Pápež si želá chudobnú cirkev pre chudobných

Nový pápež František chce chudobnú cirkev a cirkev pre chudobných. Hlava katolíckej cirkvi to uviedla v sobotu pri stretnutí s novinármi vo Vatikáne.

16.03.2013 13:37
pápež František Foto: ,
Pápež František máva počas príchodu na stretnutie s médiami.
debata (25)

Nový pápež súčasne potvrdil, že si meno zvolil na počesť Františka z Assisi, ktorý sa vzdal pozemských statkov.

„František z Assisi bol človekom chudoby, človekom mieru, človekom, ktorý miluje a ochraňuje stvorenia. V tejto chvíli nemáme najlepšie vzťahy s týmito pojmami,“ poznamenal pápež. „Prial by som si, aby aj celá cirkev bola cirkvou chudobných, cirkvou pre chudobných,“ zdôraznil.

František pri stretnutí s novinármi prezradil stav svojej mysle počas voľby, keď po jeho boku sedel jeho priateľ, brazílsky kardinál Claudio Hummes: „Keď to začalo byť nebezpečné, tak ma upokojoval. Keď hlasy narástli do dvoch tretín a začal sa ozývať potlesk, pretože pápež bol zvolený, objal ma, pobozkal a povedal ‚Nezabudni na chudobných‘. Tie slová ma oslovili,“ uviedol a dodal, že si okamžite spomenul na Františka z Assisi, ktorý vstúpil do jeho srdca aj ako „človek mieru“.

František tiež upozornil, že v centre katolíckej cirkvi nie je pápež, ale Kristus, a vyzval novinárov, aby svoju prácu zamerali na „pravdu, dobro a krásu“.

Už prvé kroky nového pápeža naznačili, že bude neokázalou a skromnou hlavou viac ako 1,2 miliardy katolíkov. Už v stredu večer po svojom zvolení nevyužil ponúkanú limuzínu a odišiel spolu s ostatnými kardinálmi autobusom do vatikánskeho penziónu, kde nasledujúci deň chcel zaplatiť účet za stravu.

František tiež prezradil, že po jeho zvolení zazneli aj návrhy, aby si zvolil meno Hadrián VI. – po vzore veľkého cirkevného reformátora a v zjavnom odkaze na potrebu zmien v cirkvi – alebo aj Klement XV., čo zrejme bola žartovná narážka na okolnosť, že Klement XIV. svojho času rozpustil jezuitský poriadok, ktorého bol prvý pápež z Latinskej Ameriky členom.

25 debata chyba