Severná Kórea chce posilniť svoj jadrový potenciál

Severná Kórea chce posilniť svoj jadrový arzenál, ktorého sa nevzdá za poskytnutie pomoci.

31.03.2013 16:38
Severná Kórea, KĽDR, raketa Foto:
Na archívnej fotografii úspešný test odpálenia balistickej rakety dlhého doletu vyvolal obavy v susedných krajinách i v medzinárodnom spoločenstve.
debata (4)

Štátna agentúra KCNA citovala vyhlásenie zo zasadnutia ústredného výboru Kórejskej strany práce za účasti lídra krajiny Kima Čong-una. Vlastníctvo nukleárnych zbraní má byť podľa vyhlásenia „zakotvené v zákone“.

KĽDR chce tiež rozšíriť svoje ozbrojené sily „kvalitatívne aj kvantitatívne“ až do času, kým nebude ukončená denuklearizácia sveta. Ďalším rozhodnutím je plán na výstavbu ďalšieho ľakhovodného reaktora, ktorý sa má používať v energetike. V roku 2010 Severná Kórea priznala, že vlastní ľakhovodný reaktor ako aj zariadenia na obohacovanie uránu, trvá však na tom, že jej jadrový program je určený na mierové účely.

Nové varovné vyhlásenia prichádzajú len deň potom, čo KĽDR vyhlásila, že so svojim južným susedom je vo vojnovom stave a svoje rakety a delostrelectvo uviedla do pohotovosti. Napätie na Kórejskom polostrove sa v poslednej dobe vystupňovalo v dôsledku sprísnenia medzinárodných sankcií za severokórejský­jadrový test ako aj uskutočnenie juhokórejsko-amerických vojenských manévrov.

KĽDR v reakcii varovala, že akákoľvek vojenská provokácia zo strany Južnej Kórey alebo USA povedie k ozbrojenému konfliktu či jadrovej vojne. Južná a Severná Kórea sú technicky vo vojnovom stave, pretože kórejská vojna skončila v roku 1953 len prímerím, dohodu o prímerí však Severná Kórea nedávno vypovedala.

4 debata chyba