Môžeme dopadnúť ako obyčajná mimovládka, varuje nový pápež

Nový pápež František odslúžil vo štvrtok svoju prvú omšu, odkedy ho kardináli v stredu zvolili za novú hlavu katolíckej cirkvi.

14.03.2013 21:25
Vatikán, pápež František Foto: ,
Nový pápež František odslúžil svoju prvú omšu v Sixtínskej kaplnke.
debata (34)

Odohrala sa v Sixtínskej kaplnke a zúčastnili sa na nej kardináli, ktorí si ho v rámci konkláve vybrali za pontifika. Pápež ich pritom varoval, že cirkev môže skončiť ako „poľutovaniahodná mimovládna organizácia“.

„Ak sa nebudeme spovedať Kristovi, čím sa staneme? Skončíme ako poľutovaniahodná mimovládka,“ vyhlásil František v rámci svojej kázne. Kardinálov pritom varoval, aby sa „nespovedali svetskosti diabla“. „Kráčanie, budovanie a spovedanie nie je jednoduché. Niekedy prichádza aj k otrasom,“ pokračoval a dodal: „Chcel by som, aby sme my všetci po týchto dňoch spásy mali odvahu kráčať v prítomnosti Pá­na.“

Bývalého argentínskeho kardinála Jorga Maria Bergoglia v stredu zvolili za hlavu katolíckej cirkvi 115 účastníci konkláve. Ide pritom o prvého pápeža pochádzajúceho z Latinskej Ameriky, prvého jezuitského pápeža, prvého neeurópskeho pápeža za posledných 1 300 rokov a tiež prvého pápeža, ktorý si zvolil meno František.

Novozvolený pápež František navštívil deň po...
Novozvolený pápež František navštívil deň po...
+2Novozvolený pápež František navštívil deň po...
34 debata chyba