Berezovskij trpel depresiami a písal Putinovi, že sa chce vrátiť

Samovražda alebo náhla srdcová príhoda je podľa britských vyšetrovateľov najpravdepodobnejšou príčinou smrťou ruského miliardára Borisa Berezovského. Oznámila to televízia Sky News s odvolaním sa na policajné zdroje. Vyšetrovatelia zatiaľ v dome ruského oligarchu nenašli nič podozrivé, neexistujú ani známky, ktoré by dokazovali prítomnosť cudzej osoby.

24.03.2013 12:05
Berezovskij, smrť Foto: ,
Polícia zablokovala prístup do okolia domu ruského oligarchu, nevpúšťa tam miestnych obyvateľov ani novinárov.
debata (9)

Dom Berezovského v Ascote pri Londýne je aj v nedeľu plný policajtov, ktorí do jeho blízkosti nepúšťajú miestnych obyvateľov ani novinárov. Telo Berezovského je údajne ešte stále v dome. Dom prehľadávajú experti na chemické, biologické a rádiochemické látky, protiteroristická jednotka podľa stanice BBC povolaná nebola.

Berezovského našiel v sobotu v kúpeľni jeho osobný strážca. Ruský oligarcha sa údajne liečil na depresiu, stratil životnú perspektívu a túžil po návrate domov. Podľa redaktora ruského vydania časopisu Forbes Iľju Žeguljova, ktorý sa s Berezovským rozprával deň pred jeho smrťou, miliardár si zo všetkého najviac želal návrat domov. Do Ruska sa vraj chcel vrátiť čoskoro, a to aj napriek tomu, že mu tam za údajné tunelovanie ruských firiem hrozilo väzenie.

V Rusku Berezovského odsúdili na celkom 19 rokov väzenia za rozkrádanie majetku leteckej spoločnosti Aeroflot a za údajné vytunelovanie automobilky Autovaz. Obvinili ho tiež z pokusu o štátny prevrat a ďalších trestných činov.

Boris Berezovskij na snímke z roku 1998 s... Foto: SITA/AP, RIA Novosti Kremlin
Berezovskij Boris Berezovskij na snímke z roku 1998 s prezidentom Borisom Jeľcinom. Počas jeho úradovania sa podarilo ruskému oligarchovi zbohatnúť.

Podľa Žeguljova zmenil Berezovskij názor na osobu prezidenta Vladimira Putina, ktorý bol dovtedy jeho úhlavným politickým nepriateľom. Túto informáciu potvrdil v nedeľu aj samotný Kremeľ. Putinov hovorca Dmitrij Peskov pre agentúru Interfax povedal, že Berezovskij napísal Putinovi list. Prezidentovi sa v ňom vraj zveril, že hľadá možnosť, ako sa vrátiť domov.

Ruské i britské médiá za príčinu Berezovského depresií označili prehru súdneho sporu so znepriateleným ruským miliardárom Romanom Abramovičom, ktorý Berezovského pripravil nielen o miliardy, ale aj o reputáciu zdatného obchodníka. Vlani v auguste prehral s Abramovičom súd o vlastníctvo ruskej ropnej spoločnosti Sibneft, v ktorom išlo o viac ako päť miliárd dolárov. Berezovskij vraj mal po prehratom súde finančné problémy, bol dokonca nútený rozpredávať obrazy, vily a automobily. Ťažkým úderom bol pre neho údajne aj nedávny rozchod s bývalou priateľkou Jelenou Gorbunovovou.

Lekári začali Berezovskému predpisovať antidepresíva niekoľko týždňov po ukončení súdu. Jeden z jeho priateľov povedal, že Berezovskij uvažoval o samovražde. „Nič už nemá zmysel. To najlepšie, čo by sa mi mohlo stať, je infarkt,“ vyhlasoval vraj ruský podnikateľ pred svojimi priateľmi krátko pred smrťou.

9 debata chyba