Prvá cesta pápeža Františka povedie zrejme do Brazílie na Svetové dni mládeže

Pápež František po utorňajšej inaugurácii už naplno vykonáva povinnosti hlavy katolíckej cirkvi. Hlavným bodom jeho stredajšieho nabitého programu bolo stretnutie s predstaviteľmi ostatných cirkví.

20.03.2013 14:25
Pápež František Foto:
Pápež František prijal brazílsku prezidentku Dilmu Roussefovú.
debata

Prijal však aj brazílsku prezidentku Dilmu Roussefovú. Tradičná generálna audiencia, počas ktorej pápež každú stredu hovorí s veriacimi, sa ešte nekonala.

S Roussefovou sa František stretol dopoludnia v súkromnej knižnici v Apoštolskom paláci. Brazílska prezidentka sa zúčastnila utorňajšej inaugurácie a pápež s ňou pravdepodobne hovoril o pláne svojich zahraničných ciest. Niektoré médiá uviedli, že prvá veľká cesta nového pontifika povedie práve do Brazílie, kde sa tento rok konajú od 23. do 28. júla katolícke Svetové dni mládeže.

Neskôr sa pápež stretol s predstaviteľmi cirkví. Prijal najvyššieho predstaviteľa pravoslávnej cirkvi, konštantinopolského patriarchu Bartolomeja, ktorý sa ako vôbec prvý patriarcha v novodobej histórii zúčastnil inaugurácie pápeža. Rozprával sa tiež s metropolitom Ilarionom, ktorý je predstaviteľ Ruskej pravoslávnej cirkvi pre zahraničné záležitosti.

Katolícka cirkev má nové vedenie presne jeden týždeň. Po splnení prvých ceremoniálnych povinností pápeža čakajú skôr všedné úradnícke dni. Tie však prerušia blížiace sa Veľkonočné sviatky, ktoré sú najväčším kresťanským sviatkom.

V piatok dopoludnia pápež prvýkrát prijme zahraničných diplomatov akreditovaných vo Vatikáne. V sobotu má naplánované stretnutie so svojím predchodcom, emeritným pápežom Benediktom XVI., s ktorým má naplánovaný spoločný obed v Castel Gandolfo. Na Kvetnú nedeľu 24. marca bude František slúžiť omšu a na poludnie bude viesť tradičnú modlitbu Anjel Pána.

debata chyba