Vďaka hospodárskym reformám sa na Kubu nesmelo vracia luxus

Luxusné autá, drahé víkendy v päťhviezdičkových hoteloch, reštaurácie a salóny krásy. Po 50 rokoch rovnostárstva a striedmosti začína na Kubu vďaka hospodárskym reformám prenikať luxus, tvrdí to agentúra AFP.

30.03.2013 11:30
Castro Raul Foto: ,
Prezident Kuby Raúl Castro povedal, že Kuba sa má stať "menej rovnostárska a spravodlivejšou spoločnosťou".
debata (72)

Na havanskej pobrežnej promenáde Malecón nie sú žiadnou vzácnosťou Hummery, mercedesy alebo BMW. Kým predtým mali čiernu poznávaciu značku určenú pre diplomatov, dnes sú značky žlté – patriace kubánskym súkromníkom.

Od roku 2006, kedy Raúl Castro vystriedal na čele krajiny svojho brata Fidela, sa tu vďaka čiastočnému zavedeniu trhového hospodárstva objavili stovky reštaurácií, salónov krásy či kaviarní.

Drobných podnikateľov je dnes okolo 400-tisíc Je to síce ešte málo v krajine s 11,1 milióna obyvateľmi, kde štát kontroluje 90 percent ekonomiky, ale dostatok pre stimuláciu spotreby. Tieto malé podniky, dlho vyhradené len bohatým cudzincom, majú čoraz viac kubánsku klientelu.

„Vďaka cuentapropistas (ako sa drobným podnikateľom na Kube hovorí) sa situácia veľmi zmenila,“ vysvetľuje riaditeľka cestovnej kancelárie, ktorá radšej nechce byť menovaná. Kubánci jazdia na medové týždne do letoviska Varadero alebo do Los Cayos, kde sú pláže najviac navštevované turistami a kam do roku 2008 jazdiť nesmeli.

„Vlani som predal Kubáncom zájazdy za 53-tisíc dolárov, to ma naozaj prekvapilo. Mám len malú kanceláriu a to všetko som predal Kubáncom. Trh sa skutočne začal hýbať,“ vyhlasuje ďalší nemenovaný zástupca cestovnej kancelárie v Havane.

Jedna noc v päťhviezdičkovom hoteli na Varadere príde zhruba na 200 dolárov. Ceny síce môžu klesať v závislosti od sezóny alebo ponuky, ale rovnako je to príliš, ak zoberieme do úvahy, že priemerná mesačná mzda je 20 dolárov.

Mnoho takýchto pobytov je zaplatených vďaka Remesas, peniazom posielanými Kubáncom zo zahraničia, ktorých celkovú výšku odhaduje OSN na viac ako dve miliardy ročne. To je takmer toľko, koľko tvoria príjmy z turistiky.

Vlani Kubu navštívilo rekordný počet kubánskych emigrantov – približne 400-tisíc, a tí privážajú doláre, ktoré malým súkromníkom umožňujú začať podnikanie. Ak luxus na Kube patril v minulosti výhradne cudzincom, teraz sa drobní podnikatelia v krajine častejšie zameriavajú na svojich bohatších spoluobčanov.

Kubánci nevystavujú svoj majetok „na obdiv“

Súkromné reštaurácie paladares, ktoré povolil Fidel Castro v 90. rokoch, dlho živorili. Pracovať v nich mohli len rodinní príslušníci a ich služby boli viac úhľadné ako gastronomické. Dnes si môžu najímať kvalifikovaný personál a ponúkajú menu, aké môžu súperiť s reštauráciami v celom svete.

V športových zariadeniach veľkých havanských hotelov tvoria cudzinci už len polovicu klientely. Druhú polovicu tvoria Kubánci, ktorí si môžu dovoliť zaplatiť až 1 000 dolárov ročné predplatné. V mestách sa objavili súkromné fitness centrá s dovezeným moderným vybavením. Kubánski zákazníci tu zaplatia desať dolárov mesačne. Je to len stotina toho, čo vo verejných kluboch.

Tieto nesmelé známky luxusu však nie sú na prvý pohľad príliš zreteľné. Kubánci odchovaní počas 50-tich rokoch na rovnostárstve, neradi vystavujú svoj majetok na obdiv. Všetci majú na pamäti prípad istého muža, ktorý bol obvinený z „nezákonného obohacovania“.

Reformy však pokračujú. Ako vyhlásil sám Raúl Castro pri svojom februárovom znovuzvolení do čela krajiny na ďalších päť rokov, Kuba sa má stať „menej rovnostárska a spravodlivejšou spoločnosťou“.

72 debata chyba