Zlom pre cirkev alebo všetko po starom?

Teológa nahradil človek so záujmom o okolitý svet. Kým emeritný pápež Benedikt XVI. patril najmä k učencom, nová hlava katolíckej cirkvi sa viac díva okolo seba. Bude to dosť na to, aby sa stal František prvým skutočným pápežom 21. storočia?

15.03.2013 14:00
Pápež František I., Jorge Mario Bergoglio Foto: ,
Pápež František pozdravuje veriacich.
debata (9)

Jána Pavla II. už opúšťali sily. Benedikta XVI. si asi história bude skôr pamätať ako akéhosi prechodného pápeža. František bol favoritom už v roku 2005. Fakt, že patril k hlavným kandidátom, aby nahradil nesmierne populárneho Jána Pavla II., hovorí o jeho silnom postavení v katolíckej cirkvi.

„Predpokladám však, že voľba viac potešila kardinálov, ktorí sú mimo Vatikánu,“ povedal pre Pravdu Charles Hilken zo Saint Mary's College v Kalifornii. „Kuriálni kardináli možno nebudú spokojní s jednoduchosťou životného štýlu nového pontifika,“ myslí si odborník na cirkevnú históriu.

František ako pápež teda môže predstavovať viac svet mimo Vatikánu. Otázkou je, či je vôbec katolícka cirkev schopná tento svet chápať a či to chce. Vlna kritiky, ktorá sa valí na dvetisícročnú inštitúciu, totiž nie je daná len sexuálnymi škandálmi kňazov, zametaním afér pod koberec a vyplácaním odškodného pre obete. Časť sveta tvrdí, že katolícka cirkev presadzuje zastarané názory bez pochopenie pre práva homosexuálov, žien, odmieta používanie kondómov či interrupcie.

„Všetky tieto témy sú najznámejším symbolickým vyjadrením konzervatívneho postoja Vatikánu k svetu,“ hovorí pre Pravdu David Václavík, religionista z Masarykovej univerzity v Brne. „Katolícka cirkev však reprezentuje konzervativizmus. Na tom nezmenil nič ani druhý vatikánsky koncil. Jednoducho je to fakt, ktorý by sme si mali uvedomiť. Nezabúdajme však, že to nie je jediná inštitúcia, ktorá takýto názor na svet presadzuje. V USA je to evanjelikálne hnutie, teda náboženská pravica, ale rovnaké postoje nájdete aj medzi moslimami,“ pripomína Václavík.

Podľa odborníka sa v tomto katolícka cirkev asi príliš nezmení ani s novým pápežom. „Dokonca nemusí byť pre ňu najlepšou stratégiou, že by sa maximálne prispôsobila svetu. V minulosti sa už ukázalo, že ak sa držíte nejakého postoja, tak ste pre mnohých ľudí alternatíva. Pápež František je v tomto zmysle šikovná voľba. Na jednej strane reprezentuje, nazvime to konzervatívnu alternatívu. Je teda pevným bodom v niekedy chaotickom svete. Zároveň je to človek, ktorého predchádza povesť osobnosti citlivej k sociálnym problémom. To je podľa mňa kombinácia, ktorá môže byť pre katolícku cirkev do budúcnosti veľmi výhodná,“ myslí si Václavík.

Pápež František ešte ako arcibiskup v Buenos Aires v roku 2010 pomáhal organizovať protesty proti iniciatíve povoliť manželstvá homosexuálov. „Nie je to len politický problém, ide to proti Božím zámerom,“ citovala vtedy súčasnú hlavu katolíckej cirkvi agentúra Bloomberg.

Bez ohľadu na konzervatívne postoje, Vatikán musí čeliť problémom, ktoré spôsobujú stále nové sexuálne škandály. Pred voľbou pápeža zostavila americká organizácie SNAP, ktorá bráni záujmy obetí sexuálneho zneužívania zo strany kňazov, čierny zoznam kardinálov. Ocitli sa na ňom vrcholní predstavitelia cirkvi, ktorí sa podľa SNAP-u nevyznamenali pri riešení škandálov. Kardinál Jorge Mario Bergoglio, teda novozvolený pápež, na zozname nefiguroval.

David Clohessy zo SNAP-u ocenil, že pontifik František pochádza z prostredia mimo vatikánskej kúrie. „Dúfame, že mu to dodá dostatok odvahy, aby veci zmenil. Zabrániť zneužívaniu a utajovaniu škandálov musí byť prvým bodom na jeho zozname priorít,“ uviedol pre Bloomberg Clohessy.

„Je v záujme katolíckej cirkvi, aby sa už tieto problémy vyriešili raz a navždy,“ tvrdí Václavík. „Musí sa k nim postaviť priamo. Je to jedna z mála možností, čo už Vatikánu zostali. Keď to budú obchádzať, ako sme to videli za niekoľko desaťročí, cirkev to poškodí viac a viac. Pápež sa týmto problémom nevyhne.“

„František sa teraz musí usadiť vo funkcii, čo bude trvať viac ako sto dní,“ pripomína tradičné obdobie, keď sa nové vlády nekritizujú, Mathew Schmalz z College of Holy Cross. „Pápež bude dosť zaneprázdnený svätým týždňom pred Veľkou nocou. Zároveň mu to však poskytne príležitosť nastaviť nový tón pre Vatikán. Odkaz by mal byť pokora a jednoduchosť,“ myslí si expert, ktorý sa zaoberá dejinami náboženstiev.

Jedným z kritérií, ktoré hrajú v neprospech toho, že by si pápež robil veľké plány, ako zmení katolícku cirkev, je jeho vek. František má už 76 rokov. Podľa denníka New York Times patrí medzi 10 najstarších pápežov v okamihu zvolenia.

„To, že sa stal hlavou katolíckej cirkvi, bolo prekvapujúce. Všetci si mysleli, že Bergoglio je už príliš starý,“ priznáva Schmalz.

„Bude čeliť odporu kúrie, ak sa pustí do zmien. Má pápež František dostatok energie, aby zvládol požiadavky svojho postavenia?“ pýta sa aj americký expert na katolicizmus Thomas Worcester.

Odborník však naznačuje, že Františkovou výhodu zase môže byť, že je jezuita, hoci tento rád sprevádza množstvo mýtov.

„Jezuiti vychádzajú z celosvetovej perspektívy a majú silný zmysel pre spravodlivosť pre chudobných. Pápeža to ovplyvní,“ povedal pre Pravdu Worcester.

Hlava katolíckej cirkvi z Argentíny nie je radikálny krok

„Pápež František bude musieť stabilizovať, upokojiť situáciu vo Vatikáne. Bude sa snažiť motivovať cirkevnú hierarchiu i veriacich k tomu, že cirkev isté zmeny potrebuje,“ povedal pre Pravdu David Václavík, religionista z Masarykovej univerzity v Brne.

Aké hlavné výzvy stoja pre pápežom Františkom, teda hlavou katolíckej cirkvi?
Príliš sa nezmenili od obdobia Benedikta XVI. Jednou veľkou výzvou je stále pokračujúca ľahostajnosť smerom k cirkvi. Náboženstvo postupne stráca postavenie v modernom svete. Ďalšou je situácia v samotnej katolíckej cirkvi, to, ako funguje. Objavili sa aj hlasy, že to bol práve jeden z dôvodov rezignácie Benedikta XVI. Pápež František bude musieť stabilizovať, upokojiť situáciu. Bude sa snažiť motivovať cirkevnú hierarchiu i veriacich k tomu, že cirkev isté zmeny potrebuje. Veľkou témou bude aj problematika chudoby a sociálnych problémov. K tomu bude mať nová hlava katolíckej cirkvi blízko. Výzvou však je tiež rastúca náboženská konkurencia.

Čo to znamená?
Má rôzne podoby. Sme vo svete, kde vládne rôznorodosť názorov. A týka sa to aj náboženstva. Je to výzva. Na jej základe menia náboženské skupiny svoje doteraz zažité stratégie.

Kým katolícka cirkev čelí odlevu stúpencov v Európe, nový pápež je z Latinskej Ameriky, kde rastie počet ľudí, ktorí sa hlásia ku katolicizmu. Využije to František nejakým spôsobom?
Bol to jeden z dôvodov, prečo ho zvolili. Ukazuje sa, že centrum katolicizmu sa posúva mimo Európy. Nebolo naďalej možné argumentovať, že vedenie katolíckej cirkvi má byť len zo starého kontinentu. Je to podobné, ako keď sa pred niekoľkými desaťročiami ukázalo, že je neudržateľné, aby bol pápežom stále Talian. Zároveň však voľba argentínskeho kandidáta znamená, že cirkev nie je pripravená na radikálne kroky. Nevybrali afrického alebo čínskeho pápeža. Hlava katolíckej cirkvi z Latinskej Ameriky je šikovný medzistupeň. Zároveň však zodpovedá realite, že tento región je momentálne najsilnejšou katolíckou oblasťou. Na druhej strane tam však má Vatikán obrovskú konkurenciu v podobe amerického evanjelikálneho hnutia.

Mohla by sa teraz katolícka cirkev v Európe inšpirovať aj tým, že v Latinskej Amerike má silnejšie politické postavenie?
Vatikán tieto ambície mal ešte začiatkom 20. storočia. Dnes už nie. Silnejšie politické postavenie katolíckej cirkvi v Latinskej Amerike je otázka dlhodobého vývoja. Katolícki duchovní tam hrajú dôležitú úlohu aj pri riešení sociálnej situácie. Zapájajú sa priamo do revolučných hnutí. Nový pápež má však jednu slabosť.

Akú?
Hovoril som so svojimi kolegami z Argentíny. Sú radi, že ho zvolili. Objavujú sa však aj rozpaky. Hovorí sa, že mal nejaké kontakty s vojenskou juntou. Takmer by som sa stavil, že sa budú hľadať nejakí kostlivci vo Františkovej skrini. Či to už budú robiť ľudia mimo cirkvi, alebo aj tí v jej vnútri, ktorí nie sú spokojní s voľbou.
(am)

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba