Pápež patrí k jezuitom. Nemusíte s nimi súhlasiť, ale sú otvorení diskusii

"Vyzerá to tak, že nový pápež František je prístupnou osobou, ktorá prinesie kresťanstvo opäť bližšie k ľuďom,“ povedal pre Pravdu krátko po zvolení novej hlavy katolíckej cirkvi britský sociológ Gëzim Alpion z univerzity v Birminghame, ktorý sa zaoberá katolíckou cirkvou. Podľa neho sa pápež mohol v súvislosti s menom inšpirovať jezuitom a misionárom Františkom Xaverským.

14.03.2013 12:09
Pápež František Foto: ,
Novozvolený pápež František
debata (18)

Nový pápež František je z Argentíny. Bolo to dôležité pre voľbu?
Je to zaujímavá voľba. Latinská Amerika má najrýchlejšie rastúcu katolícku populáciu. V tomto zmysle je to jednoznačne dôležité. Je to prvý pápež z Latinskej Ameriky, prvá neeurópska hlava katolíckej cirkvi. Je to povzbudzujúci znak. Cirkev sa tým snaží zasiahnuť aj mimo doteraz známeho územia. Je to trend. Bolo to dobrá voľba.

Kardinál Bergoglio nemal podľa všetkého ďaleko od zvolenia už v roku 2005.
Bol vtedy pravdepodobne druhý. Ukazuje to na fakt, že veľmi dobre pozná Vatikán. Za kardinála ho vymenoval ešte Ján Pavol II. v roku 2001. Podľa mňa bude sledovať jeho odkaz. František bol biskupom v Buenos Aires. Z toho, čo vieme, má blízko k obyčajným ľuďom. Cestoval mestskou dopravou, varil si. Ľudia ho bežne mohli stretnúť. Pre katolícku cirkev je to veľmi dôležité. Potrebuje komunikovať s ľuďmi. Tak, ako to chápala Matka Tereza. Aj ona hovorila, že Ježiš má zostúpiť k ľuďom. Nový pápež by mohol byť dobrým príkladom. Vyzerá to, že je prístupnou osobou, ktorá prinesie kresťanstvo opäť bližšie k ľuďom.

Čo bude presadzovať, keďže je jezuita?
Veľmi rešpektujem jezuitov. Mimoriadne sa podieľali na tom, ako vyzerá katolícka cirkev, najmä ak hovoríme o misiách. Aj v tom vidím symbolizmus. Jezuiti nebývali pápežmi. Dali však cirkvi veľmi veľa. Jezuitov vždy dopredu hnala nejaká misia, vášnivo radi sa učia nové veci. Rozširujú kresťanstvo prostredníctvom vzdelávania.

O jezuitoch však koluje množstvo konšpiračných teórií, o ich obrovskom vplyve. Nie je to záťaž pre pápeža?
Ak sa pozriete na akékoľvek náboženstvo, tak tam nájdete podobné príbehy. Mám však s jezuitmi dostatok osobných skúseností. Ako som povedal, naozaj sa s nimi dá diskutovať. Robil som citlivý výskum, ktorý sa týkal Matky Terezy. Otvorene hovorili o veciach, samozrejme, nesmiete zradiť ich dôveru. Netvrdím, že s nimi súhlasím. Nesúhlasím. Ale nechávajú priestor pre debatu, pre dialóg. To je veľmi dobrá vec. Nemusíme vo všetkom súhlasiť, ale minimálne potrebujeme nejakú platformu, kde si budeme vymieňať názory. Ak vedieme debatu, tak sa na konci môže ukázať, že nájdeme aj spoločný názor.

Hoci má František talianske korene, je to už tretí netaliansky pápež za sebou po Jánovi Pavlovi II. a Benediktovi XVI. Strácajú Taliani Vatikán?
Vatikán už nie je talianska inštitúcia. Žijeme v globálnom svete. Viac ako miliarda ľudí je katolíkov. Zvoliť argentínskeho pápeža je úžasné. Bol biskupom v Buenos Aires, teraz bude v Ríme. Vatikán má byť miestom pre všetkých, nielen pre Talianov, ktorí sa, samozrejme, mimoriadnym spôsobom podieľali na tom, ako katolícka cirkev vyzerá. Je asi trochu škoda, že nový pápež má až 76 rokov. Možno si mohli vybrať mladšieho.

Prečo František?
Nie som si istý, či ide o svätého Františka Xaverského, ktorý mohol pápeža inšpirovať. To bol jezuita a misionár.

18 debata chyba