Zneužil Sarkozy boháčku?

Niekdajší najmocnejší politik vo Francúzsku sa nepríjemne zamotal do peňazí najbohatšej ženy v krajine. Bývalý pravicový prezident Nicolas Sarkozy bol obvinený, že zneužil slabý duševný stav miliardárky Liliany Bettencourtovej. V roku 2007 mal prostredníctvom svojho dôverníka od nej získať 150-tisíc eur na volebnú kampaň pred prezidentskými voľbami. Dedička kozmetického impéria L'Oréal, ktorá má 90 rokov, podľa lekárskeho posudku už vtedy trpela demenciou.

24.03.2013 17:00
Nicolas Sarkozy Foto:
Francúzska polícia tvrdí, že Nicolas Sarkozy získal peniaze od miliardársky Liliany Bettencourtovej na podporu svojej volebnej kampane v roku 2007.
debata (10)

Keby 58-ročnému politikovi dokázali vinu, hrozí mu odsúdenie na tri roky väzenia. Exprezident však tvrdí, že je nevinný. „Sarkozy sa bude snažiť dosiahnuť zrušenie uznesenia o obvinení,“ zdôraznil jeho advokát Thierry Herzog podľa agentúry Reuters.

Z politického pohľadu Sarkozyho by malo cenu zlata zastavenie ďalších procesných úkonov. Pokračovanie kauzy od vznesenia obžaloby až po konečné rozhodnutie súdu by trvalo veľa času; možno až niekoľko rokov. Znamenalo by to nad Sarkozym dlhodobý tieň veľkého podozrenia, od ktorého sa právoplatne neočistil. Ublížilo by mu to politicky, pretože nevylúčil, že v roku 2017 sa pokúsi o návrat do prezidentského kresla, ktoré vlani získal jeho socialistický súper François Hollande.

Obvinenie bývalej hlavy štátu vyvolalo silnú slovnú prestrelku medzi opozičnou pravicou a vládnucou ľavicou s jej menšími spojencami. "V prvom rade treba požiadať Sarkozyho, aby odstúpil z ústavnej rady. V opačnom prípade sa to bude veľmi podobať na banánovú republiku,“ citovala agentúra AFP poslanca Noëla Mamera. (Doživotné členstvo v ústavnej rade, čo je obdoba slovenského Ústavného súdu, získava každý bývalý prezident.)

Stúpenci Sarkozyho, naopak, tvrdia, že ide o špinavú hru. „Jedinou nádejou Hollanda v roku 2017 je odstrániť všetkými možnými prostriedkami kandidatúru jediného súpera, ktorý ho môže poraziť,“ napísal poslanec Lionnel Luca na sociálnej sieti Twitter. Pravicový tábor pripomína, že popularita Hollanda sa prepadáva a ťažko si ju získa späť. Socialistickému prezidentovi sa nedarí rozbehnúť ekonomiku, rastie počet nezamestnaných, a tak nečudo, že podľa prieskumov verejnej mienky mu dôveruje menej ako tretina opýtaných.

Pravica podozrieva justičné orgány, že konali na politickú objednávku. „Každý si všimne, že rozhodnutie o obvinení nasledovalo 48 hodín po začatí vyšetrovania socialistického ministra. Nepochybne, aby sa to kompenzovalo,“ podotkol Christian Estrosi, viceprimátor Nice, na Facebooku. Ide o Jéroma Cahuzaca, člena vlády zodpovedného za rozpočet, ktorý rezignoval pre podozrenie zo zriadenia tajného konta vo Švajčiarsku, aby sa údajne vyhol plateniu daní vo Francúzsku. (Tvrdí, že je nevinný s tým, že odstúpil, aby prípad nevrhal zlé svetlo na vládu.) Slová, aké použil Estrosi, sa stali terčom kritiky. Takéto výroky totiž spochybňujú Francúzsko ako právny štát. „Obvinenie znamená, že justícia slobodne robí svoju prácu,“ reagovala ministerka Cécile Duflotová podľa novín Libération.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba