Papež pri prvej modlitbe zdravil pútnikov a kázal o milosrdenstve

Nový pápež František prvýkrát kázal z okna Apoštolského paláca pred približne stopäťdesiattisícovým davom veriacich a pútnikov.

17.03.2013 09:17 , aktualizované: 16:26
pápež František Foto: ,
Pápež František požehnal veriacim počas modlitby Anjel Pána.
debata (8)

Tí novej hlave cirkvi usporiadali na Námestie svätého Petra nadšené ovácie.

„Po našom prvom stredajšom stretnutí (po zvolení) som rád, že vás zdravím v nedeľu, deň Pána, na námestí, ktoré vďaka médiám má svetové rozmery,“ povedal František pred svojou prvou modlitbou Anjel Pána. Ide o jednu zo základných kresťanských modlitieb, ktorá má zrejme pôvod v stredoveku. Špekuluje sa aj o tom, že by jej pôvodcom mohol byť František z Assisi, po ktorom si nový pápež vzal meno.

Vo svojom kázaní o význame milosrdenstvo a odpúšťanie František rozprával aj príbeh, ako sa svojho času v Buenos Aires divil prosbe o vyspovedaní z hriechov od viac ako osemdesiatročnej starenky. Ale ešte viac ho zaskočila múdrosť ženy, ktorá mu povedala, že svet by už neexistoval, keby Boh všetko neodpouštal.

„Božia tvár je tvárou milosrdného otca, ktorý má stále trpezlivosť. Trpezlivosť s každým z nás. Vždy je trpezlivý, chápe nás, neúnavne nám odpúšťa, ak sa k nemu obrátime s kajúcim srdcom,“ povedal pápež. „Aj keby naše hriechy boli červené ako purpur, božia láska ich urobí bielymi ako padlý sneh,“ povedal. Ubezpečil, že „Boh sa nikdy neunaví nám odpúšťať“, ale „problém občas je, že my sa unavíme a neprosíme o odpustenie“. Svoju kázeň o odpustení pritom predniesol spamäti a bez pomoci papiera.

„Drahí priatelia, ďakujem vám zo srdca a žiadam vás, aby ste sa naďalej za mňa modlili,“ prihovoril sa bývalý argentínsky kardinál veriacim prostredníctvom konta Pontifex na sociálnej sieti Twitter. Túto službu pritom použil prvýkrát od svojho zvolenia. Podobné slová ako na Twitteri použil aj v prejave pred veriacimi.

Nový pápež František sa v nedeľu pred modlitbou nečakane objavil na verejnosti a vyvolal nadšené pozdravy od ľudí, ktorí volali jeho meno. Oznámili to spravodajské agentúry AP a AFP.

Viac ako dve hodiny pred modlitbou hlava katolícka cirkvi, v bielom rúchu, prešla bránou na okraji Vatikánu. František sa pozdravil s davom niekoľkých stoviek veriacich a išiel slúžiť omšu do kostolíka svätej Anny.

Rím čelí zvýšeným záujmom veriacich i turistov od polovice februára, keď prekvapivo oznámil rezignáciu bývalý pápež Benedikt XVI. Najprv do Vatikánu mierili státisíce ľudí, aby sa s odstupujúcim pápežom rozlúčili. Neskôr sa Svätopeterské námestie zaplnilo kvôli konkláve, ktoré novú hlavu cirkvi začalo vyberať v utorok a zvolilo v stredu.

8 debata chyba