.

Biely dym stúpa z komína na streche Sixtínskej...
Biely dym stúpa z komína na streche Sixtínskej...
+22Biely dym stúpa z komína na streche Sixtínskej...
60 debata chyba