Historická udalosť vo Vatikáne: František sa stretol s Benediktom

Pápež František prišiel do letného pápežského sídla Castel Gandolfo, aby sa tam stretol so svojím predchodcom Benediktom XVI. Je to ich prvé stretnutie od zvolenia Františka a v novodobých dejinách cirkvi absolútne výnimočná udalosť. Za posledných niekoľko storočí sa totiž pápež so svojím predchodcom nikdy stretnúť nemohol, pretože jeho predchodcovia za ten čas nikdy neodstúpili.

23.03.2013 13:31 , aktualizované: 17:06
Pápež František, Benedikt XVI. Foto: ,
Pápež František odletel do pápežského letného sídla Castel Gandolfo, aby sa stretol so svojím predchodcom Benediktom XVI.
debata (13)

Nad sídlom, ktoré teraz slúži Benediktovi ako dočasná rezidencia, dvakrát zakrúžil vrtuľník s novým pápežom. Pred vilou sa zhromaždil dav veriacich, aj keď schôdzka má byť súkromná a vrtuľník bude zrejme to jediné, čo ľudia budú môcť vidieť.

Pápež František odletel do pápežského letného...
Pápež František odletel do pápežského letného...
+7Pápež František a emeritný pápež Benedikt XVI....

O témach rozhovoru 85-ročného Benedikta s o deväť rokov mladším Františkom sa len špekuluje. Vatikánsky hovorca síce sľúbil, že podá základné informácie, nie však detaily. Agentúry sa domnievajú, že by sa mohli baviť o vzmáhajúcom sa sekularizme a tiež o nedoriešených problémoch, ktoré František po svojom predchodcovi zdedil. K ďalším bodom by mohlo patriť prenasledovanie kresťanov, reforma pápežskej kúrie a tiež škandály spojené so sexuálnym zneužívaním detí alebo únikom tajných dokumentov z Vatikánu.

Sme bratia, povedal František Benediktovi

Podľa hovorcu Federica Lombardu sa úradujúci pápež František a emeritný pápež Benedikt zvítali srdečným objatím. Obaja odišli do kaplnky, kde sa spoločne pomodlili. Po tom, čo emeritný pápež Benedikt XVI pokľakol, František ho objal a ponúkol mu svoje miesto so slovami: „Sme bratia.“ Modlili sa tak pred oltárom bok po boku. Federico Lombardi potvrdil, že po spoločnej modlitbe zotrvali v rozhovore asi 45 minút.

„Bude to niečo ako odovzdanie moci, ktoré sa ešte v dvetisícročnej histórii kresťanstva neudialo,“ napísal taliansky denník La Stampa. Odborník na cirkevné dejiny Vittorio Messori odhaduje, že Benedikt, ktorého volá jeho civilným menom Joseph Ratzinger, má povesť ohľaduplného človeka a preto zrejme nebude udeľovať priame rady a upozorní len na veci, ktoré je potrebné riešiť.

Benedikt a František sa poznajú od konkláve v roku 2005. Vtedy bol Argentínčan Jorge Mario Bergoglio Ratzingerovým súperom a skončil vo voľbe ako druhý.

Obaja pápeži sa líšia temperamentom, ale nie hodnotami

Médiá upozorňujú, že čo sa týka temperamentu, obaja sa veľmi líšia – Ratzinger je známy ako uzavretý človek, ktorý mal hrôzu z novôt a za svojho pontifikátu sa neodchyľoval od tradícií. František je spontánny a stihol už minimalizovať pompu svojho úradu. Oblieka a obúva sa skomnejšie, hostí prijíma z kresla postaveného na rovnakej úrovni ako kreslá ostatných a začal pozývať veriacich na svoje ranné omše. Po novom sa ich zúčastňujú aj vatikánski záhradníci, kuchári či hoteloví zamestnanci. František vo svojich doterajších vystúpeniach vždy zdôrazňoval, že možno zmeniť štýl, ale doktrínu chce zachovať. Zostáva pevný a konzervatívny v otázke homosexuálnych sobášov, potratov i eutanázie.

Benedikt sa zrejme v máji presťahuje do upraveného kláštora vo Vatikáne a bude bývať blízko Františka. Z Vatikánu sa už teraz ozývajú nespokojné hlasy, podľa ktorých si František za tak krátku dobu stačil vydobyť obrovskú popularitu, ktorá odsúdi jeho predchodcu veľmi rýchlo k zabudnutiu.

Posledné osobné stretnutie bývalého a súčasného pápeža sa datuje do konca 13. storočia. V roku 1294 kardináli zvolili za nového pápeža pustovníka Pietra Angeleriho da Morone, známeho ako pápež Celestín V. Pred delegáciou, ktorá mu prišla rozhodnutie oznámiť, utiekol. Nikdy sa s vymenovaním nezmieril, o päť mesiacov abdikoval a nahradil ho kardinál kardinál Benedetto Caëtano, ktorý sa stal pápežom Bonifácom VIII. Svojho predchodcu na obed nepozval. Dal ho uväzniť a Celestín o niekoľko mesiacov zomrel.

Biely dym stúpa z komína na streche Sixtínskej...
Biely dym stúpa z komína na streche Sixtínskej...
+22Biely dym stúpa z komína na streche Sixtínskej...
13 debata chyba